Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 18.05.2019.
06:00
B.C. A

Australija bira!

Stranka ili koalicija koja osvoji većinu imenovaće svog lidera za premijera i formiraće Vladu za naredne tri godine.

Promo
 

Posle pet sedmica predizborne kampanje, danas, u subotu 18. maja, održaće se Savezni izbori za 46. saziv Parlamenta Australije. Na ovogodišnjim izborima pravo glasa ima rekordan broj birača - više od 16,2 miliona, koji su prema mestu stanovanja raspoređeni u 151 izbornu jedinicu, odnosno elektorat.

Svaka od ovih jedinica daće po jednog poslanika za Predstavnički dom Parlamenta, gde je za apsolutnu većinu, a samim tim i pravo na imenovanje premijera i formiranje Vlade, neophodno 76 osvojenih mesta - odnosno 77 ukoliko vladajuća stranka ili koalicija želi da imenuje i predsedavajućeg u Donjem domu Parlamenta - spikera.
Pored izbora poslanika za Predstavnički dom, biraće se i 40 od ukupno 76 senatora, dok će njih 36 ostati iz starog saziva, jer se kompletno novi sastav Senata bira tek svake šeste godine, što će na red doći 2022. godine. Svi ostali poslanici, kao i budući premijer i saziv Savezne vlade dobijaju trogodišnje mandate.

Već oboren rekord

Promo
 

Kuriozitet na ovogodišnjim izborima predstavlja podatak da je svoje biračko pravo već iskoristilo skoro 3,5 miliona glasača, odnosno oko 20 odsto upisanih u biračke spiskove! Oni su to uradili kroz proces ranog glasanja, koje je bilo moguće obaviti slanjem glasačkih listića poštom, glasanjem putem interneta i na specijalnim biračkim mestima za rano glasanje, za koje su mogli da se prijave oni koji na dan izbora neće biti na teritoriji svojih izbornih jedinica.

Sa oko 3,5 miliona ranih glasova oboren je dosadašnji rekord, koji je postavljen na izborima 2016. godine, kad je pre dana glasanja svoju građansku dužnost obavilo 2.980.000 Australijanaca. Iz Izborne komisije (AEC) nagovestili su da će usled velikog broja prevremenih glasova verovatno doći do izvesnih kašnjenja i odlaganja u saopštavanju glasova, s obzirom na kompleksnost prebrojavanja listića ranih glasača.

- Mnogi od ovih glasova su stigli poštom i nalaze se u zapečaćenim kovertama, čije će otvaranje i razvrstavanje učiniti i brojanje glasova složenijim - rekao je predsednik AEC Tom Rodžers.

Da se glas računa

Prvi čovek Australijske izborne komisije podsetio je birače da je glasanje obavezno za svakog Australijanca koji je upisan u birački spisak. Rodžers je dodao i to da je od presudne važnosti da glasači razumeju proceduru glasanja kako bi i njihov glas bio važeći.

- Australijska izborna komisija ima različite informacije i usluge kojima pomaže glasačima iz kulturno i jezički različitih sredina da pravilno popune oba glasačka listića i time osiguraju da se njihov glas računa. Prevodi Zvaničnog vodiča za savezne izbore 2019. godine Australijske izborne komisije, kao i informativni list pod naslovom "Kako da glasate da se vaš glas računa" (How to make your vote count), postoje na 29 jezika i mogu da se nađu na aec.gov.au/translated - podsetio je Rodžers.

Predsednik Izborne komisije je napomenuo da svi glasači na biralištima mogu da zatraže pomoć članova AEC ukoliko ne razumeju nešto vezano za proceduru glasanja na komplikovanim listićima.

- Ništa ne brinite ukoliko pogrešite na glasačkom listiću, samo zatražite drugi listić od službenog lica i počnite iz početka - objasnio je Rodžers. - Prevedeni materijali sa uputstvima o pravilima glasanja biće na raspolaganju i na glasačkim mestima preko naših višejezičkih knjižica (flip-books). Možete da zamolite službeno lice da vam omogući te informacije.

Birališta otvorena od 8.00 do 18.00 sati

Sva biračka mesta u Australiji biće otvorena od 8.00 sati ujutro do 18.00 časova popodne. U tom periodu potrebno je da glasaju svi koji su upisani u biračke spiskove, a svoje pravo nisu ostvarili ranim glasanjem. Podsećamo da je glasačka obaveza u Australiji regulisana zakonom i da oni koji ne izađu na izbore, a za to nemaju valjano opravdanje mogu dobiti novčanu kaznu i krivičnu prijavu.

Telefonske usluge tumača za sve informacije o glasanju i izborima su takođe na raspolaganju - pozivom na broj 1300 720 147.

Više od 80.000 službenika

Brigu o nesmetanom i ispravnom sprovođenju izbora vodiće više od 80.000 stalnih i privremenih službenika Izborne komisije. Oni će biti raspoređeni na nešto više od 8.000 biračkih mesta širom države i imaće zadatak da kontrolišu regularnost i pomažu biračima koji nisu sigurni kako se obavlja procedura glasanja.
To je naročito važan deo njihovog posla jer je pre tri godine bilo čak 700.000 nevažećih listića, usled njihovog nepravilnog popunjavanja.

B.C.
 

Na oficijelnoj Fejsbuk stranici Australijske ambasade u Srbiji, Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji ambasadorka Rut Stjuart pozvala je blagovremeno australijske građane da glasaju na australijskom saveznim izborima i to su oni mogli da obave u petak, 17. maja, u zgradi Ambasade u Beogradu.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online