Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 14.04.2012.
08:00
B92 A

Zašto je ženski orgazam teško dostižan?

Žene se često žale da ne mogu da dožive orgazam tokom seksualnog odnosa, dok ćete tako nešto retko čuti od muškaraca.

Jednostavna činjenica je da muškarci obično nemaju problema da dožive vrhunac i to im se dešava vrlo lako, dok je sa damama slučaj nešto drugačiji

Pokojni dr Alfred C. Kinsi je intervjuisao na hiljade osoba na temu orgazma i došao do zaključka da 75% muškaraca doživi vrhunac za manje od dva minuta od početka penetracije, dok se ženama to dešava u manje od trećine slučajeva.

Doktorke Kim Volen i Elizabet Lojd nedavno su objavile studiju u kojoj govore da postoji velika razlika između sposobnosti muškaraca i žena da dožive orgazam: sposobnost ženskog orgazma se razvija sporije tokom vremena i manje je predvidljiv.

Istraživači su otkrili da kako muškarac izlazi iz puberteta i ulazi u zrelo doba njegove šanse za ejakulaciju se povećavaju od 5-100% za manje od 5 godina. Za razliku od njih, kod žena je taj proces mnogo sporiji i kod njih mogućnost za češće doživljavanje orgazma raste u periodu od 25 godina, ali nikad ne dolazi ni do 90% šansi za doživljavanje vrhunca svaki put kada imaju odnos.

Zašto je ženski orgazam teško ostvarljiv?

Godinama se verovalo da žene koje nisu sposobne da dožive vrhunac imaju neke psihičke smetnje ili su frigidne.

Za ovakvo razmišljanje “pohvale” se mogu prepisati Frojdu koji nije prepoznao moćnu ulogu klitorisa kod zadovoljavanje žene.

On je smatrao da je klitoris samo nezreo izvor seksualnog zadovoljstva, koji vodi do onog ozbiljnijeg “vaginalnog” orgazma, koji se, naravno, postiže penetracijom.

Na sreću, danas se uloga klitorisa mnogo više ceni. U njemu se nalazi više od 8.000 nervnih završetaka, više nego u bilo kom drugom delu tela. Njegov koren zalazi duboko u vaginu i čuvena G tačka je, možda, samo kraj klitorisa.

Nedavna studija je pokazala da žene koje česšće doživljavaju orgazam imaju manju distancu između klitorisa i vagine, i možda baš taj “raspored” utiče na žensko zadovoljstvo. Razlog tome je što manja distanca između vagine i klitorisa obezbeđuje bolju stimulaciju tokom odnosa.

Međutim neke žene imaju predispoziciju da lakše doživljavaju vrhunac, dok je nekima to malo teže.

Na sreću moderna nauka nam daje korisne informacije i samo ih treba iskoristiti.

Treba razumeti ulogu klitorisa i znati da ga penetracija ne stimuliše uvek. Muškarci i žene ne treba sebe da krive ako tokom odnosa ne dođe do vrhunca već samo malo više da obrate pažnju na predigru i ženski orgazam neće izostati.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online