Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Dobro vam se boljim vratilo

Krajem protekle godine Kolo srpskih sestara - Žene mironosice pri crkvi Sveti arhiđakon Stefan u melburnskom Kizborou je organizovalo humanitarno veče s ciljem da pomognu mališanima i omladini u otadžbini koji se bore sa zdravstvenim i drugim poteškoćama, što smo verno zabeležili.

Z. Marjanović
Hvala, divni ljudi: Nađa Marinković

U tu svrhu prikupljeno je čak 21.700 australijskih dolara, a ubrzo je doneta odluka da pomognu oko 50-oro dece iz svih delova otadžbine u kojima žive ugroženi zemljaci. Počev od Republike Srpske, preko Srbije, Kosova i Metohije, pa do Crne Gore. Podsećanja radi, prvi deo novca u iznosu od 10.000 dolara pristigao u beogradsko Dopisništvo "Vesti" bio je raspodeljen i uručen za 19 mališana koji muke muče sa zdravljem o čemu smo pisali iz nedelje u nedelju.

Svakome od njih bilo je namenjeno po 500 dolara. Pošto je novčana pomoć stigla svima kojima je namenjena, u naše Dopisništvo stiglo je i preostalih 11.700 dolara zajedno sa spiskom od 13 dece i omladine iz Srbije, kao i za pomoć još 19 mališana, članova Udruženja s posebnim potrebama "Podrži me" u Kosovskoj Mitrovici.

D. Đorđević
Miljana Ristrić sa suprugom i sinom

Na listi dobročinitelja iz Melburna našli su se: Stefan Miladinović iz Niša, njegova sugrađanka Nikolina Ranđelović, Jovan Milutinović iz Ivanjice, Nađa Marinković iz Čačka, Monika Terzić iz Beograda, Teodora Vranješević iz Kragujevca, Despot Lazić iz Bajine Bašte, Maša Kuzmanović iz Beograda, Ivana Gligorić iz Loznice, Miloš Knežević iz Apatina, Mila Panić iz Pirota, Milica Tatić iz Kumana kod Zrenjanina i Miljana Ristić Stanković iz Vranja.

Sve donacije stigle u ruke onih kojima su namenjene. Većinu njih već smo zabeležili na strani Humanitarnog mosta, a sada i preostale. Tako je među prvima dar od 500 dolara stigao do naše štićenice Nađe Marinković (12) iz Čačka, rođene s deformitetom grudnog koša, koja je zahvaljujući čitaocima "Vesti" obavila je tešku operaciju u privatnoj klinici u Beogradu, a očekuje je i druga, kako bi konačno prodisala punim plućima i oslobodila se teških bolova.

Novac za operaciju (9.000 evra) je prikupljen veoma brzo jer joj je zdravlje bilo ugroženo do te mere da joj je i život bio ugrožen. Ništa od svega toga ne bi bilo moguće da nije bilo plemenitih čitaoca "Vesti" koji žive širom planete, mada ih je najviše bilo iz Australije, na čemu su Nađa i njena majka Marina do neba zahvalne.

- Po ko zna koji put od srca se zahvaljujem svima koji su nam nesebično pomogli. Dobro im se boljim vratilo. Naravno, to se odnosi i na one koji su nam se javljali telefonom i hrabrili nas da istrajemo sve do Nađinog ozdravljenja. Uskoro nas očekuje i drugi hirurški zahvat, čemu se radujemo i strepimo u isti mah. Još nismo tačno odredili datum jer Nađa mora da bude potpuno zdrava da bi izdržala narednu operaciju i da ne bi došlo do komplikacija. Ovaj dar tih divnih žena dobro će nam doći za oporavak koji nas čeka nakon operacije. Zahvalne smo do neba! - kaže Marina Marinković iza koje su, ali i ispred, mnoge neprospavane noći i mnoge isplakane majčinske suze.

Hvala od Jovane, Maše, Ivane...

Nažalost, zlehuda sudbina nije zaobišla ni Jovana Militinovića iz Ivanjice kome je dijagnostifikovana spinalna mišićna atrofija tip 2 i od rođenja je prikovan za krevet. Majka ga nekad aspirira tri puta, i zato im je svaki dinar i više nego dobrodošao. Porodica Milutinović uputila je iskrenu zahvalnost na pomoći i ljubavi iz daleka, baš kao i porodice: Maše Kuzmanović (5) iz Beograda, Ivane Gligorić (18) iz Loznice i Nikoline Ranđelović (3) iz Niša.

I Miljanin suprug Marko, u ime porodice, zahvalio se svima koji su pomogli jer je za transplantaciju i lečenje njegove supruge bilo potrebno 290.000 evra, a odnedavno još 20.000 evra zbog produženog boravka lečenja u Londonu.

- Hvala svima. Nemamo reči kojima možemo da iskažemo zahvalnost, zaista smo bili na teškom zadatku. Uz pomoć dobrih ljudi, Miljana je dobila šansu da se izleči. Ipak, i dalje strepimo, jer borba nije gotova - poručuje Marko.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Nažalost, zlehuda sudbina nije zaobišla ni Jovana Milutinovića iz Ivanjice kome je dijagnostikovana spinalna mišićna atrofija tip 2 i od rođenja prikovan za krevet. Majka ga nekad aspirira tri puta, nekad trideset i zato im je svaki dar i više nego dobrodošao za potrošni materijal u vidu katetera, gaza... Porodica Milutinović uputila je iskrenu zahvalnost na pomoći i ljubavi uz daleka, baš kao i porodice: Maše Kuzmanović (5) iz Beograda, Ivane Gligorić (18) iz Loznice i Nikoline Ranđelović (3) iz Niša. Svi odreda bili su iznenađeni i obradovani, što je neko daleko od otadžbine mislio na njih i poželeo da im pomogne u borbi za zdravlje njihove dece.

Pozdrav od Mile

Deo donacije od 500 dolara stigao je i u ruke porodice ljupke Mile Panić (6) iz Pirota, kojoj je prošle godine dijagnostikovan neuroblastum koji je lociran između pankreasa, želuca i jetre i obuhvata buket krvnih sudova i glavnu aortu. Mila je zahvaljujući pomoći dobrih ljudi započela lečenje u Istanbulu, a danas povremeno odlazi na kontrolu.
- Suma koja je bila neophodna za Milino lečenje bila je ogromna. Čak 200.000 evra. Mnogi su se angažovali i postali naši iskreni prijatelji. Među njima sugrađani, lokalni mediji poput portala Plus online, kao i Fondacije Šapić, pa smo uspeli da savladamo tu ogromnu novčanu prepreku. Pomoć je stizala i iz dijaspore. Usledile su operacija, za operacijom, neopisiv strah... Tome ima nešto više od godinu dana. Mila se sada dobro oseća, vedra je, vesela devojčica i mi se zajedno sa svim našim prijateljima i svima vama koji su bili uz nas radujemo svakom njenom novom danu. Vreme koje je prošlo nećemo zaboraviti. Naša snaga je u veri da za Milu i sve nas dolaze bolji i bezbrižniji dani. Lekarske kontrole su u početku bile svakog meseca, a sada su se proredile i mi se iskreno nadamo da će sve biti u najboljem redu. Još jednom hvala svima do neba hvala - rekla je majka Jelena Panić, naglasivši da 11. april, kad je Mila operisana u Istanbulu, slave kao njen drugi rođendan.





 

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Kosovo u oku, Kosovo u srcu
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online