Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 10.12.2018.
12:05
K. Marković - Vesti A

Svedočanstva puna petica!

Priredbom i porodičnim piknikom na koji su pozvali svoje roditelje i nastavnike, ali i celu zajednicu, učenici srpske škole "Vuk Stefanović Karadžić" pri crkvi Sveti arhiđakon Stefan iz Kizboroa, završili su nastavu za ovu školsku godinu.

K. Marković
 

Na svečanosti su đacima dodeljena svedočanstva sa ocenama o stečenom znanju iz maternjeg jezika. Njihovi nastavnici zasluženo su im podelili pregršt petica za naučene lekcije, ali i pohvale za veliko drugarstvo i prijateljstvo kojom je obležena nastavna godina. 

Vredni srpski mališani pripremili su i bogat kulturno-umetnički program sa posebnom scenografijom, ispunjenom đačkim radovima, knjigama i crtežima.

- Rad u srpskoj školi je zahtevan, naporan i sa mnogo obaveza, ali i veliko zadovoljstvo - rekla je direktorka Nada Miljanić.

Ona je podsetila da škola obeležava 64 godine postojanja. 

- Uz pomoć koleginica, ali i cele srpske zajednice, uspeli smo da realizujemo još jednu uspešnu školsku godinu, da škola opstane, da negujemo srpski jezik i da deca znaju gde pripadaju - rekla je direktorka Nada Miljanić. 

K. Marković
 

Žigosani bez razloga

U subotu je započeo zasluženi raspust koji će trajati do 2. februara, ali pre toga sledi i susret radi obležavanja školska slave Sveti Sava. 

- Ove godine smo imali 102 upisana učenika, a nadamo se da ćemo i dogodine imati veliki broj đaka. Učenici su zaista redovno dolazili. U Kizboru i Dandenongu, u neposrednoj blizini, imamo dve škole srpskog jezika, ali svi uspevamo da imamo priličan broj đaka. Svi zajedno imamo isti cilj, a to je da našu decu naučimo srpski jezik. Kod nas ovde još insistiramo na identitetu dece, da se međusobo druže. Imamo veliko dvorište gde su oni slobodni da se igraju. Deca i roditelji osećaju se kao kod kuće. Imamo predivnu školsku zajednicu - ponosno kaže gospođa Miljanić.

K. Marković
 

Ona podseća da je pre dve decenije srpska zajednica širom sveta, pa i u Australiji, bila je neopravdano žigosana i stavljana na stub srama, a Srbi su često bili posmatrani sa nepoverenjem. Tada je svima bilo teško, a bilo je i puno pritisaka. 

- Srpski narod je velik po svojim zaslugama, a postao je narod koji svi izbegavaju i gledaju ispod oka. Ugled nam je strašno opao. Ljudima je bilo teško, bili su poniženi i nesrećeni. Ali, nismo zbog toga izgubili srpski duh, bili smo ponosni ono što jesmo. Tome smo sve vreme učili decu, učili ih da budu ponosno na ono što jesu! Srbi su kulturan i pošten narod, to na prvom mestu učimo i danas našu decu - rekla je Nada Miljanić. 

Stečeno znanje iz srpske škole, a ponajviše od svojih roditelja, učenik šestog razreda Stefan Kuljanin nedavno je predstavio svojim vršnjacima u australijskoj školi Timbara u Berviku. Kao domaći zadatak trebalo je da đaci pripreme prezentaciju neke evropske zemlje ili zemlje svog porekla. Za Stefana, naravno, nije bilo dvoumljenja, pa je izbor pao na Srbiju.

K. Marković
 

Stefanova prezentacija

- Naš Stefan je s ponosom obukao srpsku narodnu nošnju. Pripremili smo i naša nacionalna jela, a Stefan u školu odneo i srpsko nacionalno piće. Vršnjacima je govorio o turisitičkim atrakcijama Srbije, po čemu je naša zemlja poznata i zašto je lepo posetiti Srbiju. Deci je objasnio simbole naše zemlje - kaže Mirjana Kuljanin.

Ipak, deci i njihovim roditeljima bilo najintersantnije da probaju naše suhomesnate proizvode koje porodica Kuljanin i u Australiji priprema na tradicionalni način. 

- Stefan je u školu poneo domaću slaninu, pršutu i vanilice, ali i flašu viljamovke u kojoj je bila cela kruška - rekla je ponosna mama. 

I Stefan kaže da mu je bila čast da svojim vršnacima govori sve ono što je naučio o svojoj zemlji. 

- Moj štand je bio jako posećen, ne samo zbog hrane, već zuato što smo mogli da se družimo. Svi su bili oduševljeni, a samo jedna devojčica je uspela da odgonetne kako se kruška našla u flaši s pićem. Niko nije verovao da je kruška izrasla u flaši. Svima su se svidele ljute kobasice koje smo sušili kod kuće. Za svoj zadatak dobio sam zasluženu peticu - rekao nam je Stefan koji je i odličan učenik u srpskoj školi. 

K. Marković
 

Buketi za nastavnice

Poslednje četiri godine u školi u Kizborou održavaju nastavu u četiri razreda, a ove godine sa decom su radile i učiteljice Nada Milošević, Jovana Remović i Lidija Milosavljević. Sve njih deca, slobodno se može reći, prosto obožavaju, a za kraj su ih iznenadili predivnim buketima cveća koje su ih više nego obradovale. Ta međusobna ljubav dece i učiteljica razlog je zbog koje imaju rekordno mali broj izostanaka i natprosečan broj petica. 

- Poverenje su nam ukazali i bivši đaci koji svoju decu sada dovode kod svojih bivših učiteljica. To nam je svima veliko priznanje i dokaz da smo dobri prosvetni radnici. Želimo da decu upoznamo sa njihovom otadžbinom, crtamo, pravimo postere, a u sve sa ciljem da deca sa ponosom nauče da su Srbi - kaže direktorka Nada Miljanić. 

Apel roditeljima

Specijane zahvalnice za veliku pomoć u radu škole dobili su sveštenici Milorad Lončar, Dejan Milošević, Miroslav Miljanić, Mirjana Kuljanin i Nataša Kerkez. Prisutnima se obratili i sveštenici Milorad Lončar i Dejan Milošević koji su apelovali na roditelje i zajednicu da podrže napore učitelja i nastavnika srpske škkole, koja se trudi da među iseljenicima očuva srpski jezik.

Umesto nastave, đaci su se ove subote razonodili sportskim aktivnostima u školskom dvorištu, za sve prisutne bilo je pripremljeno i prigodno posluženje. Tome su se, naravno, ponajviše obradovali mališani pošto je bilo pregršt slatkiša i raznovrsnog voća. 

Zahvalnost "Vestima"

"Vesti" su i tokom ove godine redovno izveštavale o svim važnim aktivnostima srpske škole "Vuk Stefanović Karadžić" iz Kizborora, zbog čega su nas tamo ponovo pohvalili. 

- Drago nam je što uspešno sarađujemo s vama, što ste puno uradili za našu školu i zajednicu promovišući i objavljući predivne i afirmativne članke od nama. U ime naše škole hvala "Vestima" - poručila je direktorka Nada Miljanić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online