Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Humanost jača od daljine

Mada žive daleko od Srbije i decenijama nose druga (strana) prezimena, Raba Bauman (70) iz Nemačke i Sevda Jalčin (65) iz Turske celog svog života brinu o rodnom kraju i pomažu sirotnji u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu.

D. N. Petrović
Raba Bauman i Sevda Jelčin sa Mljojkom Aksentijević

Ovoga leta poželele su i da deo svog godišnjeg odmora provedu na Pešteru, Rogozni i Goliji, lično se sretnu i porazgovaraju sa nekima od štićenika kojima godinama pomažu.

- Drugarice smo još iz detinjstva, mada ja živim u Nemačkoj, a Sevda u Turskoj, stalno smo u kontaktu i pratimo sve što se događa u našem zavičaju za koji smo mnogo vezane. Nekada je to bilo teško, a sada, zahvaljujući internetu i satelitskoj televiziji, mnogo lakše.

Posebno nas interesuje život takozvanih malih i siromašnih ljudi, kojima se trudimo da pomognemo. Zato smo i došle u Novi Pazar gde nam je domaćin humanitarac Hido Muratović čiji rad maksimalno podržavamo i sa kojim godinama sarađujemo. Skromnim prilozima i lepom rečju želimo da podržimo i te nemoćne ljude, ali i Muratovića - priča Raba Bauman, rođena Hoćanin, koja je u braku sa državljninom Nemačke.

Za nekoliko dana boravka u Novom Pazaru, Raba i Sevda su obišle desetak starijih osoba, mahom usamljenih starica na Pešteru i Rogozni. Osoba kojima su uručile donacije i poklone vredne oko 600 evra, polovinu ove sume izdvojile su od svoje ušteđevine, a još 300 evra obezbedili su im rođaci Nihat Hoćanin iz Pretorije u Južnoj Africi i Mina Bauman iz Nemačke.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Između ostalih, vredne donacije dobile su i starice Feha Ćosović iz Braćaka na Pešteru, Kimeta Grišević iz Janče kod Novog Pazara i Miljojka Aksentijević iz Žunjevića na Rogozni. Sve tri su dobile po 100 evra i najneophodnije namirnice.

- Posebno smo bile šokirane saznanjem koliko teško živi starica Miljojka Aksentijević. Nakon posete Žunjeviću i njenoj trošnoj straćari, koja joj je sve što ima, cele noći nismo mogle da zaspimo.

Znale smo da živi u muci i sirotinji, ali nismo verovale da je njen i život drugih usamljenih staraca u ovom kraju baš toliko mučan - priča Raba Bauman.

Naglašava da redovno čita "Vesti" i da je zahvalna našem listu što piše o sudbinama starih i nemoćnih u ovom delu Srbije.

- Posle svega što smo videle, trudićemo se da češće dolazimo, da obiđemo što više starih i nemoćnih i prikupimo i pošaljemo što više pomoći. Posebno smo fascinirane Pešterom, čistim vazduhom, netaknutom prirodom i srdačnošću ovdašnjih ljudi.

Zahvalne smo Hidu Muratoviću što nam je pomogao da stignemo i u najzabitija sela - dodaje Sevda Jalčin (rođena Brničanin).

Navodi i da sandžačka dijaspora u Turskoj pomno prati sve akcije Humanitarnog mosta "Vesti".
- Kad sam ih videla pred kućom i kad su mi rekle da su došle čak iz Nemačke i Turske bila sam u šoku i neverici.

Mnogo mi znače novac i namirnice koje su mi donele. Divne su, prosto nemam reči kojima bi im se zahvalila, želim im sve najlepše u životu, neka ih bog čuva i sreća prati! - kazala je našim novinarima baka Miljojka Aksentijević.

Strahuju od zime

Baka Miljojka Aksentijević kaže da će 100 evra koje je dobila čuvati za kupovinu ogreva. I Kimeta i Feha ističu da, iako je leto, uveliko razmišljaju o zimi i drvima koje same ne mogu da naseku i koja su im uvek veliki problem.
- Proći će leto brzo, a čim počnu jesenje kiše stižu nam još veće nevolje, jer svakodnevno teba ložiti šporet. Da nije pomoći dobrih ljudi ni ogrev ne bi mogle da obezbedimo, smrzavale bi se tokom dugih i hladnih zima - naglašava Kimeta Grišević.

Ulile snagu

- Bog im dao svaku sreću i zdravlje. Nije šala preći tolike kilometre i potrošiti toliko novca da bi došle do nas. Nikada neću zaboraviti ovu posetu, dale su nam Raba i Sevda novu snagu i podstrek da se, uprkos muci i sirotinji, još jače borimo za koliko-toliko bolji život - priča starica Feha Ćosović.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Sad znaju da nisu same
HUMANITARNI MOST Podrška zlata vredna
HUMANITARNI MOST Odužiću se dobrim ocenama
HUMANITARNI MOST Ivonin osmeh kaže sve
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online