Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 10.05.2011.
08:00
S media A

Da li seks održava vezu?

Da li smo zadovoljni seksom zato što smo zadovoljni vezom ili smo zadovoljni vezom zato što smo zadovoljni seksom?

Seks je nekad odličan način da se izglade svađe
 

Iako su muškarci više nego žene skloni da definišu seksualnost kao glavni aspekt veze, fizičko izražavanje naklonosti – poput masaže, maženja, milovanja, držanja za ruke, grljenja, ljubljenja i slično - povezano je sa zadovoljstvom vezom i partnerom kod oba spola.

Osim kao izraz (ne)zadovoljstva, u nekim vezama seks može da posluži i kao sredstvo za rešavanje sukoba. Tako je u jednom istraživanju 35 procenata muškaraca i 23 procenta žena izjavilo da je vođenje ljubavi najbolji način da se pomire posle svađe.

Uopšteno, bračni partneri izjavljuju da muškarci češće iniciraju seks nego žene, iako neki istraživači smatraju da je žensko iniciranje seksualnih odnosa podcenjeno jer one često daju znak za seksualnu spremnost (stave omiljeni parfem, zavodljivo se smeše...), a onda muškarac započinje predigru. Postoje vrlo jasni implicitni pozivi na seks razvijeni uglavnom zbog straha od odbijanja ("Idem u krevet"), a isto tako i implicitni odgovori koji znače odbijanje ("Boli me glava").

Muškarcu je nešto lakše da podnese odbijanje jer može da ga pripiše njenim slabijim seksualnim apetitima, dok će žena odbijanje shvatiti kao slabiji interes za nju samu. Istraživanja pokazuju da je učestalost iniciranja i pozitivnih reakcija na iniciranje seksa povezana sa bračnim zadovoljstvom.

Osobe koje su zadovoljnije brakom percipiraju svoje bračne partnere sličnim sebi kada je u pitanju potreba za čestim seksualnim odnosima, za razliku od onih koji nisu zadovoljni brakom. Jednakost je, dakle, bitan činilac zadovoljstva seksualnim aspektom veze kao i samom vezom: partneri u ravnopravnim vezama češće izražavaju zadovoljstvo seksom u vezi i samom vezom pa češće stupaju u seksualne odnose s partnerom, a ređe u vanbračne seksualne odnose.

Iako sve to lepo zvuči na papiru - važno je da se čuvamo seksualne dosade (zasićenosti seksualnim odnosima s istom osobom), koja je neizbežna pojava u dugim vezama. Istraživanja pokazuju da bračni parovi u prvoj godini braka imaju česte seksualne odnose, ali broj naglo pada, ustaljuje se i onda nastavlja postepeno da opada (što se često smatra i posledicom biološkog starenja).

Seksualna dosada je povezana sa seksualnim nezadovoljstvom, a time i sa nezadovoljstvom u vezi, na šta ukazuje i podatak da je to jedan od glavnih razloga razvoda - baš kao i nevera, do koje često dolazi upravo zbog seksualne dosade.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online