Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 08.02.2018.
18:44
Z. M. - D. P. A

Zavičaj je tamo gde zaigramo

U Klagenfurtu su peti put zaredom održani Zavičajni susreti, festival folklora u organizaciji Srpskog kulturnog društva Zavičaj iz glavnog grada pokrajine Koruška. Ovogodišnji moto priredbe bio je "Deca su naša budućnost".

SKD Zavičaj/Lična arhiva
Domaćini: Sva tri uzrasta SKD Zavičaj iz Klagenfurta

Tako je i bilo u prepunoj hali sajma, gde brojni gosti nisu štedeli dlanove da nagrade mlade učesnike sadržajnog programa.

Ove godine u rekordnoj poseti nastupilo je 11 folklornih društava iz četiri države. Specijalni gosti su bili članovi KUD Polet iz Kladova, koji su čak 1.000 kilometara prešli do Klagenfurta.

- Ponosni smo na ovu manifestaciju jer okuplja mlade i gaji prijateljstvo. Učešće čak 11 društava govori samo za sebe, a mi smo zahvalni svima koji su uveličali ovu našu priredbu. Posebno izražavamo zahvalnost prijateljima iz Kladova koji su uprkos daljini i dalekom putu našli vreme i način da dođu i uveličaju manifestaciju - kazao je Vladimir Ćorić, predsednik SKD Zavičaj.

Prvi put su na festivalu učestovali gosti iz Italije "Vuk Stefanović Karadžić" iz Trsta i Integraciono društvo Semberija i Majevica iz Prešbauma kod Beča.

Iz Slovenije su došli članovi KD Brdo Kranj i Srpska pravoslavna zajednica Koruške. Iz Štajerske KUD "Sveti Sava" iz Graca i KUD Božuri iz Licena.

Bili su tu i folkloraši SK "Nikola Tesla" (Filah), KUD Balkan (Špital) i austrijska grupa Kinderfolkstancgrupe iz Klagenfurta.

U bogatom programu koji je trajao tri sata učestvovalo je čak 250 folkloraša.

Domaćin je dobio pohvale za odličnu organizaciju sa svih strana, a predsednik Vladimir Ćorić je na kraju programa izrazio nadu da će posle ove manifestacije saradnja među klubovima biti još bolja.

Sveštenik parohije u Koruškoj Ljubomir Radovanov, u ime SPC je pozdravio sve prisutne i dao blagoslov.

Na manifestaciji je grad Klagenfurt predstavljala Rut Fajstricer, odbornica u gradskoj skupštini.

Prvi put je na Zavičajnim susretima bio i Srđan Vuković, ispred Predstavništva Republike Srpske u Austriji.

Od domaćina su svi klubovi - učesnici dobili plakete koje su uručene pred više od 500 posetilaca.

Očuvanje vere i običaja

- Naše društvo ima 30 folkloraša svih uzrasta podeljenih u tri ansambla. Društvo je član Saveza Srba u Austriji i takmiči se na raznim smotrama u Austriji i Evropi. Najveći dosadašnji uspeh bio nam je nastup na Evropskim smotrama u Nišu, Banjaluci, Beogradu i Beču. Naš moto je očuvanje srpske vere, kulture, običaja i jezika - ističe Vladimir Ćorić, predsednik SKD Zavičaj.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online