Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 03.03.2019.
10:00
D. V. - Vesti A

Znanje na dar neće ostati san!

Mitropolija australijsko-novozelandska objavila je na svom sajtu 3D video prezentaciju Koledža Svetog Save i zaintrigirala sve, ne samo Srbe koji su imali priliku da to vide. Najpre zato što je troipominutni video sjajno urađen i što je na najbolji način predstavljen jedinstveni projekat, koji se gradi u Sidneju, a na ponos i diku svih Srba širom sveta.

D. V.
Da se Srbi ponose: Maketa Koledža Svetog Save

Protojerej-stavrofor Rade Radan, sveštenik crkve Lazarice u Sidneju i član Upravnog odbora Koledža Svetog Save u izgradnji, prilikom posete Srbiji, u oktobru prošle godine, najavio je kraj radova i otvaranje Koledža za 2021. godinu, pa ga, najpre, pitamo kako radovi teku i može li se ostvariti planirano?

- To smo zacrtali i mislim da je ostvarivo - optimista je Rade Radan.

Prošlo je četiri meseca od poslednjeg razgovora za "Vesti" - šta se i koliko u međuvremenu uradilo?

- Mnogo toga se uradilo i mnogo je novca potrošeno - kaže Radan. - Važno je bilo uvesti vodu, struju... Zatim je trebalo izgraditi podzemne rezervoare, a sad valja izvoditi radove i na unutrašnjem i na spoljašnjem uređenju. Treba izgraditi i urediti i zelene površine, igrališta i parkiralište. Onda crkvu, toranj... Projekat je radila arhitekta Ljubica Bošnjak. Za uređivanje unutrašnjosti konsultovani su i ikonopisci Vlada Karanović i Veronika Đukanović, koji su radili na Hramu Svetog Save i na Manastiru Vavedenje. Urađena su idejna rešenja i na oživljavanju crteža angažovan je Zdravko Spasojević. Zbog toga sam krajem prošle godine i boravio u Beogradu...

D. V.
Vizionar: Protojerej -stavrofor Rade Radan

Ogroman je prazan prostor i bilo je neophodno da stručnjaci izrade projekte. Utisak je da su vrlo uspešna rešenja i tornja, i same kapele - crkve. Kako će to izgledati vidi se na 3D video prezentaciji, a Radan još pojašnjava:

- Primetili ste da su, recimo, sve učionice u staklu, da se ima utisak da ima ne samo puno svetlosti nego i vazduha. A to je sve tako projektovano i uradiće se da bi deca dok uče istovremeno uživala u prirodnom ambijentu.

Da li će biti sredstava i blagovremeno i onoliko koliko je potrebno da se sve što je zamišljeno i projektovano i uradi?

- Eh, pare su uvek problem, kad god za nešto treba, u društvu uopšte... - uzdiše Radan. - Mi na računu nemamo para pa da možemo nesmetano da radimo. Do sada je potrošeno više miliona dolara, a da bismo radove završili potrebno nam je još milion i po dolara. I sad moramo da krenemo u sakupljanje potrebnog novca. Zato smo i uradili 3D video prezentaciju, da bi darodavci znali za šta daju pare, šta mi to radimo i kako će na kraju sve to da izgleda. Biće svima jasnije kad vide šta je krajnji cilj. Imamo nekoliko izvora, ali ćemo pripremiti i poseban projekat za sakupljanje neophodnih sredstava. Konkretno ćemo definisati sve korake i po etapama i po vrednostima određenih radova.

Posle turbulentnih godina koje su izgubljene iz raznih razloga, otežavajućih za izvođenje radova i realizaciju projekta, ušlo se u normalan rad i kontinuiranu izgradnju, pa protojerej-stavrofor Rade Radan ne krije da je optimista da će se posao i završiti, kao što je na početku naglasio, do predviđenog roka i da će Koledž Svetog Save početi sa radom 2021 godine.

Ali, istovremeno naglašava da su i obaveze i odgovornost izuzetni i po završetku radova...

- Obrazovanje u celom svetu je u dubokoj krizi, ide se na zaglupljivanje umesto na prosvećivanje. Tako je i u Australiji, bez obzira da li se radi o javnim ili privatnim školama. Naš doprinos će se ogledati i u borbi protiv toga. Za naš narod i sve druge hrišćane biće od izuzetnog značaja kvalitetno obrazovanje i u duhovnom, nacionalnom i akademskom smislu. Ako ćete poveriti decu nekome, onda morate biti sigurni da će ta institucija i ispuniti obećanje i zadatak, kao i vaša očekivanja - ističe Rade Radan.

A kada imate ljude ovakvih uverenja i vizije, onda nema sumnje da će Koledž Svetog Save predstavljati jednu od najznačajnih obrazovnih i duhovnih institucija ne samo za srpsku zajednicu u Australiji.

D. V.
Duhovni vođa i pokretač: Vladika Siluan

Uverite se sami

Za sve one koji do sada nisu znali o čemu se radi ili nisu videli kako će izgledati Koledž Svetog Save, najbolje je da se u to uvere samo tako što će pogledati 3D prezentacju na sajtu http://soc.org.au.

Vladika ima i želju i ljubav

Njegovo preosveštenstvo vladika Siluan, australijsko-novozelandski episkop, na čelu je Upravnog odbora Koledža Svetog Save u izgradnji. Gotovo u svakoj prilici isticao je značaj ovog koledža i pozivao Srbe širom sveta da pomognu da se završi ova jedinstvena srpska obrazovna insitucija.

- Vladika poseduje nesalomivu želju i ljubav, vidi preku potrebu Srba i budućnost srpske zajednice - ističe protojerej-stavrofor Rade Radan nemerljiv doprinos vladike Siluana. - On i priča o koledžu i radi, okuplja sposobne i predane ljude ne bi li se uradilo sve što je potrebno. On je apsolutno na čelu ovog projekta, a ostali smo tu da radimo sve što od nas traži. Okuplja stručnjake, ne samo arhitekte već i ljude koji bi trealo da naprave školski, obrazovni program. A to nije jednostavno zato što mi naše đake moramo da pripremamo i akademski i duhovno.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online