Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Nedelja 30.12.2018.
18:00
K. Nedeljković - Vesti - Foto: Lična arhiva A

Spasli ste nam Božić

Mudra izreka našeg velikog vladike Nikolaja Velimirovića koja glasi: "Najveće istine lakše ćeš dokazati ljudima životom no rečima. Zato i ne počinji govoriti o njima prvo jezikom, jer ćeš ih dovesti u sumnju" može se primeniti i na to šta svojim rečima i delima poručujemo svima oko nas. Verna čitateljka "Vesti" iz Ciriha, učesnica u brojnim akcijama Humanitarnog mosta, baš kao i mnogi naši humani zemljaci širom sveta čija dobročinstva redovno beležimo, stoga, slobodno možemo reći, postali su prava zvezda vodilja svima nama.

Lična arhiva
Dimitrije, David i Mateja Todosijević

Zašto je to tako, dokazuje se i na primeru samohrane majke troje mališana, Anđelke Todosijević iz sela Velika Lomnica kod Kruševca, koja skromnom socijalnom pomoći ne može da namiri potrebe njihove porodice.

Upravo zahvaljujući novčanoj pomoći od 200 franaka anonimne donatorke iz Ciriha, Anđelki je skinut veliki teret s pleća budući da nije imala čime, a ni od čega da za dečicu izdvoji ni za najosnovnije, a kamoli napravi i poneki paketić, ne bi li se njeni dečaci radovali predstojećim praznicima.

Lična arhiva
Obradovao se novoj obući: Mateja Todosijević

- Ta divna žena ne može ni da nasluti koliko nam njena velikodušna pomoć znači. Spasla nam je Božić i Novu godinu u bukvalnom smislu. Zahvaljujem joj se do neba i želim svaku blagodat. Reći ću vam i to da sam od ovog novca kupila namirnice i deci zimsku obuću, po jednu igračku i novogodišne paketiće. Ne mogu vam ni opisati koliko su se deca obradovala i koliki teret mi je pao sa pleća - rekla je u dahu majka Anđelka, čiji je najstariji sin Dimitrije (12) dete s posebnim potrebama.

U kući živi sa ocem i nepokretnom tetkom, a majku nema. Nema pomoći ni od bivšeg supruga, pa tako svi zajedno žive od socijalne pomoći i tetkine male penzije. To sve ukupno iznosi manje od 300 evra mesečno. Nisu u mogućnosti ni da srede kuću koja propada i u kojoj se oseća velika vlaga. Da im je sreća okrenula leđa, govori i nova muka koja ih je zadesila.

- Kad nemate, svaka nepredvidiva stvar može da vas baci u ozbiljan problem, kao što je kvar nekog uređaja. U našem slučaju to se dogodilo sa frižiderom, koji je star 28 godina. I zato sada nemamo gde da čuvamo namirnice. Da nam se ne bi pokvarila hrana koju sam kupila, morala sam da zamolim komšije da mi je čuvaju u svojim frižiderima. Zamislite samo tu situaciju da za svaku namirnicu morate u komšiluk. Koliko god da su spremni da nam pomognu, sigurno je da ćemo im dosaditi, eto takva je naša sudbina - iskreno će Anđelka koja je nemoćna da ovaj problem sama reši.

Kontakt za pomoć

Ova hrabra žena je proteklih godina često bila stub porodice, sve dok za njih nisu nastupili teški dani i s bolešću najstarijeg deteta kome je morala da se ozbiljno posveti.

- Ne bih se ni sad obratila za pomoć, ali nisam imala više kud, posebno kad deci ne mogu da pružim sve što im treba, a oni su mi najpreči na svetu. Stvarno im mnogo toga nedostaje - kazala je Anđelka.

Plemeniti čitaoci koji mogu i žele da pomognu Anđelki Todosijević da reši bar deo muka koje su je pritisle, može stupiti sa njom putem telefona na broj: +381 60 010 57 35 i dogovoriti se o načinu slanja i dostavi pomoći. Adresa je: selo Velika Lomnica 37209 kod Kruševca, Srbija

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Dani srećom obasjani
HUMANITARNI MOST Vuki i Živki od srca
HUMANITARNI MOST Napredujemo uz vašu pomoć
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online