Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 24.08.2011.
08:00
S media A

Da li je moguće voleti dve osobe istovremeno?

Stručnjaci kažu da je moguće, ali i da su to obično različite vrste ljubavi. Kako odlučiti koja je "prava"?

Stručnjaci smatraju da je moguće voleti dve različite osobe istovremeno
 

Vremenom, posebno u dužim vezama, dešava se da se odnos između partnera promeni. Ne prestanu da se vole, ali nestane onaj početni zanos i stalna želja za ispoljavanjem nežnosti. Najčešće u periodu kada i jednom i drugom partneru postane jasno da se njihov odnos promenio, često i nesvesno počnu da obraćaju pažnju na druge partnere. U njihov život tada obično ulazi neko nov, neko ko uspeva da probudi emocije koje su zaboravili.

Da li je baš tako? Jer, kada malo proanaliziraju svoje emocije prema partneru sigurno neće moći da kažu da ga više ne vole.

- Moguće je voleti dve osobe istovremeno, ali je vrsta ljubavi drugačija. Često je takva situacija veoma konfuzna za osobu koja je proživljava. Iako postoji toliko toga što ona voli kod svog partnera, nova simpatija nudi joj nešto potpuno novo. Ipak, osećaj zaljubljenosti i fizičke sreće, već pri pomisli na tu novu osobu, ne može se nazvati ljubavlju... - kaže za Novosti diplomirani psiholog Ljiljana Milićević.

Ona objašnjava, da kada "neko treći" ozbiljno ugrozi opstanak duge veze ne postoji jednostavno pravilo po kom bi se trebalo ponašati.

- Razgovor sa stručnim licem može da im olakša donošenje odluke, ali većina u stvari dobro zna šta će uraditi. Već na samom početku veze, ukoliko brak nije potpuno beznadežan slučaj i pored ljubavi negde postoji saznanje da se on neće lako raskinuti, a deca su samo izgovor. To je, zapravo, slučaj kada se dve osobe vole na različite načine - kaže Milićević.

Strast može da zamagli vid, pa osoba ne može da odluči koga više voli.

ŽENE SVE ČEŠĆE U PARALELNIM VEZAMA
Statistike pokazuju da je sve više ljudi spremno na paralelnu vezu i da takve situacije odavno nisu tabu tema. Iako je nekada prevara bila “rezervisana” za muški pol, nova istraživanja pokazuju da su i dame sve spremnije da uđu u veze iako imaju stalnog partnera. Ipak, muškarci se lakše odlučuju sa kim žele da ostanu kada dođe trenutak izbora, a psiholozi to objašnjavaju činjenicom da oni paralelnu vezu češće vezuju za seks nego za emocije. Strast, tvrde stručnjaci, traje najviše godinu dana, pa se paralelne veze, ukoliko nema dubljih emocija, najčešće i završavaju posle tog vremena.

- Dve veze nikad ne počinju istovremeno, a i u onoj prvoj, na početku, bilo je strasti. Uvek se, u stvari, jedna osoba više voli, i obično strast zamagli vid, pa nam se čini da više volimo onu osobu sa kojom imamo strastveniju vezu.. Naravno, svaki je slučaj za sebe. Nekima je strast presudni pokazatelj kvaliteta veze. A i godine imaju velikog uticaja na način na koji se vole dve osobe istovremeno - priča Milićević.

Ima osoba koje godinama neguju ljubav prema nekome iz mladosti ili platonsku ljubav prema zauzetoj osobi koja nije spremna da uđe u vezu.

- Platonske ljubavi su ponekad najjače i najduže traju jer su kao neka vrsta opijata. One predstavljaju sanjarenje o osobi koju idealizujemo i imaju posebno mesto u životima onih koji ih proživljavaju. Ponekad se svesno ne ulazi u vezu, da se iluzija ne bi razbila. To je pokazatelj emocionalnih potreba osobe koja ih proživljava, čak i da ima uslovno rečeno najidealnijeg partnera pored sebe. Zbog takvog emocionalnog sklopa, njoj su potrebni emotivni "dopinzi" u vidu fantaziranja i platonskih ljubavi. Ranjive osobe koje beže od stvarnosti pribegavaju toj vrsti ljubavi, jer u njima partner nikada ne može da ih povredi - kaže Ljiljana Milićević.

Pojavljivanje "trećeg", u svakom slučaju, može da bude jasan znak da u vezi ili braku ima ozbiljnih problema ili je odnos između partnera postao monoton. Ukoliko je prekid najbolje rešenje za oboje, onda bi to trebalo i učiniti.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online