Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 07.04.2013.
08:00
S media A

Zašto dolazi do prevare? Ko je kriv?

Zašto ljudi sreću, intimnost i zadovoljstvo traže u tuđoj postelji? Odgovor na to pitanje pokušala je da da psihoterapeut Tami Nelson u svojoj novoj knjizi "Nova monogamija: Redefinisanje vaše veze posle prevare" – ali na jedan malo drugačiji način...

''Da, spavala sam sa komšijom... ali samo zato što si govorio kako je on usamljen... Sažalila sam se, ja sam jedna saosećajna osoba.. Ti si kriv''

Odgovor na ovo pitanje postoji, ali je ključ u tome da ga sami nađete. Otkrivanje istine malo je teže nego svaljivanje krivice na partnera. Međutim, iako on mora da preuzme svoju odgovornost za počinjeni "zločin", isto tako i druga strana mora dapotraž svoju ulogu u vezi. Iskrenost je pritom vrlo bitna.

DOGOVOR

Najčešće parovi mogu da otkriju da u prevari postoji "dogovor" – to su uglavnom suptilna ponašanja koja drugoj strani otvaraju takvu mogućnost. Nelson piše da je prevara na neki način određena vrsta saradnje, čak i ako je nesvesna. To znači da je partner radio nešto što se spajalo s ponašanjem druge strane koja je varala. Izdani partner, u stvari, mora da zna ili oseća na određenom nivou da ga druga strana vara.

Nelson je navela i jedan primer bračnog para. Supruga je žena prevarila sa komšijom, a opravdala se da ju je on stalno podsticao na razgovor sa komšijom i govorio joj kako je on usamljen čovek. Muž je u ovom slučaju nesvesno dao prećutno odobrenje za njenu vezu.

Jedno istraživanje od pre 18 godina pokazalo je da je čak 89 posto prevarenih znalo da ih partner vara, ali nisu smogli snage da reaguju i većina ih se ponašala kao da su s partnerom koji vara sklopili tajni pakt. Međutim to čudi jer su većinom priznali da im je afera smetala i povredila ih, ali svejedno su se bojali otvoreno da porazgovaraju o problemu...

IZLAZ IZ KRIZE

Prevaru mnogi vide kao pojas za spašavanje ili bar kao (privremeni) izlaz iz loše veze ili braka. Stručnjaci se slažu da se po pravilu uvek javlja kao reakcija na postojeće probleme u vezi. Ipak, ona ne mora da znači konačan kraj, već može uticati na vezu koja iz korena može da se promeniti ukoliko oba partnera pristanu na "remont". Potrebno je samo sagledati svoje postupke, preuzeti odgovornost za njih i odlučiti se na drugačije ponašanje, piše Večernji.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online