Nedelja 12. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 20.01.2019.
11:00
J. Gajeskov - Vesti A

Svečano i dirljivo u Kabramati (FOTO)

Arhijerejsku liturgiju služio episkop australijsko-novozelandski Siluan, koji je posle vodoosvećenja ordenom Svetog Save drugog stepena odlikovao vrednog graditelja ove svetinje Savu Kovačevića.

J. Gajeskov
Bogojavljenska beseda episkopa Siluana

Vernici Srpske pravoslavne crkve širom Australije u subotu 19. januara svečano su obeležili veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje.

J. Gajeskov
Veliko vodoosvećenje u Kabramati

Posebno svečano bilo je u Sabornom hramu Svetog velikomučenika Georgija u sidnejskom kvartu Kabramata, gde je svetu arhijerejsku Liturgiju služio episkop australijsko-novozelandski Siluan, a sasluživali protojereji - stavrofori Đuro Đurđević i Nikola Bilić i protođakon Petar Mrakić, a odgovarao crkveni hor.

J. Gajeskov
Savo Kovačević sa sveštenstvom

Usledilo je tradicionalno Veliko vodoosvećenje i praznična beseda episkopa Siluana, koji je tom prilikom svim prisutnima čestitao praznik i opširno govorio o značaju Bogojavljenja, kao jednom od najvećih hrišćanskih praznika.

J. Gajeskov
Episkop Siluan odlikovao Savu Kovačevića ordenom Svetog Save II stepena

Među najdrirljivijim momentima bio je onaj kad je episkop Siluan odlikovao ordenom Svetog Save drugog stepena Savu Kovačevića, jednog od prvih i najvrednijih graditelja kabramataske svetinje pre više od pola veka i koji je 5. januara proslavio svoj 100. rođendan.

J. Gajeskov
Protođakon Petar otpevao je "mnogoljetsvije" čika Savi i episkopu

Protođakon Petar je po blagoslovu episkopa otpevao mnogoljetsvije čika Savi, a u nastavku dok je episkop delio naforu vernicima, čika Sava je stajao uz njega, tako da su mu svi prisutni čestitali rođendan.

Posle je priređen ručak u parohijskom domu, a predsednica ovdašnjeg Kola srpskih sestara Sava Šubara donela je tortu pred vladiku i čika Savu, na kojoj je bilo ispisano ime - Savo Kovačević i broj 100. Svi prisutni su čika Savi otpevali Usliži Gospodi, što je isto kao i mnogoljetovije, a posle ručka narod je ostao uz svoje sveštenike sa kojima su razgovarali o lepotama januarskih praznika i srpskih verskih i narodnih običaja.

Saborni hram Svetog velikomučenika Georgija u Kabramati je i ovom prilikom bio prepun vernika, među kojima mnogobrojne dece i mladih, što je za svaku pohvalu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online