Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 05.06.2018.
08:08
D. Pašić - Vesti A

Srpske trube grme pod Alpima

Inzbruk, prestonica austrijske pokrajine Tirol, jedan je od najposećenijih turističkih gradova Evrope, bez obzira na to o kom se periodu godine radi. Na njegovim ulicama mogu da se vide razne manifestacije, a jedna od njih su i Đurđevdanski susreti, koje uvek krajem maja organizuje klub Đurđevdan iz grada na reci In.

Ove godine je četvrti put organizovan ovaj, sad već tradicionalni događaj, kojeg krasi prelep defile članova naših klubova, obučenih u srpske narodne nošnje. Tako je bilo i ovoga puta što je oduševilo brojne turiste koji su s velikom pažnjom posmatrali učesnike. Uz domaćine je učestvovalo još osam naših klubova iz Italije, Austrije i Srbije.

Defile je završen zajedničkim okupljanjem svih učesnika ispred čuvene zgrade muzeja Zlatni krov u centru Inzbruka, jedne od najvećih atrakcija za turiste koja je sagrađena između 1497. i 1500. godine. Tu je održan jednosatni program.

- Beskrajno smo ponosni na Đurđevdanske susrete koji su već prerasli u zaštitni znak ne samo našeg udruženja nego srpskog naroda na ovom području. Vidno je i da su naši domaćini u gradu, odnosno vlasti, prepoznali da je to značajno i za Inzbruk, pa zato i oni daju podstrek da svake godine organizujemo ovu manifestaciju - kaže za "Vesti" Mirjana Stanković, predsednik udruženja Đurđevdan.

Ona je srećna što su, uprkos daljini, na susrete treći put doputovali članovi KUD-a Polet iz mesta Veliko Laole kod Petrovca na Mlavi.

- Posebno nam je zadovoljstvo što deca iz matice, odnosno iz celog Braničevskog okruga mogu da upoznaju vršnjake koji ovde žive i da se druže s njima. Svi imaju zajedničku želju, a to je prijateljstvo i očuvanje srpske kulture, pa nam je utoliko draže što ovi susreti upravo imaju taj dodatni kvalitet - ističe Mirjana Stanković.

Druženje sa zemljacima

Gosti iz Srbije su treći put učesnici Đurđevdsanskih susreta:
- Izuzetno mi je drago što smo opet došli da se pre svega družimo sa članovima Đurđevdana. Poznato je da veliki broj naših zemljaka radi ovde u Inzbruku, pa nam je utoliko draže što imamo priliku da se i ove godine sretnemo. Nastojaćemo da nastavimo saradnju i učvrstimo naše prijateljstvo - poručio je u ime gostiju iz Velike Laole, Goran Ristić, potpredsednik opštine Petrovac na Mlavi.

Domaćin je neizmerno zahvalan svim gostima koji su uveličali ovaj važan događaj.

- Nemam reči kojima bih se u ime članova našeg udruženja zahvalila našim prijateljima iz svih klubova. Naravno, trud članova Poleta da dođu uprkos velikoj udaljenosti je nešto što ne smemo nikako da zaboravimo. Već se radujemo sledećem druženju s verom da ćemo se opet videti na istom mestu - poručila je Stankovićeva.

Posle fenomenalne atmosfere pesme i igre i defilea ulicama Inzbruka, program je nastavljen u sali u luci Hafen, gde su se brojnim gostima predstavili svi učesnici Đurđevdanskih susreta.

Ruskinje oduševile

Na Đurđevdanskim susretima ove godine je učestvovalo osam kulturno-umetničkih društava. Posebnu pažnju je izazvao nastup ruskog ženskog ansambla Slavljenka iz pokrajine Foraralberg. Osim njih došla su i dva srpska udruženja iz Italije, KUD Duga iz Vićence i KUD "Nikola Tesla" iz Udina. Manifestaciju u Inzbruku, uz goste iz Srbije i domaćine, ulepšali su i članovi srpskih udruženja iz Austrije, klubovi "Barili" iz Braunaua, Mlava iz Linca, Ostrog iz Inzbruka, Polet iz Vergla, "Jovan Jovanović Zmaj" iz Feldkirha.



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online