Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 06.09.2011.
08:00
S media A

Zašto imamo vlažne snove?

Vlažni snovi su česti kada je čovek mlad, pun energije i na vrhuncu polne moći. Mada, kod nekih se pojavljuju i kasnije…

Vlažni snovi su česta pojava u pubertetu
 

Vlažni snovi se pojavljuju kod dečaka za vreme puberteta. Smatra se da je to povezano sa nivoom testosterona. Studija objavljena u Žurnalu kliničke endokrinologije i metabolizma pokazala je da se kod momaka, koji su dobijali dodatne doze testosterona, povećao broj vlažnih snova sa 17 na 90 odsto.

Međutim, vlažni snovi se dešavaju i kasnije u životu. Naime, neki muškarci pate od vlažnih snova tek posle 40. godine života. S obzirom da je tada nivo testosterona smanjen, verovatno postoje i drugi uzroci za ovu pojavu.

Vlažni snovi sz sigurnosni ventil za seksualnu napetost


Najčešće opšte prihvaćeno mišljenje je da su vlažni snovi način na koji se telo oslobađa seksualne napetosti. Pritom se mišljenja razilaze koje se to napetosti telo oslobađa, fizičke ili psihičke? Kod muškaraca se proizvodnja semena odvija bez obzira na punoću testisa, zbog čega se sperma nagomilava i time gubi na plodnosti. Spermatozoidi ne mogu da plivaju i zapliću se u gomilice, što znači da ne mogu da obavljaju svoju funkciju. Zato se telo, izgleda, rešava proizvedene sperme i na taj način oplodnu funkciju održava na vrhuncu. Ali za tu teoriju, koja zvuči vrlo uverljivo i logično, nema nikakvih čvrstih dokaza.

Druga teorija govori da se, ako svoj polni nagon ne pustimo sa povodca, povećava psihički pritisak. Stručnjaci smatraju da su noćne ejakulacije, zapravo, mehanizam koji muškarca oslobađa psihičkog pritiska zbog želje za masturbacijom ili seksualnim odnosom, ali on to zbog svojih razloga ne želi to da učini. Postoji i svedočenje Filipa K. Van Burskirka, koji je do u detalje opisao svoj seksualni život i primetio da se broj noćnih ejakulacija smanjio ako je povećao broj masturbacija i obrnuto. Tako je za vreme 1858. godine imao čak 69 vlažnih snova. Na ovim podacima mu je čovečanstvo beskrajno zahvalno.

Ostali mogući razlozi za vlažne snove


Postoje i drugi razlozi pojave vlažnih snova. Vrlo jednostavno obrazloženje kaže da sanjamo orgazam i da se on stvarno dogodi. Dakle, sanjamo vruć seks, dođemo do vrhunca i telo odradi svoje. Slično kao kada sanjate nešto strašno i probudite se uplašeni. Ili kada sanjate nešto vrlo žalosno i probudite se sa suzama u očima. Drugo jednostavno objašnjenje kaže da trenje o noge, pidžamu ili posteljinu za vreme spavanja može dovesti do orgazma.

Mozgu nisu potrebni erotski snovi da bi penis napunio krvlju. Zbog toga je moguće da mozak zbog bilo kog razloga prouzrokuje ejakulaciju. Ako se izliv semena pojavljuje kod starijih muškaraca za to je, najčešće, kriva neka promena u životu. Zdraviji život, rekreacija, promena prehrambenih navika, uzimanje lekova, ostavljanje alkohola pića i slično. Inače im se muškarci, stariji od 40 godina, mogu samo radovati, piše "Intimate medicine", a prenosi S media portal.

POVEZANE VESTI

Petak 30.09.2011. 18:23
svako ko se upisao...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online