Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 18.05.2010.
19:21
Vestionline, Mondo.rs A

Kondom protiv silovanja

Gumena spravica za žene koja naprasno prekida čin silovanja hvatajući penis u oklop, premijerno će biti predstavljena na predstojećem svetskom fudbalskom šampionatu u Južnoafričkoj Republici.

Ponosna na svoj izum:Doktorka Elers spasiće mnoge žene od silovanja
 

Južnoafrička lekarka Sonet Elers pregledala je u dugoj karijeri na hiljade žrtava silovanja. Kada joj je jedna devojka kroz suze procedila da bi volela "da je dole imala zube”, sinula joj je ideja o "kondomu koji ujeda”.

Neobičan izum našao se na meti kritika još kada je prvi put predstavljen kao zamisao pre pet godina, ali "rejpeks” (Rapex) je sada spreman i prvih 30.000 primeraka trebalo bi da bude podeljeno besplatno na predstojećem svetskom fudbalskom šampionatu u Južnoafričkoj Republici.

Gumeni umetak nalik na kondom, žena može da stavi u sebe kao tampon kad god pretpostavi da će se naći u opasnosti. On nažalost ne sprečava penetraciju, psihički najtraumatičniji deo silovanja, ali zato naprasno zaustavlja čin, jer napadač biva "okovan” i izgreban oštrim žicama sa unutrašnje strane gumene navlake.

Bolnog oklopa ne može da se reši bez pomoći hirurga, što istovremeno garantuje da će biti prijavljen policiji. Silovatelj, takođe, ostaje obeležen za ceo život i to ne samo dosijeom, nego i trajnim malim ožiljcima.

Zemlja koja će sledećeg meseca postati prestonica fudbala na neslavnom je glasu i kao svetska prestonica silovanja, jer se po podacima Interpola na svakih 17 sekundi dogodi jedno. Prema zvaničnoj statistici, svaki četvrti Južnoafrikanac je priznao silovanje, a polovina višestruko silovanje, ali samo osam odsto napadača bude osuđeno. Česti su i slučajevi takozvanog korektivnog silovanja, kada napasnici jurišaju na lezbijke kako bi ih "izlečili”, piše "Politika".

Dr Elers je ponosna na svoj izum, ali sa raznih strana joj stižu pitanja o skrivenim opasnostima: da li će silovatelj u naletu gneva pokušati da se osveti žrtvi koja se drznula da ga povredi, da li postoji rizik od prenošenja side i hoće li neke žene pokušati da zloupotrebe kondom za ličnu osvetu.

Kad je u pitanju opasnost od prenošenja side, dr Elers na svom sajtu ističe da krv napadača ne može da se prolije iz gumene kapsule, a na primedbu kritičara da je kondom koji ujeda srednjovekovna naprava, ona odgovara:

"Srednjovekovna naprava za srednjovekovno delo. Rizik da napadač ubije žrtvu nažalost uvek postoji, kaže ona, ali 'rejpeks' može da joj kupi vreme da pobegne".

Feministkinje s druge strane prigovaraju da se nikako ne može reći da "rejpeks” daje ženama moć, kako ga reklamiraju, nego ih zapravo tera da na neki način prihvate silovanje kao neminovnost i da žive u stalnom strahu.

Osim toga, pitanje prevencije silovanja se opet prebacuje na žene, kojima se inače prigovara da nose suviše izazovnu odeću i da se provokativno ponašaju, ističe kolumnistkinja "Gardijana”. U ovom slučaju je, smatra ona, mnogo opasnije to što se zanemaruju ključna pitanja u vezi sa silovanjem.

Prvo, stvara se mit da opasnost vreba od stranca iz mraka, iako je napadač češće osoba koju žrtva poznaje, i drugo, skreće se pažnja sa činjenice da smešno mali procenat napasnika bude osuđen, a da žrtve obično nailaze na nerazumevanje policije.

"Umesto da iskoriste svetski kup u fudbalu da skrenu pažnju na ovaj problem i preispitaju društvene razloge koji stoje u osnovi, ovim besmislenim proizvodom sve je gurnuto na stranu”, piše Lara Vilijams u "Gardijanu”.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online