Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 08.04.2018.
20:11
Z. Mirković - Vesti A

Uskršnji zagrljaj Ibralića i dijaspore

Slobodne dane povodom katoličkog Uskrsa mnogi naši zemljaci iz Austrije su proveli u otadžbini, a tako i Milica Dačić i Tamara Pavlović iz Beča, koje su obradovale novosadsku porodicu Ibralić.

Z. Mirković
Bilo i suza na rastanku: Milica i Tamara sa porodicom Ibralić

Milica aktivno igra folklor u najstarijem našem klubu Jedinstvo, a oduvek je volela da se bavi humanitarnim akcijama. Zajedno s Tamarom i prijateljima iz kluba, stiže do najudaljenijih krajeva u matici i ljudima menja živote nabolje. Iako odavno više ne igra folklor u Jedinstvu Tamara je vrlo aktivna u humanitarnom radu i ovog puta je vozila pomoć do Novog Sada.

Vreme je proletelo: Ručak na salašu

Milica kaže da svuda ima porodica kojima je potrebna pomoć, a sada je izabrala Novi Sad jer joj je drag. Stupila je u kontakt sa Socijalnom službom Novog Sada i oni su je uputili na Ružicu Srbljin, rukovodioca Kancelarije za materijalna davanja, koja je izabrala šestočlanu porodicu Ibralić, u kojoj nezaposleni roditelji, slabog zdravlja, Snežana i Mirsad, žive sa četvoro dece od kojih je troje bolesno. Najmlađa devojčica Zejna ima 10 godina i treći stepen slepila od rođenja.

Mića ima 11 godina i ekstozu, tumore koji rastu na kostima u čitavom telu. Sada je operisan pa mu učiteljica dolazi kući i on tako završava razred za razredom. Mirsada ima 15 godina, prava je lepotica i jedino je zdravo dete u porodici Ibralić. Mustafa ima 17 godina i tumor na dvanaestopalačnom crevu. Trenutno čeka magnetnu rezonancu jer za privatno snimanje nema novca.

Milica i Tamara su zajedno sakupljale novac i garderobu. Skupilo se dosta pa je porodica dobila nov, vrlo potreban frižider, kao i nekoliko kućnih aparata. Našlo se tu i sredstava za ličnu higijenu, školski pribor, dosta namirnica, slatkiša i uskršnjih radosti za decu.

Tamarine drugarice Olivera Jovičić i Dragana Vićovac su finansirale put, a auto je ustupila Sandra Nedeljkov, jer je vozilo trebalo da bude dovoljno veliko da donacija stane.

U Novi Sad su doputovale u ranim jutarnjim satima, gde ih je dočekala Ružica. Odmah su produžile do supermarketa po još namirnica za porodicu Ibralić.

- Mića je nekoliko dana pre našeg dolaska imao rođendan pa smo mu sveže operisanom priredile i iznenađenje. Potresno je videti dete koje prvi put u životu za svoj rođendan ima tortu i duva svećice - kažu Milica i Tamara.

Milica ističe da su sva deca, uprkost bolestima i teškim životnim uslovima, odlični đaci, što je za svaku pohvalu.

Ibralići su podstanari u staroj kući, na spratu, što dodatno otežava život Mići i roditeljima koji ga nose uz stepenište.

Slika trošne ali čiste kuće, skromnih ali dobrih ljudi, dobrih đaka narušenog zdravlja ugradila se u dušu ovih dobrih žena koje žele svaku od tih slika da poprave koliko mogu.

Prvi izlazak u restoran

- Sa decom smo uz nadzor Ružice otišle na jedan lep salaš na ručak i to je njihov prvi izlazak u restoran. Vreme nam je proletelo, ali će ostati u srcu - sa suzama u očima kaže Milica.

Z. Mirković
Milica i Tamara sa Ružicom Srbljin

Na rastanku sa porodicom Ibralić i Ružicom Srbljin bilo je i suza.

- Na pragu kuće je na rastanku stajala majka. U ruke smo joj dale preostali novac da plati zaostale kirije, deci potrebne preglede i lekove, kupi veš mašinu. Te majčine suze dirnule bi svakog, a njen zagrljaj i reči zahvalnosti pamtiću zauvek - rekla je Milica.

Ona zahvaljuje svima koji su učestvovali u humanitarnoj akciji dodajući da joj je veoma drago što je ova porodica uoči Vaskra mogla da oseti ljubav svojih sunarodnika u rasejanju.

Tablet, patike, džeparac
- Iako teško bolestan Mića je vrlo pozitivan i komunikativan. Izrazio je želju da nekada ima svoj tablet jer je vezan za krevet. Ispunile smo mu želju i kupile tablet. Malo je reći da je bio oduševljen. To je bio naš dodatni poklon. Svako dete dobilo je svoju uskršnju kesu koja je sadržala nove patike, nešto odeće, za Miću tablet i kartica, za Zejnu igračke, za Mirsadu i Mustafu džeparac od po 50 evra, jer smo smatrali da je tako najbolje. Mlađi su se svakoj stvari oduševljavali posebno, starija deca bila su više stidljiva. Sedeli smo sa njima neko vreme, razgovarali, družili se i šalili - prepričava nam Milica.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online