Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 24.02.2018.
03:00
Z. Mirković - Vesti A

Aljkavost ojadila Balkan

Kod 50 odsto od ukupno pola miliona građana iz bivše Jugoslavije koji žive i rade u Austriji, u povereničkoj agenciji KSV (Kreditschutzverband) prisutne su takozvane crne tačke, zbog kojih su negativno ocenjivani kod finansijskih institucija.

Vesti
Na usluzi građanima: Prestižna advokatska kompanija

- Dobra vest je da negativni poeni nastali zbog neredovne otplate računa mogu da se obrišu iz evidencije KSV-a uz pomoć stručnih advokata sa kojima sarađujemo. Našim ljudima nudimo besplatne pravne konsultacije, a članovima udruženja omogućujemo da povodom brisanja crnih tačaka angažuju jednu od najvećih i najprestižnijih advokatskih kompanija na svetu (DLA Piper) koja će svoje usluge tarifirati po povlašćenim cenama - poručuju iz bečkog Udruženja građana Privileg.

Statut iz 1870

Pravna pomoć Privilega

- Sada je tu udruženje Privileg, gde na maternjem jeziku besplatno dobijaju kompletnu pravnu i savetodavnu pomoć - ukazao je advokat.
Čitava procedura traje od četiri do šest nedelja, a počinje popunjavanjem formulara na sajtu Privileg, preko koga svi zainteresovani mogu u najkraćem roku dobiti sve informacije kako da najbrže reše problem sa KSV-om i promene kreditnu sposobnost, objašnjeno je na večeri posvećenoj problemu sa KSV-om .

Advokat Klaus Perl, stručnjak za probleme insolventnosti, krivično i građansko pravo, ističe da KSV funkcioniše po Statutu iz 1870. godine, a da se u njihovim bazama podataka nalaze sve neredovne platiše koje su nekada podigle zajam u banci, uzele automobil na lizing, obavile kupovinu na rate, potpisale ugovor za telefon i slično.

- U slučaju da građanin želi novi kredit, banka će potražiti od KSV-a informacije o njegovoj kreditnoj sposobnosti i disciplini pri plaćanju i u slučaju da uoči da se pored njegovog imena nalaze crne tačke, neće hteti da mu odobri zajam. Problematično je što ti negativni poeni ostaju u evidenciji KSV-a i u slučaju da je došlo do otplate duga, pa se često dešava da građanin i posle sedam godina od regulisanja dugovanja i dalje trpi konsekvence - objasnio je bečki advokat.

Ozbiljne posledice

Posledice po naše ljude su veoma ozbiljne jer građanin pored toga što ne može da dođe do kredita ili auta, nije u situaciji ni da iznajmi stan na svoje ime, produži vizu ili dovede porodicu, za šta je sve potreban izvod iz KSV-a.

Perl kaže da je zahtev za brisanje crnih tačaka baziran na Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti jer banke nemaju pravo da od KSV-a potražuju informacije o potencijalnim klijentima i njihovim finansijskim stanjima, što advokati pismeno i predoče povereničkoj agenciji.

- Ljudi sa prostora Balkana ne znaju kome treba da se obrate, a često su finansijski blokirani godinama zbog nepoznavanja zakona i jezičke barijere pa nisu u stanju da se izbore za svoja prava, normalno funkcionisanje, život i rad.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online