Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 16.11.2011.
14:40
Vestionline A

Snimljen orgazam u ženskom mozgu

Američki naučnici su uz pomoć neurooslikavanja kreirali prvi film koji pokazuje moždanu aktivnost tokom ženskog orgazma. Snimljene su reakcije mozga od stimulacije do samog orgazma.

Otkriće misterije ženskog orgazma pomoćiće ženama koje ne doživljavaju vrhunac

Ovo zanimljivo otkriće, koje bi u budućnosti moglo da pomogne ženama koje ne doživljavaju orgazam, predstavljeno je u Vašingtonu na godišnjam sastanku američkog Društva za neuronauku.

"Generalni cilj ovog istraživanja jeste razumevanje kako se od genitalne stimulacije razvija orgazam i koji su delovi mozga uključeni u njegovo stvaranje", izjavio je za britanski "Gardijan" profesor Beri Komisaruk sa Univerziteta Ratgers u Nju Džerziju.

Kao "pokusni kunić" u istraživanju je učestvovala Nen Vajs, 54-godišnja seksualna terapeutkinja Komisarukove laboratorije.

"To je deo moje doktorske disertacije, ja sam pristala na to", rekla je Vajsova.


Dok je ona masturbirala, naučnici su uz pomoć funkcionalne magnetnke rezonance (fMRI) pratili aktivnost njenog mozga. Zatim su snimke 80 različitih delova mozga povezali u petominutni film koji pokazuje kako na genitalnu stimulaciju prvo reaguju senzorna područja na korteksu, a zatim se aktivnost širi na limbički sastav, koji je povezan s emocijama i dugotrajnom memorijom.

Orgazam u magnetnoj rezonanci

Kako se vrhunac zadovoljstva bliži, aktiviraju se mali mozak i frontalni korteks. U trenutku orgazma najaktivniji je hipotalamus, koji oslobađa oksitocin. Taj hormon je povezan s osećajem zadovoljstva, ali i kontrakcijama mišića. Osim kod orgazma, oksitocin se luči i tokom porođaja i dojenja.


Lučenje oksitocina smatra se važnim i za emocionalno vezanje i uzajamnu vernost partnera.

"Naš film je divan sastav uz pomoć kojeg se mogu istraživati veze u mozgu. Ljudi koriste orgazam kao način za postizanje zadovoljstva. Ako naučimo kako se mogu aktivirati delovi mozga povezani s osećajem zadovoljstva, to bi moglo imati šire primene", zaključio je Komisaruk.

Ženski orgazam jedna je od najvećih zagonetki evolucije jer, za razliku, od muškog nema svrhu. Naime, kod muškaraca se orgazam razvio kao podsticaj za širenje vrste. Za razliku od muškaraca, žene mogu i bez orgazma da zatrudne i tako ispune svoju biološku svrhu. Profesor Elizabet Lojd sa Univerziteta Indijana tvrdi da nema nikakvog dokaza da orgazam kod žena utiče na plodnost, broj rođene dece ili uspeh u razmnožavanju. 

POVEZANE VESTI

Sreda 16.11.2011. 20:55
Не разумем ту логику: Мушки оргазам тера мушкарце на размножавање, а женски не. Па ваљда и жене које доживљавају оргазам имају мотивацију да имају више односа због оргазма, а самим тим повећавају могућност за размножавање.
Sreda 16.11.2011. 22:57
Svrha svega toga je da ispitaju kako sa ugradjenim cipovima mogu da kontrolisu muski i zenski orgazam da bi samim tim imali i kontrolu za reprodukcijom i time rijesili "problem" populacije. Uzimajuci u obzir da je pre nekoliko dana rodjen 7-miliarditi gradjanin ove planete.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online