Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 28.02.2018.
12:30
S. P. A

U mreži spletki i laži

Posredstvom ekipe TV-Devet, okoreli prevarant i patološki lažov Goran Marković suočen je s dve od svojih, ko zna koliko, žrtava. Televizija tim povodom ponavlja poznatu priču da je Marković, tražen zbog prevara i u Srbiji, u Australiji 2002. osuđen za iznos od 80.000 dolara, ali da se procenjuje da je od prijatelja i firmi izvukao milione dolara.

youtube.com/60 Minutes Australia
Patološki lažov harao Australijom: Goran Marković

On je, navodno, tvrdio da radi za ASIO, da beži od kriminalaca i njihovih bandi, te da ga traži američka tajna služba.

Godine 2005. našao se u svim medijima u svetu pošto ga je u Srbiji zaustavila saobraćajna patrola, a on je pokušao da se izvuče tvrdnjom da je - filmska zvezda Brus Vilis.

Osuđen je za vožnju u ukradenim kolima i posedovanje desetine lažnih dokumenata o identitetima.

Ubrzo, međutim, vratio se starom "zanatu".

Jedna od njegovih žrtava bila je i Keli Bolter, koja je Markovića srela u hostelu za mlade u Firenci 2014.

- Počeo je da mi priča o tome kako je bio veoma bogat i kako je tokom niza godina obavio brojne zadatke za ASIO - ispričala je pred reporterkom Teri Braun.

- Izgleda neobično da to kažem, ali sam se u početku s njim osećala vrlo bezbedno.

Pretpostavljam da sam u njemu gledala stariju očinsku ličnost.

Kao dvoje Australijanaca u inostranstvu brzo su se povezali i odlučili da zajedno krenu na put - a tada su stvari krenule naopako.

U Briselu, Marković je rekao Bolterovoj da radi na istrazi ubistva jednog američkog naftnog rukovodica i da je slučajno otkrio postojanje jedne međunarodne kriminalne bande.

I kako je to tada zvučalo, sa detaljima koje je uneo u svoju priču, sve je izgledalo ubedljivo.

Keli je primala i mejlove sa logotipom ASIO, poslatih navodno od strane Markovićevog šefa u obaveštajnoj agenciji Tedija Brauna.

Sada ona shvata da je Marković stajao iza svega. Ali, u ono vreme on ju je ubedio da je i njen život u opasnosti, te da beži od ASIO i da ga traži američka tajna služba.

- Osećala sam se ekstremno izolovano. Putovala sam sama. Nikog nisam poznavala.
Keli Bolter ističe da je Marković uzeo njenu kreditnu karticu i počeo da je zlostavlja. Ostavljao bi je u stranoj zemlji, noseći njen pasoš sa sobom. Ona je kazala da je tvrdio da će je vlasti zatvoriti ako pokuša da napusti Evropu. Konačno, odlučila je da rizikuje i ode - da bi shvatila da je uvek bila slobodna da to i učini.

- Bilo mi je vrlo teško da shvatim da je sve prevara. Bila sam razočarana i osramoćena da sam pala na takvu obmanu, ali jednostavno nisam pomišljala da bi neko mogao da bude tako surov i okrutan.

Marković je uspeo da od Bolterove i njene familije izvuče 120.000 dolara.

Nakon te epizode izručen je iz Francuske u Australiju, gde je odležao zatvorsku kaznu, ali je i iza rešetaka nastavio svoju rabotu.

Propale pare

Marković je 2002. odgovarao za prevaru od 80.000 dolara. Dobio je pravo da se uz kauciju brani sa slobode. Novac za kauciju za njega je položio jedan poznati Srbin iz Sidneja. Goran je pobegao, a Srbinu koji mu je pomogao da bude na slobodi tokom suđenja pare su, naravno, propale.

Koristeći njenog rođaka, koji je takođe bio u zatvoru, došao je do Džuli Maksimović i s njom razgovarao telefonom.

- Na svetu nema dve osobe kao što je on - kaže gospođa Maksimović.

- Toliko je ubedljiv. Marković je uspeo da ubedi Maksimovićevu da mu pozajmi 20.000 dolara, za šta je obećao da će joj vratiti duplo. Ona veli da je Marković bio pun izgovora o tome zašto nije mogao da joj vrati pare - tvrdeći da mu je majka u komi i čak imitirajući nekakvog "predstavnika banke" na telefonu.

Ona je kasnije na Internetu našla upozorenje o Markoviću, koje je postavila Keli Bolter i njih dve stupile su u vezu.

Zajedno, uz pomoć TV-emisije "60 minuta", one su se konačno opet suočile s njim.

Džuli Maksimović tražila je od Markovića da se nađu u hotelu u vezi sa dugom. Bolterova i reporterka Tara Braun krile su se u drugoj sobi i izašle da se s njim suoče kad se pojavio.
- Ljudi znaju koji si ti prevarant - rekla mu je Bolterova.

- Gde su naše pare, hoćemo ih nazad!

Marković je tvrdio da je u stvari Bolterova ta koja je lagala i da "nema pojma" o njenim optužbama.

Ubrzo pošto je pobegao odatle, Marković je telefonirao Džuli Maksimović da je uveri kako će dobiti svoj novac ako malo sačeka.

- I to traje šest meseci - kaže ona.

Za Bolterovu suočavanje s Markovićem bilo je nešto što je trebalo da uradi.

- Nisam se bojala, kako sam mislila. Nije me uplašio kao što je ranije imao običaj - prenosi 9nenjs.com.au reči Bolterove.

Detektivu slao razglednice


Kad je pobegao iz Australije, Marković je telefonirao Bobu Brizbiju, detektivu koji ga je hapsio, da mu kaže da je "bolji od njega i da ga više neće videti".

Od tada, malo-malo pa je policajcu sa putovanja slao razglednice ili mu telefonirao.

Petnaest godina kasnije, kada je izručen iz Srbije, Brizbi ga je čekao u Sidneju.

Tada je odveden na odsluženje kazne za prevaru od 80.000 dolara. Posle sedam meseci našao se na slobodi, odsluživši manje od polovine.

Majka u "komi"

TV-ekipa snimala je telefonski razgovor Markovića i njegove žrtve Džuli Maksimović. Uprkos ranijem dugu, ubeđivao ju je da mu je majka u komi u bolnici i da će mu biti potrebno 60.000 dolara za njeno lečenje.
Čitavu stvar potkrepio je tako što je tokom razgovora s Džuli inscenirao navodni telefonski razgovor sa "predstavnicom banke" i insistirao da mu više ne odugovlače sa zajmom. Veoma ubedljivo "prepirao" se s nepostojećom osobom. Džuli i novinari su sve slušali.
Oni su zatim otišli i do kuće njegove majke i snimili je, koja jeste stara i usporena, ali prilično dobrog zdravlja.

 

 

 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online