Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 18.03.2019.
12:09
D. Timarac A

I čuveni arheolog na modnoj pisti

Veliki broj poštovalaca etno mode i srpske tradicije iskazane kroz savremene odevne predmete okupili su se u petak uveče u sidnejskom Mosmanu, na reviji koju su organizovali kompanija Nest inc. i Jelena Kiš, u saradnji sa Generalnim konzulatom Republike Srbije. Posetioci su imali jedinstvenu priliku da uživaju u originalno osmišljenoj reviji modnih kreacija od prirodnih materijala, dizajniranih i izrađenih u radionici "Marija Home Made".

D. Timarac
Tvorac projekta "Glac" na Sirmijumu: Profesor Dem je prošetao bosonog

Sve je bilo na visokom nivou - od odabira dela grada i mesta održavanja (Mosman Art Gallery), preko manekenki i manekena, do modnih uzoraka koji su blistali na njima. U ležernom i lepršavom stilu predstavljeni su originalni ručno izrađeni modeli, a po završetku revije nije izostao ni koktel na kojem su gosti prijatno ćaskali i delili utiske, uz muzičku podlogu orkestra "Marsala".

Može se reći da je revija imala i međunarodni karakter, jer je bilo manekena pripadnika drugih naroda, kao i posetilaca, koji su sa zanimanjem pratili prezentaciju mode protkane duhom prošlosti.

Zbog velikog zanimanja za ove komade garderobe, po završetku revije nastala je potražnja za još kojim preostalim komadom koji su sidnejske dame htele da imaju u svom ormaru. 

- Srećna sam što je revija nase dizajnerke Marije Ivanković Jurišić protekla ovako uspešno i verujem da će svima ostati u lepom sećanju - rekla je Jelena Kiš, koja je osmislila i kordinirala reviju. - Posebno sam srećna što je revija održana u predivnoj sali Mosman Art Gallery, gde smo imali priliku da široj publici pokažemo sve ono što Marija radi, a kroz to smo prikazali i našu kulturu i pomalo zaboravljene zanate kao sto su pletenje i tkanje. Ova revija je ujedno bila i podsećanje na nekadašnju moćnu tekstilnu industriju naše zemlje, ali i lekciju o tome šta znači održiva moda. Divim se Mariji što ne odstupa od svojih principa i ne podleže trendovima, već ide "putem kojim se ređe ide".

D. Timarac
Za uspomenu: Marija Jurišić i Jelena Kiš sa manekenskim jatom

Jelena Kiš je podsetila da su svi Marijijni modeli unikatni, ručno tkani, te da je za pravljenje jednog komada odeće ili torbe potrebno po nekoliko dana.

- Marija je s razlogom dobitnica nagrade Evropske mreže preduzetništva, jer ne samo što radi unikatnom tehnikom, već i zapošljava žene koje se time bave i na taj način je pokrenula ciklus prenošenja tog znanja sa koleno na koleno. Posebnu sreću su nam priredile naše prelepe manekenke, blistale su na crvenom tepihu i nosile modele kao vrhunski profesionalci - rekla je Jelena.

D. Timarac
Unikatni modeli: Detalj sa revije

Osim 20 prekrasnih manekenki, pažnju ali i buran aplauz dobio je i specijalni model - profesor Alan Dern. Srpski zet i čovek koji je u našoj zajednici poznat zbog arheološkog projekta "Glac" koji je pokrenuo zajedno sa kolegom Ričardom Majlsom na lokalitetu Sirmijum kraj Sremske Mitrovice, prošetao je pistom bosonog, u atraktivnoj kombinaciji košulje i pantalona izrađenih u kući "Marija Hand Made".

Zahvaljujuci Dernu i njegovoj ljubavi prema Srbiji, nova australijsko-srpska prijateljstva su stvorena, kao i studentske razmene koje je podrzala Australijska ambasada u Beogradu. Alan svoju ljubav prema Srbiji pokazuje svuda, pa je tako učestvovao i u ovoj reviji jer je uvek odlučan u nameri da promoviše vrednosti naše zemlje.

D. Timarac
Modno osveženje: Jelena Rajković i Gorica Kljajević

Umorne, ali i oduševljene bile su i Pavica Gojković iz kompanije Nest inc. kao i kreatorka Marija Ivanković Jurišić, koja je imala snage samo da kratko kaže:

- Puna sam utisaka. Uskoro ću doći opet i tada ćemo razgovarati o svemu.

Da su mnogobrojni gosti istinski uživali u reviji potvrdila je i Dragana Marinkov.

- Uživala sam gledajući divne modele na devojkama i odabrala sam nešto za sebe, što ću sa ponosom nositi i čuvati.

I njena prijateljica Zdravka Ljubičić bila je impresionirana viđenim.

- Oduševljena sam revijom i kupila sam predivnu dugu belu suknju. Nadam se da će Marija uskoro opet doći u Australiju i da ćemo imati priliku da ponovo vidimo i kupimo njenu garderobu. Bilo bi divno kada bi ova odeća bila dostupna ovde u Sidneju - kazala je Zdravka Ljubičić.

Puna reči hvale za kreatorku Mariju Ivanković Jurišić bila je i Milica Mladenović.

- Zahvaljujem se Mariji što nam je priredila ovo zadovoljstvo. Upravo razgovaram sa prijateljicama kako bi bilo lepo da i mi ovde imamo priliku da posetimo prodavnicu sa ovako posebnom garderobom.

D. Timarac
Puni utisaka: Sergej Kožul, Henri Bong i gospođa Kiš

Miličina prijateljica Gorica Kljajević je konstatovala da se radi o pravom modnom osveženju.

- Drago mi je da je naša kreatorka uspela da dođe ovde i predstavi ovako autentične modele. Posebno me je oduševilo što su svi modeli izrađeni od prirodnih materijala, a večeras na reviji su ih nosile i moja i bratova ćerka. Samim tim, oduševljenje je dvostruko - rekla je Gorica Kljajević i dodala da će snimak sa revije pokazati prijateljicama drugih nacionalnosti, uz uverenje da će im se dopasti trend inmspirisan srpskom tradicijom.

Prirodno u trendu

U reviji je uživala i Slađana Mitić, čije su ćerke na modnoj pisti predstavile ove unikatne srpske modele.

- Izuzetno sam ponosna. Nisam se ni nadala da će moje ćerke nositi predivnu garderobu izrađenu u našoj Srbiji, i to ovde u Mosmanu, na predivnom mestu kao što je Art Gallery. Devojke su kao i ja oduševljene što su mogle da doprinesu našoj zajednici na ovaj način, a očarane su i prirodnim materijalima od kojih je odeća izrađena. Sada je trend nošenja prirodnih tkanina i bilo bi divno kada bi ovde mogli da nosimo takve modele, pa još izrađene od srpskih sirovina u ručnom radu - rekla je Slađana Mitić.

Srpska moda oduševila Kineze

Na reviji smo sreli i Henrija Bonga, džentlmena kineskog porekla. On je došao sa prijateljima i saradnicima iz kompanije Kontakt, čiji je vlasnik.

- Moji saradnici su pripadnici srpskog naroda i želeli su da me upoznaju sa vašim modnim novitetima. Iskreno sam oduševljen onim što sam doživeo. Sve je bilo na visokom nivou, od organizacije, preko odevnih predmeta, do prelepih manekenki i muzike i druzenja nakon revije - nije skrivao zadovoljstvo gospodin Bong.

D. Timarac
Sa revije - u Poreč: Australijska mis turizma Julijana Nikol
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online