Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 27.04.2019.
08:00
Vestionline A

Vladika Siluan: Izmirimo se Vaskrsom!

Ove nedelje Srpska pravoslavna crkva obeležava Vaskrsenje Hristovo. Tim povodom, svečanu poruku vernicima uputio je Njegovo preosveštenstvo Episkop Mitropolije australijsko-novozelandske gospodin Siluan. Vladika je u ekskluzivnom razgovoru za SBS radio na srpskom jeziku pozvao sve Srbe širom sveta, a naročito u Australiji, da se za Vaskrs izmire i prevaziđu sve nesporazume, kako bismo kao narod jedinstveni krenuli ka svetloj budućnosti!

Lična arhiva
Vladika Siluan

- Poželeo bih svima da u miru, ljubavi i slozi, u međusobnom praštanju i izmirenju, kako kažu stihire vaskršnje, da se izmirimo Vaskrsom. To pogotovo važi za nas na Petom kontinentu, da prevaziđemo sve naše međusobice, da se istinski kao narod nađemo jedni s drugima u Hristu, u njegovoj Svetoj Crkvi, koja je nama data preko Svetog Save, da se nađemo u jednom zagrljaju i da jedinstveni kao narod krenemo napred, s novim projektima od kojih će napredovati naša zajednica i od kojih možemo da očekujemo svetlu budućnost. Isto tako, želim svima pojedinačno da osete toplinu Hristovog Vaskrsenja kao jednog duhovnog proleća, da osetimo njegovu radost i da znamo da smo mi kao bića prizvana za besmrtni i večni život, ne samo dušom nego i telom. U tome je tajna Vaskrsenja, da je čovek psihofizički sav, i dušom i telom, prizvan za život večni i neprolazni, za život u zagrljaju s Bogom, u njegovom smislu i u njegovoj istini - poručio je episkop Siluan.

Vladika Siluan podsetio je i na nedavno okupljanje srpske pravoslavne omladine u manastiru pokraj Kanbere.

- Imali smo lep događaj u Manastiru Sveti Sava-Novi Kalenić. Posle redovnog sastanka sveštenstva, održan je i trodnevni Sabor pravoslavne omladine na kojem su prisustvovali mladi iz mnogih parohija širom Australije. Sabor je urodio izuzetnim plodovima, a sve je kulminiralo skupštinom organizacije SOYA na kojoj je izabrano novo rukovodstvo. Tog dana se osetila velika motivacija i entuzijazam mladih da se učini što više na polju misije i prosvete među mladima, što je bio i glavni razlog za sazivanje Sabora. Naša namera je da se vaspostavi i reorganizuje SOYA koja postoji kao krovna organizacija naše omladine na ovim prostorima i da se, osim ovih veoma vrednih događaja koje već imamo u Australiji, stavi fokus na događaje koji treba da promovišu kulturu i lepotu naše tradicije, ne samo u našoj već i u široj zajednici. Da se svi ozbiljnije posvetimo onom što oplemenjuje našu kulturu i daje joj lepotu, a to je upravo naša vera. Videlo se da je omladina i sama osetila tu potrebu i rekla da će dati sebe da se mladi širom parohija što bolje upoznaju sa svojom verom i tradicijom. Nadamo se da je to nagoveštaj rađanja jednog proleća u radu s mladim ljudima.

Episkop Siluan je istakao da je tokom posta primećen veći broj naših ljudi na bogosluženjima širom Mitropolije nego ranije.

- U ovoj Strasnoj sedmici trudimo se da sva naša duhovna čula što više otvorimo ka ovom događaju koji je zapravo transformisao način na koji razmišljamo o našem životu kao ljudi. Samo stradanje, umiranje i vaskrsenje Hristovo je, kako kaže otac Justin, najveća revolucija u ljudskom rodu. Tako da je veoma važno da čovek kroz ova bogosluženja ne samo oseti, već i svaki put iznova doživi sve ono što se dešava na bogosluženjima i pretvori to u svoje lično preobraženje i vaskrsenje. Da svako iznova doživi i preživi ono što se zbivalo i ono što se s nama treba zbiti. Hristos jeste bogočovek, onaj koji je primio ljudsku prirodu i sve ono što je on kao Bog u ljudskoj prirodi prošao, taj put rađanja, stradanja, umiranja i vaskrsenja je put koji i mi prolazimo u duhovnom smislu, kroz krštenje koje je umiranje za stari život i rađanje za novi život u Hristu. I kroz naš život u crkvi, kroz pričešće, miropomazanje, pokajanje i sve svete tajne mi prolazimo taj put do našeg opšteg vaskrsenja koje ispovedamo u simbolu vere. Ovim bih pozdravio sve naše verne sa najradosnijm pozdravom koji u sebi sabira svu lepotu onoga što ispovedamo kao Crkva, a to je da je Hristos vaskrsao. Hristos Vaskrse - poručio je Vladika Siluan na kraju obraćanja srpskoj zajednici putem SBS radija.

Gost iz Amerike

Njegovo preosveštenstvo je podsetilo na velikoposna bogosluženja i druge aktivnosti koje su obeležile Vaskršnji post.

- U ovom postu smo imali mnogo sadržaja. Osim redovnih bogosluženja širom Mitropolije, imali smo i duhovna predavanja u svim namesništvima. Takođe, imali smo i dragog gosta, oca Pitera Hirsa, doktora teologije iz Amerike koji je rektor jedne Pravoslavne škole. Njegova prava vrednost je što je on duhovnik, a u isto vreme i akademik, čovek koji je spojio brojanicu sa naukom. On je održao veliki broj predavanja u našim namesništvima tokom ovog časnog posta. 

Period molitve

U razgovoru sa Biljanom Ristić, urednicom Programa na srpskom jeziku SBS radija, vladika Siluan je govorio o časnom postu i o sedmici koja je prethodila Vaskrsu, a koja se naziva Strasnom sedmicom u kojoj se obeležavaju događaji pred umiranje i vaskrsenje Isusa Hrista.

- Period časnog posta je intezivan period molitve i priprema za vaskrsenje Hristovo. Ono što je specifično za našu Pravoslavnu crkvu su četiri nedelje pripreme za sam post, kao i duhovno putovanje nas vernih od Misira i Egipta duhovnog, gde se čovek nalazi u ropstvu, u svojim slabostima, strastima, u svojoj paloj prirodi. Na tom putu, kroz veliki post se čistimo, obnavljamo, vraćamo Bogu i samim tim istinskom sebi. Na taj način se priremamo, pored molitve i posta, našim pokajanjem, životom u Hristu, za praznik nad praznicima, za duhovno proleće. Da se poslužimo metaforom Starog zaveta, s tim se završava naš hod od Misira, kroz pustinju ovog života, ka obećanoj zemlji, Vaskrsenju Hristovom i vaspostavljenju čoveka u svoj pravi poredak - istakao je episkop Siluan.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online