Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 05.01.2011.
08:02
A

Šta sve ubija spermatozoide?

Stvari koje ubijaju spermu nalaze se svuda oko nas. Koncentracija, pokretljivost i broj spermatozoida, kao i njihova DNK struktura, pod neprestanim su napadom hemikalija i predmeta iz naše okoline. Pogledajte kako.

Uništava ih mnogo stvari iz svakodnevnog okruženja
 

Osim nezgodnih sedišta na biciklu, koja su povezana sa erektilnom disfunkcijom i neplodnošću, stručne analize tvrde i da antidepresivi oštećuju DNA spermatozoida. Međutim, tu su i druge navike koje srećom, možete da izbegnete lakše nego što mislite.

1. Fiskalni račun


Koliko vam puta uruče račun u ruku? Dok popijete kafu, natočite benzin, kupite pecivo, odete u bioskop, supermarket... Transakcije su beskonačne. Problem je što je 40 odsto računa presvučeno hemikalijom bisfenol-A (BPA) koja ometa rad hormona i povezuje se sa srčanim bolestima. Muškarci koji u urinu imaju veći nivo BPA imaju manji broj spermatozoida i slabiji kvalitet sperme nego muškarci sa nižim nivoom spermatozoida.

Zaštite se: Račune koje želite da sačuvate ne stavljajte u novčanik zajedno sa novcem koje često dirate, niti u džepove. Čuvajte ih, na primer, u posebnoj koverti. Takođe, ne bacajte ih u papir za recikliranje jer će BPA kontaminirati nove proizvode.

2. Konzerve


Skoro sve konzerve su obložene BPA premazom, a on prelazi u hranu. Kiseli sadržaj poput paradajza ili sosovi posebno su puni BPA.

Zaštite se: Umesto konzervi izaberite svežu ili smrznutu hranu. Sos od paradajza kupujte u staklenoj ambalaži.

3. Igračke za seks


Vibratori i druge seksi igračke za muškarce napravljeni od vinila ispuštaju ftalate, koji omekšavaju plastiku, a dovede se u vezu sa uzrokovanjem raka, alergija, urođenim manama i neplodnošću.

Zaštite se: Okrenite se ljudskom telu.

4. Sredstva za kupanje


Ftalati se nalaze i u mirisnim penama, šamponima, sredstvima za čišćenje i vinilnim zavesama za tuširanje. A toplota koja nastaje pri tuširanju olakšava njihovo ispuštanje.

Zaštite se: Koristite jednostavne sapune za bebe ili one iz ekološke proizvodnje.

Izbegavajte sredstva koja sadrže mirise i investirajte u kvalitetnu zavesu za tuširanje.

5. Pesticidi


Pesticidi ubijaju štetočine, ali truju i nas.

Zaštite se: Pomaže ako uvek pod jakim mlazom isperete prskane plodove. Međutim, pošto su pesticidi i ispod kore, kad god je moguće jedite voće i povrće uzgajano  prirodnim putem.

6. Ugrejana automobilska sedišta


Luksuzni automobili imaju ugrađeno grejanje sedišta. A sve su češći i oni koji greju različite presvlake. Međutim, ovaj luksuz, baš kao i duge vruće kupke, mogu da smanje broj spermatozoida.

Zaštite se: Ovde je problem direktna vrućina. Umesto toga, uključite granje vazduha i neka toplota cirkuliše po vozilu.

7. Kontaminirana riba


PCB je grupa otrovnih sastojaka koja se naširoko koristi u elektronskoj industriji. Zabranjena je, ali ono što je već napolju ostaće sa nama neodređeno dugo vremena. Posebno se akumulira u ribi.

Zaštite se: Istražite kakvo je stanje na vašem području i izbegavate ribu iz uvoza za koju niste sigurni u kakvom je stanju.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online