Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 15.11.2015.
02:30
nezavisne.com A

Sve što niste znali o poljupcu a niste smeli da pitate...

Poljupcem izražavamo naklonost, obožavanje, poštovanje i ljubav. Ljubimo se da bismo proslavili početak ili označili kraj. Ljubljenjem se bavi posebna naučna disciplina - filematologija.

argumentpress.ro
Čuda neka stvara taj poljubac

Verovali ili ne, Kleopatra se nikada nije poljubila sa Gajem Julijem. Prema legendi, poljubac usnama na usne izmislili su tek srednjovjekovni vitezovi, i to ne iz romantično-erotskih pobuda. Momci u helankama su tom metodom, naime, utvrđivali jesu li njihove žene pile sočnu medovinu.

I, šta su naučnici do sada otkrili o poljupcu?

Ljude najviše uzbuđuje ljubljenje u usta, a najmanje ljubljenje prstiju na nogama. Žene misle da su muškarci agresivni svojim jezicima, a muškarci misle da žene ne otvaraju dovoljno usta.

Prilikom ljubljenja glavu obično prvo nakrenemo udesno. Ljubljenje za žene ima mnogo veće značenje nego za muškarce. Stimuliše ista područja u mozgu kao bavljenje sportom. Svakim poljupcem se razmjenjuje između deset miliona i milijardu bakterija.

Muškarac koji svakog dana poljubi svoju partnerku pri odlasku na posao, živi pet godina duže od onog koji za sobom samo zatvori vrata. Tokom života provedemo 20.160 minuta ljubeći se.

Kratak istorijski prikaz

U istoriji nema mnogo zapisa o ljubljenju i prvim poljupcima. Postoji nekoliko tekstova u svetoj knjizi Indije iz 1500. godine pre Hrista koji govore o strasti i moći ljubljenja. To, naravno, ne znači da se niko i nikada pre toga nije ljubio, niti da su Indijci bili prvi koji su se ljubili. Sasvim je moguće da su umetnici i pisci smatrali poljubac neopisivo lepim da bi ga opisivali.

Poljubac ili ne

Neke vrste životinja se često ponašaju kao da se ljube, ali one se zaista ne ljube. Ovim ponašanjem one čuvaju jedna drugu.

Kružni mišić oka

Nije bitno koga ljubite ili iz kojih razloga, poljubac zavisi od jednog mišića, a to je kružni mišić oka koji se nalazi oko otvora očne šupljine i ispod kože kapaka, a njegova vlakna se pričvršćuju na nastavak gornje vilice. Upravo ovaj mišić kontroliše i oblikuje vaše usne tokom govora i naravno ljubljenja.

Anatomija poljupca

Svako ko se ikada poljubio, zna da se senzacije koje izaziva poljubac ne ograničavaju samo na usta. Kada se ljubite s nekim, facijalni živac prenosi poruke od usta, jezika i lica do mozga kako bi ga obavestio šta se događa. Mozak, sa druge strane, odgovara i naređuje vašem telu da proizvodi oksitocin, koji pomaže ljudima da razviju osećaj ljubavi, bliskosti i povezanosti.

Poljubac povećava nivo kiseonika u telu usled ubrzanog rada srca, što za posledicu ima niz zdravstvenih dobrobiti. Tako "ljubilice" manje pate od bolova u glavi, nesanice, bolova u respiratornom sistemu, stomaku, žuči.

Treba znati i da kada poljubite neku osobu, deo vaše flore ostaje u njenim ustima i do tri dana. Tokom poljupca udarci srca se penju sa uobičajenih 70 otkucaja na 150 otkucaja po minutu, a 12 kg je težina pritiska između partnera kada naslone usne na usne tokom strastvenog poljupca. Takođe, 12 kalorija je količina koju samo jedan strasni poljubac može da sagori za deset sekundi.

Četiri fascinantne činjenice o poljupcu

1. Naše zenice se prilikom strasnog poljupca šire, što predstavlja jedan od glavnih razloga zašto većina zatvara oči pri dodiru s partnerovim usnama.

2. Tokom čuvenog "francuskog poljupca" muškarac ženi prenosi adrenalin putem pljuvačke.

3. Naučno je dokazano da poljubac može podsvesno otkriti informacije o genetici osobe koju ljubimo i tako nam nesvesno pokazati da li je u pitanju ona prava ili onaj pravi.

4. Ženski dah može otkriti muškarcu detalje o njenom reproduktivnom statusu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online