Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Obnovimo svetinju

Jedna od mudrosti zapisane u vremenu, koju je izrekao Car Lazar, glasi: "Nije važno protiv kolike se sile boriš, već kakvu Svetinju braniš!" Danas na to podsećamo iz posebnog razloga, budući da je upravo jednoj našoj svetinji neophodna podrška da bi ostala i opstala na svetom vekovnom ognjištu, jer gde se svetinja obnavlja, obnavlja se i narod.

Lična arhiva
Manastir Sočanica

Reč je o manastiru Sočanica, koji se nalazi na Kosovu i Metohiji u eparhiji raško-prizrenskoj, a za vreme najsvečanijih bogosluženja u godini okupi više stotina poklonika.

- Najiskrenije i od srca želim da svi pomognemo igumanu Damjanu da privede kraju radove na destileriji za proizvodnju rakije. Za to je sada najpotrebniji novac, mada postoji idejni projekat za obnovu novog i starog konaka, kao i za izgradnju ulazne kapije. Dosta novca je potrebno, ali kada bismo uz pomoć dobrih ljudi uspeli bar da sakupimo za ono što je prioritet i od čega bi manastir mogao sam da se finansira, mnogo bi značilo - rekla je našim novinarima ikonopisac Ružica Todorović, dodavši:

- Ovom prilikom želim da napomenem da su se u Sočanici dešavala mnoga iscelenja od teških bolesti. U starom, viševekovnom boru je nekim čudom uklesan lik svetog Jovana Krstitelja. Mnogi vernici se poklanjaju i toj svetinji, a veliki značaj ima i katakomba ispod oltara crkve. Ima li šta važnije nego sve to sačuvati?

Sočanica je drevna svetinja sa lepom i malom crkvom posvećenoj Usekovanju glave svetog Jovana Krstitelja, sagrađena 1862. godine na temeljima porušene crkve, posvećene Vavedenju Presvete Bogorodice. Za Vavedenjsku crkvu se ne zna u kom periodu je podignuta, ni kada su je Turci porušili. Ono što je očigledno jeste da se verni narod u velikom broju u Sočanici i danas okuplja na praznik Vavedenja i donosi slavske kolače, što potvrđuje neprekinutu tradiciju vezanu za prethodnu crkvu.

U povelji svetog kralja Milutina iz 1314. godine o osnivanju manastira Banjska, manastir Sočanica se pominje i kao Selčanica.

Ono što je karakteristično za sadašnje zdanje, jeste da je oltarski deo manastirske crkve napravljen u steni, a ispod njega je 2007. otkriven otvor koji vodi ka podzemnim hrišćanskim katakombama. Stručnjaci Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika iz Prištine pretpostavljaju da ove katakombe potiču iz drugog ili trećeg veka i da su ih koristili prvi hrišćani koji su živeli u rimskom gradu Municipium Dardanorum koji se nalazio na ovom prostoru.
- Ispod crkve se nalazi isposnica za koju po sastavu maltera na zidovima arheolozi kažu da je iz 14. veka i da je potpuno identična hrišćanskim katakombama iz drugog veka. U manastiru živi tročlano bratstvo koje se pored redovnih Bogosluženja i poslušanja bavi pčelarstvom i proizvodnjom rakije koja je na takmičenjima zbog kvaliteta dobila veoma visoke ocene od državne komisije. Manastir je u fazi obnove i izgradnje. Sada konkretno gradimo
mini-destileriju za šta smo do sada od Kancelarije za Kosovo i Metohiju dobili 20.000 evra. Za završetak radova bez izgradnje pečare i kupovine opreme (prostorije za proizvodnju rakije i skladištenja drva za pečenje...) potrebno je uložiti još oko 10.000 evra za šta manastir nema novca od sopstvenih sredstava. Završetkom radova na pomenutom pomoćnom objektu i kupovinom opreme za rad, manastir bi imao uslove za normalan rad, a samim tim i sopstveni izvor prihoda. Od realizacije pomenutog projekta pored manastira imalo bi koristi i lokalno stanovništvo. Ovim putem se obraćamo za pomoć svima koji su u mogućnosti da nam pomognu u ovom poduhvatu. Želimo vam uspeh u radu i Božji Blagoslov - reči su igumana protosinđela Damjana Prodanovića.

Postradao zbog podizanja hrama

Glavni ktitor i organizator podizanja sadašnjeg hrama bio je Ćirko Terzić iz sela Brzance. Ćirko je išao u Istanbul da od sultana traži dozvolu za izgradnju crkve. U Letopisu sočanske crkve stoji da je sadašnji hram sazidan nešto viši nego što su to turske vlasti u ono vreme odobrile, zbog čega su članovi crkvenog odbora dobili po godinu dana zatvora. Ćirka su, kao glavnog organizatora podizanja hrama ovih dimenzija, Turci jednom prilikom sačekali u klisuri seljanačke reke i iz zasede ubili. Sahranjen je pored hrama sa severne strane, tako da licem gleda u hram, kako je i zaveštao još za života.

Kontakt za pomoć

Svi plemeniti čitaoci "Vesti" koji mogu i žele da pomognu obnovu Sočanice, kako bi ova drevna svetinja živela svojim punim pravoslavnim manastirskim životom, mogu stupiti u kontakt sa igumanom Damjanom na brojeve telefona: 00381 64 312 52 57 i 00381 64 961 48 34 ili na e-mail adresu: prodanovicdamjann@gmail.com
Donacije možete uplatiti i na račun otvoren u Komercijalnoj banci (Ekspozitura Leposavić)
Za ERP Srpski pravoslavni manastir Sočanica
(dinarski) 205-0000000255331-07
(devizni) 0073900022589 IBAN RS35205007390002258994

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Da se još hrabrije bore
HUMANITARNI MOST Na radost vam se vratilo
HUMANITARNI MOST Mirne do proleća
HUMANITARNI MOST Vi me održavate u životu!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online