Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 26.02.2018.
12:30
K. M. - Vesti A

Mirisi i ukusi iz celog sveta

Pako fest, multikulturalni festival koji se od 1983. održava u Džilongu, drugom po veličini gradu u Viktoriji, postao je zaštitna manifestacija na kojoj se okuplja preko 100 etničkih grupa iz ovog grada.

Festival koji simbolizuje multikulturalnu harmoniju koja vlada u Viktoriji i ove godine okupio je gotovo 100.000 ljudi koji su ispunili Pakington i okolne ulice u zapadnom Džilongu. Tamo se tokom celog dana održavao program u kome su svoje predstavnike imale društvene organizacije, škole, mali biznis, glumci, pevači, zabavljači...

Najveću draž Pako festivalu ponovo su dali predstavnici etničkih zajednica, koji se trude da svojim komšijama i prijateljima pokažu ne samo deo kulturne tradicije, već i narodne nošnje, nacionalne igre i kulinarske specijalitete.

I srpska zajednica je iskoristila priliku da još jednom predstavi običaje kroz igru, muziku i naravno domaću hranu.

Folklorna grupa KUD "Branko Radičević" iz Džilonga nije propustila priliku da učestvuju u tradicionalnom defileu etničkih nacija, kojim je u ranim jutarnjim satima i započela ova manifestacija. Sa njima su bili i drugari iz folklorne grupe "Morava" iz crkve Sveti Đorđe u Sent Albansu.

Pakinton ulicom su se od jutarnjih sati pa sve do kasno uveče širili zvuci raznovrsne muzike, mirisi nacionalnih jela, žagor dece i aplauzi posetilaca koji su nagrađivali mnogobrojne učesnike, koji su na više lokacija izvodili zanimljive programe.

Među preko 30 postavljenih štandova nacionalnih specijaliteta, posetioci su mogli da probaju indijska jela, turska peciva, nemačke kobasice, indonežanske sate ražnjiće, ali i hrvatske, makedonske, bosanske i srpske specijalitete.

Naša zajednica je ima dva svoja štanda, odnosno crkva Sveti Nikola i Omladinski klub "Branko Radičević". Na oba su se prodavali roštilj, kolači i drugi specijaliteti.

Ovacije za folkloraše

Tokom popodneva mališani iz folklorne grupe "Branko Radičević" izveli su poznate koreografije koje su pripremili sa koreografom Slobodanom Benđom. Njihov nastup je zaslužio ovacije gostiju, koji nisu mogli da se načude spontanosti mališana, koji su bez imalo treme prikazali naše narodne običaje.
Njihovi stariji drugari iz folklorne grupe "Morava" takođe su imali zapažen nastup. Poučeni dobrom igrom sa prethodnih festivala, mnogi posetioci su nestrpljivo čekali na njihov nastup.
Za posetioce su organizovani i nastupi rok i pop bendova, a autograme su delili popularni australijski glumci.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online