Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Sudbina kakvu niko ne zaslužuje

Kada ugledate to lepo lice, plave oči i kosu, ne možete ni da slutite šta se iza njega krije. Kada saznate, ostanete samo sa pitanjem: Zašto i kako? Život, valjda ima unapred određenu stazu po kojoj hodimo i teško da možemo da joj se odupremo.

Lična arhiva
Na mukama od rođenja: Sergej Andrejević

Tako je i viša sila, od samog rođenja, obeležila malenog Sergeja Andrejevića (3) iz Zemuna, jer tek što je ugledao ovaj svet, oboleo je od meningo-encefalitisa (upale mozga), koji je zahvatio ceo njegov maleni organizam. Nažalost, to je utvrđeno tek dvadesetak dana po rođenju. Posledice su bile katastrofalne...

- O strašnoj spoznaji, nakon prvobitne sreće zbog rođenja deteta, teško je i govoriti. Prošavši kroz taj šok, iz meseca u mesec uviđali smo kako Sergej kasni sa razvojem i u jednom trenutku potpuno smo izgubili konekciju sa njim, kako su krenuli epileptični napadi. Ugrađena mu je i gastrostoma, ceo organizam je bio u kolapsu. Iako je skoro napunio tri godine, on je poput bebe od nekoliko meseci. Sergej ne može da priča, ne hoda, ne sedi, ne pruža ruke, do skoro nije imao ni emotivnu reakciju, nije se smejao, a ni plakao... - započela je tešku životnu priču svog sina majka Svetlana Andrejević, dodavši:

- Ipak, nada se ukazala iznenada kad smo uradili magnetnu rezonancu, gde je utvrđeno da Sergej nema oštećenja poput dece koja imaju cerebralnu paralizu, nego da mu nedostaje bele mase, zbog virusa koji je "počistio" nervne ćelije, ali da se to može nadoknaditi. Sa tim saznanjem krenuli smo u pretragu, kako možemo pomoći detetu. U opticaju je bila i transplantacija matičnih ćelija. Jednu smo i uradili, ali nije dala nikakav poseban efekat. Nakon istraživanja i konsultovanja sa jednim našim naučnikom, saznala sam da ponavljanje ovog procesa ne bi imalo nikakvog smisla, jer iz matične ćelije dobijene iz kostne srži, prosto ne možete dobiti nervnu ćeliju u mozgu i ne možete lečiti nervna oboljenja.

U daljem razgovoru sa ovom hrabrom majkom istakla je da su mišljenja stručnjaka po pitanju tretmana matičnih ćelija podeljena. U to je imala prilike da se uveri iz više izvora. Ipak, u tom traganju došla je i do nečega što smatra svrsishodnijim za svoje dete.

- Program koji smo započeli osmišljen je od strane međunarodnih naučnika, neurologa i psihologa iz Amerike. Po mnogo čemu revolucionaran kod dece koja pate od neuroloških oboljenja. Zato smo odnedavno krenuli na neuroplastiku, koja predstavlja konstantan rad sa detetom. Svakodnevne stimulacije za mozak su vizuelne, taktilne, slušne itd. Imate određeni fizikalni deo programa i imamo "masking". U pozitivne efekte "maskinga" (stavljanja maske i udisanja ugljen-dioksida) uverili smo se na EEG-u, jer po skidanju te maske dete počinje da udiše kiseonik koji hrani mozak. Vidljivih pomaka bilo je već posle dva meseca takve terapije (fantastičan rezultat), a jedan od njih je da Sergej nema više epi-napade i da skidamo brojne lekove - priča majka Svetlana i dodaje:

- Prvi najvažniji korak bio je da odemo u Italiju u okolinu Pize u Doman International Institute,
na detaljnu obuku kako pomoći svom detetu. To je koštalo oko 5.000 evra, koje smo obezbedili uz pomoć prijatelja i porodice, tako da sam obučena za prvi deo programa. Naravno, pripremaju vas za sve etape, koje su veoma zahtevne i striktne, jer ovaj program, bukvalno, diže decu. Prva porodica čije je dete bilo maltene u vegetativnom stanju, a koja je već tri i po godine na tom programu, uspelo je da stane na noge. To nam je dalo veliki vetar u leđa.

Ipak, da bi i mali Sergej jednog dana stao i na noge, sa ovim programom je potrebno nastaviti. A za naredni odlazak neophodno je izdvojiti čak 7.000 evra.

- Zbog intenzivnih rehabilitacija, neophodnih lekova i specijalne ishrane za Sergeja, kao porodica snalazimo se veoma teško, budući da živimo samo od suprugove stolarske plate. Naredni odlazak planiran je za januar i za to je potrebno 7.000 evra. U tu sumu ne računamo smeštaj i prevoz kolima do tamo. Tada će nam uraditi nove preglede i procene, ali i napraviti program po kome ćemo postupati narednih šest meseci. Nažalost, sa Sergejem ćemo po ovom programu morati da radimo minimum pet do šest godina. Suplementacija i ishrana su tek priča za sebe, treba je obezbediti i borba je neprestana. Ipak, mi smo zadovoljni postignutim. Zato smo i nemajući kud više, odlučili da se za pomoć obratimo znanim i neznanim ljudima, sa nadom da će imati razumevanja za našu muku - iskreno će majka Svetlana.

Dugotrajan proces lečenja

- Za Sergeja je mnogo važno da program nastavi, jer usled mirovanja i ležanja može doći do propadanja mišića i organa, pošto mu je, između ostalog, dijagnostikovan i hiperelastični sindrom, odnosno slabog vezivnog tkiva. Borbu za Sergejev napredak nastavljamo kako bismo izvukli maksimum uz pomoć terapija, naučili ga da koristi ruke, da sedi i puzi. Pomoć će nam biti potrebna i zahvaljujemo se unapred svakome ko poželi da nas podrži - poručila je mama Svetlana.

Nema odustajanja

Porodica Andrejević ima i starijeg sina Stefana (8) o kome mora da vodi brigu. On im je i velika snaga i podrška.
- Kad se "popravi" mozak i druge stvari se vraćaju u normalu. U to smo se sami uverili i zato smo sve nade položili u ove programe i nadamo se da će naš Sergej u jednom trenutku stati na svoje noge. Psihičke klackalice su strašne, jer je Sergej čas bolje, čas nije napredovao dovoljno. Ipak, svesni smo da je pred nama dug put za njegovo bolje sutra i jedno je sigurno, od toga nećemo odustati - kazala je Svetlana Andrejević (38), rodom iz Novog Sada.

Kontakt

Plemeniti čitaoci "Vesti" koji žele da pomognu porodici Andrejević i lečenje njihovog sina Sergeja, mogu stupiti sa njima u kontakt na adresu: Trive Vitasovića br. 16/1, 11185 Zemun polje i broj telefona: 00381 63 307 510, radi dogovora o načinu slanja i dostave pomoći.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Uz vas smo Mirkovići
HUMANITARNI MOST Još čeka rasplet
HUMANITARNI MOST U trenu srušeni svi snovi
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online