Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 27.02.2018.
07:44
D. P. - Z. M. - Vesti A

Uprave zaratile, ispaštaju deca

Krizi u Savezu Srba Austrije ni nakon skoro dve godine od promene "vlasti" se ne nazire kraj, a sukobi stare i nove uprave ukaljali su ugled ove organizacije naših klubova u Austriji.

Vesti
Učesnici sastanka u Gmundenu

U trenutku se činilo da će se mnoge stvari razjasniti 24. februara, kada je u Inzbruku, u prostorijama kluba Bratstvo, trebalo da se održi vanredna skupština.

Ipak, samo 72 sata uoči ovog "istorijskog" događaja, pojedine zajednice su dobile dopis da se sednica odlaže jer, kako piše u dopisu, nije ispoštovana procedura oko dnevnog reda, pre svega od Zajednice Donje Austrije, koja je tražila vanrednu skupštinu.

Mnogi predstavnici klubova iz Gornje Austrije, ali i drugih pokrajina smatraju da se radi o namernom izbegavanju sastanka u Tirolu od strane predsedništva, koje sebe predstavlja kao validno. Na njegovom čelu je Boban Đurić, koji je bio blizak Zoranu Aleksiću, predsedniku Saveza Srba u Austriji do 2016. godine.

Smotra u Salfeldenu

Uprkos razmimoilaženjima u Savezu Srba Austrije, 35. smotra Kulturno-umetničkog stvaralaštva Srba u Austriji trebalo bi da se održi u Salfeldenu 21. aprila.
Domaćin je Zajednica srpskih klubova pokrajine Salcburg i KUD Trebava iz Salfeldena.

Đurić je prošle godine u maju izabran za prvog čoveka Srba u Austriji, međutim, ta sednica je navodno održana bez znanja i prisustva, pre svega najbrojnijih zajednica srpskih klubova u Austriji, i pokrajina Beč i Gornja Austrija.

Podsetimo, sve je počelo 2016. godine kada je na čelo krovne organizacije Srba u Austriji izabran Darko Jurišić, na sednici u Gmundenu. Tada je preuzeo dužnost od Zorana Aleksića, ali ne i blagajnu, finansijski izveštaj kao i potrebnu dokumentaciju koja je vezana za sve dotadašnje projektne radove Saveza.

Vesti
Dopis o otkazivanju Skupštine

U međuvremenu je opet došlo do promene, odnosno za predsednika Saveza je ponovo imenovan Boban Đurić iz Forarlberga. Od tada se ništa nije dogodilo, svi su ostali u svojim rovovima. Gotovo dve godine je Savez praktično bez aktivnosti, odnosno učešća većine klubova i zajednica, što šteti svima, pogotovo deci u brojnim klubovima, koja su uskraćena za takmičenja koja se organizuju na nivou Austrije, ali i van njenih granica.

Konsultacije u Gornjoj Austriji

U petak, tokom dana je trebalo da bude poznato da li će uprkos najavljenom odlaganju predstavnici Zajednice srpskih klubova iz Gornje Austrije putovati u Inzbruk. Oni su bili u dilemi s obzirom na to da nisu dobili nikakav dopis da se upute u prostorije kluba Bratstvo i na licu mesta vide da li će se ipak neko pojaviti. S druge strane, razmišljali su i o mogućnosti da Zajednica Gornje Austrije traži održavanje vanredne Skupštine Saveza Srba, u Lincu.

Koliko do juče se činilo da će se ipak stvari konačno početi da se odmotavaju. Međutim:
- Bili smo spremni da putujemo u Inzbruk, tako smo se dogovorili i na poslednjoj sednici Zajednice srpskih klubova u Gornjoj Austriji, u prostorijama kluba Mlava. Bila je prisutna i gospođa Svetlana Stanković, generalni konzul Republike Srbije iz Salcburga. Dobili smo dopis da treba da izmirimo i članarinu, što smo do predviđenog roka, 16. februara, učinili - kaže novi predsednik Zajednice srpskih klubova u Gornjoj Austriji Rajko Mijatović.

Vesti

- Očekivao sam da ćemo sesti za sto i izneti probleme koje imamo. Sada vidim da se Skupština odlaže mada mi još nismo dobili nikakav zvaničan dopis - ističe Mijatović.

Vidno je nepoverenje s jedne strane u staro rukovodstvo, odnosno s druge strane, u Jurišića i njegove saradnike. Tako je vidno da stari saziv javno podržavaju članovi Zajednice Donje Austrije, pojedini klubovi Zajednice Tirol, kao i neka udruženja iz pokrajina Forarlberg i Koruška. S druge strane, Zajednica iz Beča, kao i Gornje Austrije, odnosno Salcburga, bile su bliže Jurišiću, ali nema kraja tumaranju i prepucavanju.

Vidovdan bio spreman

Jedan od najstarijih klubova u Austriji, Vidovdan iz Linca, nije član Zajednice srpskih klubova u Gornjoj Austriji. Već nekoliko godina ovo udruženje uprkos problemima sa kojim se suočava (nema nijednu sekciju) radi projekte vezane za integraciju. Kako smo saznali, i oni su bili spremni da prisustvuju vanrednoj skupštini u Inzbruku, međutim, da li su dobili dopis o odlaganju ostalo je nepoznato.

- Probali smo da dobijemo potvrdu u vezi sa Skupštinom u subotu od Vladimira Ćorića, predsednika SKUD Zavičaj iz Klagenfurta i blagajnika u aktuelnom Savezu Srba Austrije, kako se predstavlja u dopisu:

"Vladimire, slao sam Vam poruku u vezi ove vanredne Skupštine Saveza Srba u Inzbruku. Da li ostaje termin 24. februar ili se nešto u međuvremenu promenilo?"

Ćorić nam je odgovorio:

"Što se tiče sastanka, to je naša interna stvar. A novine će dobiti na vreme izveštaj sa sastanka."
Na pitanje šta znači interna stvar, dobili smo odgovor:

- Najbolje je da se obratite predsedniku Saveza, gospodinu Bobanu Đuriću - kazao je Ćorić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online