Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 06.05.2019.
12:00
D. Timarac - Vesti A

Zalog za večnost srpske zajednice

Vladika Siluan poručio vernicima da se "svi sakupimo u naporu i završimo hram, kako bi se u njemu krštavalo i venčavalo"

D. Timarac
Kupole Crkve svetog Luke

Mala je bila Crkva svetog Luke u Liverpulu da u subotu primi sve vernike koji su došli da prisustvuju podizanju osvećenog krsta na glavnu kupolu ovog hrama u izgradnji, koji će blistati u zapadnom delu Sidneja gde živi i najveći broj Srba na tlu Australije.

Tiskao se verni narod u hramu u kojem je arhijerejsku liturgiju služio episkop Siluan, uz sasluženje arhimandrita Petra Radulovića i sveštenstva drugih parohija, kao i oca Aleksandra Milutinovića, starešine ove misionarske parohije.

Po pričešću i završetku liturgije, narod je pozvan da izađe ispred crkve i prisustvuje osvećenju krsta i uzme naforu ispred njega. Vladika Siluan se u molitvi obratio Bogu za zaštitu od svake napasti, a da sve one koji dolaze u hram blagosovi i sačuva od svakog zla, jer je krst tvrđava vernih.

- Blagosilja se i osvećuje ovo krsno znamenje blagodašću božijom i škropljenjem osvećenom vodom, u ime Oca i Sina i Svetoga Duha - kazao je vladika osveštavajući krst.
Usledila je beseda episkopa Siluana.

- Sabrasmo se danas, draga braćo i sestre, u ovoj nedelji novog stvaranja, u Svetloj sedmici kada Gospod bog iznova oblikuje čoveka koji je pao ranjenom prirodom svojom u ponore greha i smrti. Gospod Hristos kao nekada stvarajući ovaj svet, kruniše ponovo krunom krsta jer gospod Isus Hristos u savetu sa svojim Ocem i Duhom svetim završivši stvaranje ovog sveta, krunisao je ovu tvar krstom svojim, čovekom. Braćo i sestre, kada  čovek raširi svoje ruke, on je krst i ikona onoga što je raspet na krstu, gospoda Hrista.

Gde je krst, tu je i vasksenje, tu je pobeda, tu je sila, tu je slava i poraz demonima i radost svima koji prepoznaše istinu u vaskrslom Gospodu Hristu i njegovu snagu i silu. Radujmo se danas što smo promišlju Božijom, nikako našom ljudskom logikom ili razmišljanjem, nego upravo božanskim promislom ovde sabranim u ovoj suboti svetloj da obradujemo Gospoda time što ćemo podići na centralnu kupolu znak njegove slavne pobede - kazivao je vladika Siluan. 

Vladika je na podizanju krsta čestitao svima, a pre svega ocu Aleksandru i svima koji su od početka učestvovali u podizanju Crkve svetog Luke.

- Čestitam svima vama koji se trudite i koji ulažete u ovu svetinju, a time ulažemo u besmrtnost našu i naših potomaka i naše zajednice. Jer upravo hram Hristov jeste, kako je govorio i sveti otac Justin, isečak večnosti u vremenu i prostoru. Blagodarimo gospodu Bogu i čestitamo svima koji ulažu sebe u završetak ovog hrama. Podizanjem ovog silnog i strašnog znamenja za demone i neprijatelje Božije, mi smo kao srpska zajednica rekli svoje. Ovaj hram sada tek treba da završimo jer je krunisan znamenjem gospoda Hrista i njegove pobede. Skupimo se u naporu i da završimo i krstimo ovaj hram, kako kažu naši stari, kako bi se u njemu krštavalo i venčavalo - istakao je episkop Siluan.

Svečanim činom podizanja krsta na veliku kupolu, rukovodili su Ljubo Ćalić kao predsednik gradjevinskog odbora i Predrag Mrkela, Đuro Bogunović i Goran Kitić, a krst su postavili Miroslav Bjelan i Ljubo Ćalić. Veliki dan završen je zajedničkom trpezom ljubavi, koju su pripremile sestre iz Kola srpskih sestara pri ovom hramu, koje su neizmerno pomogle i u svim danima izvođenja radova na hramu.

Čovek stvoren za večni život

D. Timarac
Vladika Siluan osveštava krst

Vladika Siluan je istakao i da je čovek, kao kruna svega, stvoren za besmrtni i večni život i da obitava u zagrljaju sa živim bogom.

- Mi, ovde okupljeni, udostojili smo se da doživimo ovaj istorijski čin kada se postavlja krst na kupolu koja oblikuje nas ljude, jer ona predstavlja ovaploćenje Sina Božijeg. Ona predstavlja nebo koje se spušta na zemlju, a u isto vreme predstavlja i grob Hristov. Sva simbolika u ovoj Pashalnoj sedmici je sabrana i potpuno utkana u ovu kupolu i događaj kojem prisustvujemo - poručio je episkop Siluan.

"Noćni vukovi" doneli ikonu 

D. Timarac
Noćni vukovi sa ikonom cara Lazara donetom iz Rusije

Nakon besede vladike Siluana, otac Aleksandar je obavestio episkopa da su prisutni članovi ruske organizacije "Noćni vukovi" i da su doneli ikonu Cara Lazara iz Rusije na dar hramu. Tada je pristupio njihov izaslanik i predao ikonu Siluanu, uz iskazivanje ljubavi i poštovanja za braću Srbe i za Pravoslavlje koje dodatno veže Ruse i Srbe. Među članovima ove organizacije ima i Srba, a jedan od njih je i Marko Kalapac.

D. Timarac
Član Noćnih vukova predaje vladiki Siluanu ikonu

- Mi širimo naše prijateljstvo između Rusa i Srba. Za ovu priliku, predsednik našeg udruženja Vladimir je bio u Sevastoposolju i dobio ikonu tamo, a mi smo se odlučili da je poklonimo Crkvi svetog Luke u Liverpulu - rekao je Kalapac, pored kojeg su u "Noćnim vukovima" još i Marijan Kantar, Dragan Milovanović i Marko Mojsiljević.

Krstovi pozlaćeni u Srbiji

D. Timarac
DONATORI: Đuro Zekanović i Aleksandar Bogunović

Među okupljenim narodom bili su i darodavci krstova na sve tri kupole, koji su inače izrađeni i pozlaćeni u Srbiji. Dvojica od njih su prijatelji Đuro Zekanović i Aleksandar Bogunović, sa kojim je bio i njegov otac Đuro.

D. Timarac
 

- Kao Aleksandrov otac srećan sam što je sa svojim prijateljem učestvovao u ovako velikom događaju. Radosni smo i srećni svi, tu su i moja unučad i oni se vesele i siguran sam da će jednog dana i Aleksandrova deca biti ponosna na njegovo delo. I dalje ćemo donirati i radom i finansijski da se hram srećno završi - kazao je Đuro Bogunović.

I Đuro Zekanović je rekao da mu je drago što su dečkali da se postavi krst na centralnoj kupoli.
- Moj prijatelj Aco i ja ne volimo da se eksponiramo ni u kafani, ali eto, mogu da kažem da nam je drago da smo ovo pomogli i nadam se da neće biti poslednje - skromno je kazao Đukanović.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online