Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 22.01.2018.
21:21
Z. Mirković - Vesti A

Planule karte za srpski bal!

Ovogodišnji, 21. Svetosavski bal, koji će se u četvrtak 25. januara uveče održati u bečkom hotelu Parkhotel Šenbrun, obećava lepu zabavu jer je pripremljen odličan program sa izuzetnim zabavljačima.

Z. Mirković
Uživali: Detalj sa prošlogodišnjeg bala

Sve pripreme za Svetosavski bal, koji je uvršten u zvaničan balski program Beča, a koji organizuju Srpski centar i Zajednica srpskih klubova u Beču, su završene, a interesovanje za bal, kako je rečeno "Vestima" veliko je, te su karte gotovo rasprodate. Ove godine kroz balski program vodiće glumački bračni par Vojin Ćetković i Sloboda Mićalović-Ćetković.

Humana tombola

Balska tombola će imati humanitarni karakter i deo sredstava će biti uplaćen na račun humanitarne organizacije Budi human za malog Ognjena Jovanovića.

Pored obavezne plesne škole, koja će izvesti valcer, u balskom programu su i tradicionalne srpske igre. Tokom večeri prisutne će zabavljati Neda Ukraden, Ranko Jović, Jadranka Jovanović, Dušan Svilar, koje će pratiti ansambl Ministarstva odbrane "Stanislav Binički" pod upravom Vojkana Borisavljevića.

Srpski centar iz Beča je, pre 21 godine ponovo oživeo tradiciju srpskog bala u Beču, koja datira još od davne 1846. godine, kada je knez Miloš Obrenović došao na ideju da organizuje manifestaciju na kojoj bi jednom godišnje okupljao sve Srbe koji žive u Beču.

Vispreni srpski državnik je tim povodom takođe dao nalog Johanu Štrausu mlađem da napiše odgovarajuću prateću kompoziciju, za ovaj bal pa je tako nastao "Srpski kadril", koji je prvi put i izveden tim povodom na prvom balu.

Prvi put "Srpski kadril" izveden je 28. januara 1846. godine na srpskom balu u glavnom gradu Austrije i nakon toga, do 1998. godine, kada je Srpski centar "oživeo" Srpski bal, više nije javno izvođen.

Balska sezona u Beču, koja je nakon nove godine dobila na zamahu, napuniće značajno budžet glavnog grada Austrije, ali i austrijske države.

Balovi pune budžet

Prema proceni Privredne komore Beča očekuje se da će balovi doneti prihode od 139 miliona evra.To bi, prema rečima Markusa Grislera, predsednika ogranka za turizam, bila rekordna svota. Prognozira se da će svaki gost po balu potrošiti 275 evra, za pet evra više od prošle sezone. Ukupan prihod od balova biće ove sezone za osam miliona veći od onog prošle godine. Takođe se očekuje da će organizatori bala moći da se raduju rekordnom posetom, jer se prognozira da će bal posetiti 505.000 osoba.

Svetosavska nedelja počast prosvetitelju

U želji da se više nego dostojno obeleži Savindan 2018. po prvi put se u Beču organizuje Svetosavska nedelja, skup manifestacija koje će se održati u bečkim hramovima Srpske pravoslavne crkve. Svetosavska nedelja biće svečano otvorena večeras (ponedeljak) u hramu Svetog Save (Veithgasse 3) sa početkom u 19 časova. Predviđeno je da nastupi eparhijski mešoviti hor "Kornelije Stanković", kojim diriguje Biserka Vasić.

Takođe u otvaranju će učestvovati dečji hor Crkvene opštine i pojci Škole crkvenog pojanja "Rastko" Crkvene opštine "Sveti Sava" u Beču.

Potom će biti otvorena autorska izložba slika vajara i slikara iz Srbije Milana Todorovića Rublojova. U utorak, u organizaciji Crkvene opštine i SPKD Prosvjeta, biće organizovano književno veče Pesnički venac bečkih stvaralaca, sa početkom u 19 časova, u hramu Vaskrsenja Gospodnjeg (Engerthstr. 158).

U sredu, sa početkom u 19 časova, u svečanoj Sali hrama Svetog Save, biće održana diskusija na temu "Svetosavlje kao filozofija života, izazov ili smetnja u savremenom svetu", u kojoj će učestvovati episkop Andrej, đakon Dragan Stamenković, istoričar dr Volfgang Rorbah, Nenad Vasilić, Gordana Ilić-Marković.

U četvrtak Svetosavska nedelja se nastavlja, sa početkom u 19 časova, u hramu Presvete Bogorodice (Neulerchenfelderstr. 47), muzičkim koncertom u kojem će učestvovati mladi srpski talenti klasične muzike u Austriji.

U petak, sa početkom u 18 časova u hramu Svetog Save, biće služeno navečerje praznika hramovne slave, a u subotu će u 9.30 biti služena Sveta arhijerejska liturgija, a u 17 časova podeljeni svetosavski paketići đacima.

Od 19 časova u hramu Vaskrsenja Gospodnjeg glumica Vesna Stanković izvešće mondramu "Milunka Savić". U nedelju, sa početkom u 17 časova u VHS Liesing (Liesingerplatz 3), biće održana tradicionalna Svetosavska akademija.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online