Utorak 25. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 31.07.2018.
18:12
Z. Mirković - Vesti A

Maks uživao u lepotama Krajine

Krsta Petrišorević, predsednik kluba Jedinstvo iz Švehata ponosan je otadžbinom, često i rado o njoj priča, a ovih dana je lepote rodne grude pokazao prijatelju Austrijancu Maksu Rauhu. Bračni par, Maks i Elizabet Rauh boravili su u kladovskoj i negotinskoj opštini.

Z. Mirković
Bračni par Rauh sa prijateljima u Brzoj Palanci

Inače, Maks Rauh je član Crkvenog odbora katoličke crkve u Švehatu, u čijem zdanju Jedinstvo već više od tri i po decenije ima svoje prostorije.

Pre 15 godina Maks je upoznao Jedinstvo kada je na čelo kluba došao Petrišorević i postao veliki prijatelj udruženja.

- On nam se priključio i učlanio u klub. Posećuje redovno naše prostorije, ali i razne zabave. Nije propustio od tada nijednu klupsku manifestaciju i davao je za tombolu uvek vredne nagrade. Jednom rečju on je bio uvek tu za nas kada je trebalo - navodi Petrišorević.

U brojnim razgovorima u klubu on je izrazio želju da poseti rodni kraj većine članova.

- Pričao mi je da je pre 30 godina bio u Urovici, selu negotinske opštine, kod Dragana Radulovića, s kojim se tada sprijateljio u Beču. Pošto je Radulović napustio Austriju Maks je išao pre tri decenije da ga poseti. Ja sam želeo da ga vodim u naš kraj, ali nisam mogao pošto sam većinom bio sam i ne bih mogao da ga ugostim kako treba - ukazao je Petrišorević.

Humanitarac

Maks je do penzije radio u firmi Boreali, kao električar, a u Švehatu je pomagao izbeglicama s prostora bivše Jugoslavije koje su bile smeštene u tamošnjem prihvatnom centru.
Mnogi su mu zahvalni za ukazanu pomoć u vreme kada je bilo najpotrebnije i dan danas pokušavaju da mu se oduže i pozivaju ga na odmor u Bosnu.
Crkva Sankt Johan iz Švehata već godinama pomaže siromašnima u Rumuniji, pa Maks često ide tamo da pomaže i povezuje struju u kućama koje se grade zahvaljujući humanitarnoj pomoći.

 

Desetak dana pre nego što je Petrišorević nedavno otišao u rodnu Reku, Maks ga je pitao da li ide u rodni kraj. Maks je to isto pitao i Dragog Bratića Brku rodom iz Velike Kamenice, s kojim je bio kolega dok je radio.

- Brka mu je rekao kada ide na odmor, da može kod njega da bude smešten i da će mu pokazati rodnu grudu. Odluka je brzo pala i Maks je sa suprugom doputovao u Srbiju, a ja sam ga čekao na graničnom prelazu Đerdap. Odatle smo otišli u Kladovo da ručamo, pa smo pošli u moje selo, gde smo obišli prelepi vodopad. Zatim sam ih odveo u Kamenicu kod Brke. Sutradan smo im pokazali poznato izletište i manastir Vratna - prepričava Petrišorević.

On je ispričao da je bračnom paru iz Austrije pokazao i Negotin, a na Petrovdan su posetili i čuveni vašar. On im je pokazao i Ljubičevac, najbogatije i najizgrađenije selo u ovom kraju, gde su imali prilike da pogledaju groblje na kojem se ne nalaze obični grobovi već vikendice sa strujom i kućnom opremom.

Maks je oduševljen onim što je video, Kladovom, Negotinom, mnogim lepim mestima.

- Imali smo priliku da se družimo s dragim ljudima, koji su nam prirasli srcu. Oduševljeni smo lepim selima, prelepim kućama, ali nam nije jasno zašto su putevi tako loši - kazao je on, a Petrišorević je pokušao da objasni uzroke takvog stanja.

Petrišorević i Bratić, kao odlični domaćini, bili su najbolji ambasadori Srbije, pokazavši porodici Rauh lepote svog kraja, a oni su se vratili puni utisaka, o kojima će pričati svojim prijateljima u Austriji.

Dragana video posle 30 godina

Pošto su bili u prolazu kroz Urovicu Maks je poželeo i da vidi starog prijatelja Dragana.
- Nije bilo lako naći Dragana, trebalo nam je vremena, ali smo ipak uspeli. Našli smo ga i Maks je bio oduševljen što ga je posle 30 godina ponovo video - kaže Petrišorević.


 

 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online