Sreda 17. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Kad je najteže tu su zemljaci

Posle pauze od nekoliko meseci, radost je ponovo zakucala na vrata trošnog kućerka supružnika Milana i Eve Milanović i njihove ćerkice Marije - Mare (6) iz zabitog Žunjevića na planini Rogozni kod Novog Pazara. U poslednjih pet godina čitaoci "Vesti" mnogo su i presudno pomogli da ova izuzetno siromašna porodica, jedna od retkih koja je ostala u Žunjeviću, opstane u najsiromašnijem selu, na najsiromašnijoj planini u Srbiji.

D. N. Petrović
Nosio je na leđima do grada: Milan sa Marom u Novom Pazaru

Za radost male Mare i njenih roditelja ponovo se (više puta im je slala pakete i novčane priloge) pobrinula naša čitateljka i dokazana dobrotvorka, baka iz Memingena u Nemačkoj koja im je, posredstvom našeg Humanitarnog mosta, poslala 300 evra.

Pošto su poput mnogih drugih sela na na Goliji, Rogozni i Pešteru, zbog obilnih kiša i odnetih puteva, i Žunjevići u nekoj vrsti blokade, Milan i mala Mara došli su u Novi Pazar da u dopisništvu "Vesti" preuzmu za njih vrlo vrednu donaciju.

- Ne pamtim kišniju i lošiju godinu. Puta do našeg sela više nema, odnela ga voda, ne verujem da će ga iko popravljati, muka naša. Do kuće možemo samo pešice, na konju ili dobrim traktorom, ne može se ni terenskim vozilom. Brinemo kako ćemo se vratiti. Mara je bila uporna da je povedem u grad, hoće da joj kupim sladoled. Polovinu puta nosio sam je na leđima - priča Milan.

Naglašava da je donacija iz Memingena stigla u pravom trenutku.

- Zalihe brašna su nam na minimumu, ponestaje i drugih namirnica. Bilo kakav prihod skoro i da nemamo. Jedino ako me neko anagažuje da mu konjem, koga su mi svojevremeno kupili čitaoci "Vesti", izvlačim drva iz šume. Nažalost, i takvi poslovi su na planini retkost jer nema ljudi i sve je zamrlo. Zato moramo više puta meriti svaki dinar. Dug za struju popeo se na 100 evra, već su dolazili da nam je isključe. Jedva smo ih ubedili da nam produže rok za plaćanje. Ne bismo mogli da platimo, ali, evo, dade Bog da nam je dobra baka iz Memingena poslala pomoć. Odmah idem da platim bar polovinu dugovanja.

Popravka krova neophodna

Milan i Eva godinama se bore da zarade novac za pokrivanje kuće, odnosno zamenu zarđalog i dotrajalog limenog krova i za postavljanje patosa. Taman kad sakupe izvesniju crkvicu zadesi ih neka nevolja, pa novac moraju da usmere na drugu, preču stranu. Tako je bilo kad se Mara teško razbolela, kada je Milan bio u bolnici i kada im je od studi crkla krava.
- Pokušaćemo pre zime da promenimo krov na kući, a patos neka sačeka. Naravno, ako bude nekog posla i ako sakupimo bar 500 evra što je u našim uslovima gotovo nemoguća misija. Nadamo se, i Boga molimo, da će se, poput bake iz Memingena, pojaviti neki čitalac "Vesti" koji će nam pomoći da rešimo ovu nevolju - naglašava Milan.

To nije sve što je Milan imao na umu, budući da na kiše u ovom delu Srbije stalno padaju i da je zima i bliža nego bilo gde drugo.

- Kupiću nekoliko džakova brašna, zatim ulja, šećera, pirinča... Kupiću i jedno prase, da ga gojimo i spremamo za zimu. Mi se već pripremamo za zimske dane jer loše vreme i mrazevi na Rogoznu stižu još u oktobru. Hvala do neba našoj dobrotvorki iz Nemačke. Uvek nas se seti kad nam je najteže! Želimo baki iz Memingena svaku sreću, mnogo zdravlja i radosti u životu. Da nije "Vesti" i ovakvih ljudi, mi ne bismo mogli da opstanemo na Rogozni, a da idemo nemamo kud - ističe ovaj gorštak iz Žunjevića.

Osim što su im punili kola namirnicama, oblačili malu Maru i kupovali šporet i televizor, čitaoci "Vesti" dva puta su ovoj porodici kupovali kravu (jedna im crkla od studi), kupili su im konja i zaprežna kola, motornu testeru, čak i kace za šljive.

- Naš cilj bio je da se sami izborimo za opstanak na ovim prostorima, da radimo i sami zaradimo za život. Za sada to ide vrlo teško, a najveći i nepremostiv problem nam je to što smo u bespuću i što smo od Novog Pazara udaljeni 40 kilometara. Ipak, borićemo se, pa dokle izdržimo - poručuje Milan Milanović.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Uz vas smo Mirkovići
HUMANITARNI MOST Još čeka rasplet
HUMANITARNI MOST U trenu srušeni svi snovi
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online