Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 31.01.2018.
18:44
D. P. A

Čuvanje sećanja na slavnog sveca

U brojnim parohijama u Austriji obeležen je jedan od najvažnijih praznika naše crkve - Sveti Sava. Osim najvećih gradova, Beča, Graca i Linca, deca su se najviše u pratnji roditelja okupila u hramovima u Salcburgu, Salfeldenu, Ensu, Tulnu, Gmundenu, Velsu, Veklabruku, Sankt Peltenu, Špitalu...

D. Pašić, Z.Mirković
Kum slave u Sankt Peltenu bi Milorad Čelarević iz Amštetena

Brojna udruženja su zajedno sa nadležnim sveštenicima organizovala priredbe, na kojima su učenici veronuke recitacijama dali poseban dopinos obeležavanju sećanja na jednog od rodonačelnika srpske pismenosti:

- Bilo je prelepo u crkvi u Gracu, gde je organizovan bogat program. Deca treba da znaju ko je bio Sveti Sava i ovakivm priredbama čuvamo sećanje na njega - prenela nam je Snežana Vranješ Šmitran iz udruženja Božuri iz Licena.

Članovi ovog kluba su učestvovali u programu koji je bio organizovan u crkvi Kirila i Metodija, gde službuje sveštenik Miomir Sando.

D. Pašić, Z.Mirković

Slavlje i u Gornjaku

Sveti Sava je obeležen i u novim prostorijama Omladinskog kluba Gornjak u Lincu. Devojčice i dečaci obučeni u narodne nošnje priredili su malu priredbu, a lomljen je i slavski kolač. Članovi Gornjaka su se preselili na adresu Girtelštrase 28. Ujedno za novog predsednika je izabran Nikola Živojinović, koji je od osnivanja kluba bio njegov član.

Slično je bilo i u Špitalu, u pokrajini Koruška. Protonamesnik Ljubomir Radovanov sa đakonom Željkom Simićem, iz parohija Klagenfurt i Filah, zajedno sa decom iz srpskih klubova u ovom delu Austrije, priredili su lepu svetosavsku proslavu.

U Štajeru, koji pripada parohiji Ens, sveštenik Ljubomir Bolić, koji sa bratom Jovanom predaje veronauku, zajedno sa članovima kluba Vuk Karadžić, organizovali su priredbu povodom velikog praznika.

Predivna slika je viđena i u glavnom gradu Donje Austrije, Sankt Peltenu. Slavski kolač je lomljen u crkvi Svetog apostola Tome, gde je kum bio Milorad Čelarević sa familijom iz Amštetena.

Posle toga deca su uz pomoć veroučitelja i nadležnog sveštenika, protojereja stavrofora Dragana Erića, na prelepoj bini recitacijama o Svetom Savi dali nezaboravan doprinos da ova svečanost ostane svima u dugom sećanju.

Najmlađi članovi srpskog kluba Knez Lazar iz Gmundena u crkvi Svetog Đorđija preneli šta su naučili o Svetom Savi.

D. Pašić, Z.Mirković

Proslava u Inzbruku

U parohiji Srpske pravoslavne crkve u Inzbruku ove godine Sveti Sava je proslavljen u dva dela i dva dana.

U subotu je u hramu Rođenja Jovana Krstitelja, posle večernje službe, koju je služio nadležni sveštenik Aleksandar Stolić, proslavljen praznik u prisustvu brojne dece.

Nakon recitacija svako dete je nagrađno paketićem koje su ove godine pripremile porodice Čović i Kovačević.

U nedelju je crkvu ispunio veliki broj vernika, a posle liturgije lomljen je slavski kolač, nakon čega su parohijani prešli u obližnju salu.

Učenici iz Inzbruka priredili su program posvećen Svetom Savi, a nastupili su i folklori različitih udruženja sa područja ove parohije.

Domaćin, ove godine, svečanog ručka bio je KUD "Vuk Karadžić" iz Švaca.


 

 

 

 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online