Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 08.11.2018.
18:15
Z. Mirković - Vesti A

Dijasporu i maticu spaja i knjiga

U okviru Pesničkog fesivala bečkog udruženja Reč, boja, ton pesnik, svoja dela je u glavnom gradu Austrije predstavio Predrag Bjelošević, predsednik Udruženja književnika Republike Srpske. Udruženje Reč, boja, ton je Pesnički festival uspostavilo s ciljem da predstavi i razmeni iskustava sa poznatim umetnicima iz otadžbine.

Ž. Tomić
Gostu povelja o spajanju sa dijasporom: Marko Paovica, Jadranka Gros, Predrag Bjelošević, Dušan Savić

- Do pre nekoliko godina pojedinačno smo promovisali nove knjige (zbirke pesama i prozna dela) mnogih autora koji žive u Austriji, a imaju korene sa Balkana. Ti autori često nemaju priliku da predstave i izdaju svoja literarna dela u otadžbini, pa smo došli na ideju da svake godine pozovemo po jednog priznatog književnika sa Balkana kako bi naše umetnike iz Austrije na neki način približio literarnoj sceni u otadžbini. Ove godine pozvali smo proslavljenog umetnika iz Banjaluke, pisca Predraga Bjeloševića - objasnio je Dušan Savić, član uprave udruženja Reč, boja, ton.

Bjelošević je dobitnik najvećih literarnih priznanja i značajnih nagrada u zemlji i inostranstvu, njegova dela su prevođena na više stranih jezika.

- Njegova umetnička sposobnost i dobri kontakti biće od velikog značaja za naše umetnike iz Austrije. Naša ideja je da zbližimo književne stvaraoce dijaspore sa otadžbinom - istakao je Savić dodajući da se time pravi most između matice i dijaspore.

Bjelošević, doktor luktarstva, živi u Banjaluci kao profesionalni pisac. Godinama je bio direktor Dečjeg pozorišta, a sada je predsednik Udruženja književnika RS i glavni urednik njihove izdavačke delatnosti.

Objavio je knjige poezije "Gorka slad", "Lice sa zatiljka", "Rešetka i san", "Iz međuprostora", "Govor", "Tišina", izdao zbirke pesama na srpskom, italijanskom i francuskom jeziku, a pisao je i knjige za decu.

Za knjige savremene poezije, pesama za decu, kratke priče i razvoj lutkarstva Bjelošević je dobio brojna domaća i strana priznanja. Njegova poezija je predmet izučavanja na više univerziteta slavistike u Evropi. Njegove pesme za decu uvrštene su u čitanke za osnovnu školu u RS.

Bečkoj publici on je predstavio svoja dela, koja su naišla na odličan odjek i koja će sigurno bečkim piscima poslužiti kao uzor i novi motiv za dalje stvaranje.
Posle predstavljanja dela publika je u diskusiji imala priliku da sazna nešto više o umetničkom stvaralaštvu u RS.
Na kraju večeri gostu iz RS udruženje Reč, boja, ton uručilo je Povelju o spajanju sa dijasporom.

Muzička podrška

O delu autora iz Banjaluke govorio je književni kritičar Marko Paovica iz Beča, a muzičku podršku književnoj večeri pružili su mladi umetnici Dušan Sretović na klaviru i Josip Šuštić na gitari.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online