Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 22.02.2011.
08:00
Net.hr A

Saznajte ko je vaša srodna duša

Konačno je otkriveno o čega zavisi odabir partnera i o čega zavisi hoće li veza između muškarca i žene biti uspešna. Ugledan američki antropolog Helen Fišer došla je do odgovora nakon 30 godina istraživanja, u kojem je učestvovalo gotovo 30.000 ljudi.

Svi sanjaju da pronađu ljubav svog života
 

Ko zna zašto je glumac Bred Pit odabrao Anđelinu Džoli posle Dženifer Aniston ili zašto Helen Bonam-Karter preferira odvojeni život u odvojenoj kući, a ne s dugogodišnjim partnerom Timom Bartonom?

Doktorka Helen Fišer, ugledan američki antropolog, tvrdi da je otkrila tajnu zbog koje su neke veze uspešne, a druge ne.

Nakon 30 godina istraživanja, doktorka Helen je uverena da je privlačnost između muškarca i žene usko povezana s hemijom, odnosno hormonima, i kako se dva pojedinačna tipa međusobno slažu i biraju jedno drugo.

Po njenom mišljenju, postoje četiri različite vrste osobenosti – istraživači, građevinari, upravljači i pregovarači, a podelu je bazirala na temelju načina na koji pojedini mozak luči dopamin i serotonin, i hormone testosteron i estrogen.

Ako dopamin dominira vašom osobnošću, vaše su tendencije potraga za novim iskustvima i vi spadate u skupinu istraživača.

Kada je dominantniji serotonin, u pitanju je tip osobe koja je smirena, odana, sledbenik je pravila i činjenica i pravi je osnivač "društvenih mreža". Zato je takav tip doktorka nazvala graditelji.

Oni tipovi s visokim nivoom testosterona dobri su stratezi, pravi mislioci i zato su nazvani upravitelji.

I konačno četvrti tip, osobe kod kojih je dominantan estrogen, odlikuje odlična sposobnost za pregovore, saosećajni su i maštoviti i spadaju u pregovarače.

Doktorka Fišer tvrdi da smo svi mi kombinacija dva tipa, ali jedan je uvek dominantniji, a odnosi se na naše ponašanje i odabir partnera.

● Istraživači


Vole nepredvidljive situacije, kreativni su, dosađuju se na obiteljskim okupljanjima, imaju puno različitih interesa, vječno su u potrazi za novim iskustvima, puni su entuzijazma i optimistični. Spremni su na rizik.

Savet


Ako želite povezanost s pregovaračem, iskoristite svoju kreativnost. S graditeljem je potrebno strpljenje, a sa upraviteljem ignorišite njegove takmičarske komentare. S istraživačem će vam biti zabavno.

● Graditelji


Vole rutinu, poštuju autoritet, pre nego naprave plan razmotre svaku mogućnost, poštuju pravila, ljudi koji ih poznaju opisuju ih kao poštovaoce tradicionalnih vrednosti. Oprezni su.

Savet


S istraživačem možete da uživate u otkrivanju novoga, s upraviteljem izbegavajte njegove namere da donosi nagle odluke, s pregovaračem možete da pričate o sebi, a graditelj će vas ceniti zbog onoga što jeste.

● Upravitelji


Pravi su analitičari, logika im je jača strana, probleme rešavaju bez uplitanja emocija, uživaju u debatama, nemaju problema prilikom donošenja odluka.

Savet


Uživajte u novim iskustvima s istraživačem. Pregovaraču dopustite da sagleda sve strane rasprave. Odgovarajte na pitanja graditelja, a ako ste s drugim upraviteljem, nemojte zanemariti ljubav.

● Pregovarači


Cene emocionalnu intimnost, slušaju srce prilikom donošenja odluka, sanjari su, lako menjaju mišljenje, empatični su, često su izgubljeni u svojim mislima, sve proživljavaju intenzivno.

Savet


Ako ste u kombinaciji s istraživačem, ne padajte na njegov šarm dok niste sigurni što iskreno želi. Zapamtite da vam graditelj ne postavlja pitanja s namerom da vas kritikuje. Ako ste s upraviteljem, pređite na stvar. A ako ste s drugim pregovaračem, izbegavajte beskrajne analize svoje veze.

Istraživači će u većini slučajeva odabrati istraživače, a upravitelje verojatno neće. Graditelji će odabrati graditelje, a manje verojatno pregovarače. Upravitelji će odabrati pregovarače, a teško će se odlučiti za graditelje. Pregovarači će se odlučiti za upravitelje, a teško da će pasti na istraživače.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online