Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 03.02.2018.
13:30
Vesti A

Država zaplenila svoje tajne

Službenici Australijske tajne službe ASIO ušli su u četvrtak po podne u melburnsko dopisništvo ABC-a, kako bi zaplenili još državnih tajnih dokumenata do kojih je došla ova medijska kuća.

pixabay
Pretres dokumenata (fot: Ilustracija)

Da podsetimo, dva ormara puna tajnih dokumenata federalne vlade, od kojih su neki bili zaštićeni i na 20 godina, završila su u prodavnici polovnog nameštaja. Kupac, čije ime nije navedeno otvorio ih je i kada je shvatio šta je u njima predao ih je ABC-u. Ta medijska kuća danima je objavljivala sadržinu pojedinih dokumenata, ali su veliki deo zadržali pod velom tajne pošto se odnose na nacionalnu bezbednost.

Poseta agenata tajne službe melburnškog ABC-a usledila je nakon pretresa prostorija dopisništva te kuće u zgradi Parlamenta i u Brizbejnu. Tamo se ASIO pojavio u četvrtak oko sat posle ponoći.

Kevin Rad presavija tabak

Nekadašnji premijer Kevin Rad pokrenuo je pravni postupak protiv ABC-a, nakon što su objavljeni delovi poverljivih dokumenata vezanih za rad njegovog laburističkog kabineta u vezi sa propustom u programu termoizolacije domaćinstava. U izveštaju ABC-a se navodi da je on bio upozoren na veliki broj kritičnih problema u vezi sa programom izolacije kuća, i to pre nego što je došlo do smrti četiri mlada čoveka. Kevin Rad tvrdi da je notorna laž da je ignorisao upozorenja o opasnosti.

Glavni urednik informativnog programa ABC-a Gevin Moris stao je u odbranu svojih kolega. Rekao je da su oni postupali u nacionalnom interesu i krajnje odgovorno se ponašali. ABC je sarađivao s vlastima u procesu vraćanja dokumenata.

- Povratak dokumenta je bio dogovoren s vladom, želeli smo da ona budu na sigurnom mestu - rekao je Moris, a nastavljaju se razgovori advokata ABC-a i kabineta Federalne vlade.
Zamenik premijera Barnabi Džojs izjavio je da će osoba odgovorna za gubljenje dokumenata morati da pruži odgovore na ozbiljna pitanja. Bivši premijer Toni Abot veruje da je za ozbiljan propust odgovoran početnik u službi ili niže rangirani činovnik, ali je zatražio odgovornost za ovaj skandal.

Teri Moran, bivši šef kabineta Prvog ministra, izjavio je da onaj koji je odgovoran za prodaju ormara sa izuzetno poverljivim dokumentima mora da bude pronađen i otpušten.
 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online