Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Pravi prijatelj se poznaje u nevolji

Dobro srce naše redovne čitateljke i donatorke čija pomoć već godinama stiže na brojne adrese nevoljnika u otadžbini, zadrhtalo je jače i zakucalo brže kada je posredstvom "Vesti" saznala u kakvim se nevoljama našla siromašna porodica iz Mužlje kod Zrenjanina i penzionerka iz Šapca.

Lična arhiva
Popravio samo deo štete: Janoš Pap

Reč je o familiji Pap u kojoj je troje dece mentalno obolelo, i Radi Simić, koja je dva puta preživela karcinom bešike, ali ne bez posledica. Ne časeći časa, ova dobra duša je zajedno sa anonimnim sveštenikom SPC, Mitropolije australijsko-novozelandske, odmah uputila novčanu pomoć od ukupno 400 dolara, namenivši šestočlanoj porodici Pap 250 dolara, a Radi Simić pomoć od 150 dolara.

Istina, dobra Rajka zajedno sa humanim prijateljima i anonimnim sveštenikom je i ranije pomagala bivšem pekarskom radniku Janošu Papu (57). Međutim, kako to već u životu ide, uprkos pomoći koja bi im povremeno stizala od naših plemenitih čitalaca i omogućila da prežive najteže dane, dogodi se nešto nepredviđeno i opet ih baci na kolena. U ovom slučaju, za njihovu nesreću kriv je olujni vetar koji ih je ostavio bez zida, plafona i krova nad celom prostorijom dela kuće.

V. Sekulić
Bolesna i nemoćna: Rada Simić

I Radi pomoć na putu

Deo novčanog priloga od 150 dolara plemenite Rajke Tarlać i anonimnog sveštenika iz Sidneja, stići će i u ruke bolesne Rade Simić iz Šapca, kojoj od penzije mesečno ostaje samo 20 evra za goli život.

Koliko će je ovaj dar obradovati i značiti, njeni dobrotvori sa dalekog kontinenta saznaće u jednom od narednih izdanja našeg lista. Isto tako, zabeležićemo i sve što u znak zahvalnosti bude poručila, ali i da li joj je još neko od dobrih ljudi priskočio u pomoć.

- Kao što sam vam već rekao, dovijao sam se kako sam znao i umeo da bar deo štete popravim. Dobio od komšije neke grede na poklon, ali i ciglu, pa sam popravio sam šta i kako sam mogao, ali više se nema kud. Ovaj novac nam je spas. Uz pomoć njega, uspeću da dokupim neophodan građevinski materijal i rešim veći deo problema. Biće potrebno još malo do konačnog cilja, ali za nas je i ovo ogromna pomoć. Nemam reči kojima bih mogao da se zahvalim tim divnim ljudima. Posebno Rajki koja nam je priskočila u pomoć svaki put kada nas je život neprijatno iznenadio. Ona nije samo dobrotvorka, ona je anđeo koji hoda zemljom. Do neba joj hvala, neka je dobri Bog nagradi dobrim zdravljem i srećom na svakom koraku - rekao je u dahu Janoš Pap, pošto se novčana pomoć iz Australije našla u njegovim rukama.

Osim sina Petera, Janoš nema na koga da se osloni, jer mlađa deca nisu u stanju da obavljaju bilo kakav posao. Ćerka Julijana pokušava da zameni majku Zvezdanu, obolelu od multiple skleroze u obavljanju kućnih poslova, ali to teško ide, pa i taj teret padne na glavu porodice, iako svakog dana ide u nadnicu.

- Verujte mnogo nas je sramota da pričamo o onome sa čime se svakog dana suočavamo ili da molimo za pomoć, ali nismo imali kud. Taman nas obasja zračak nade i sreće kada rešimo bar neku sirotinjsku muku, a onda se na nas svali još gora nesreća. Sin Peter, i ja, nadničimo, trudimo se da obezbedimo sve što možemo ne bi li koliko-toliko funkcionisali. Da ne budemo gladni, goli i bosi. Valja obezbediti i pozamašnu količinu ogreva, da se ne bi smrzli, a kako i od čega, ne znam ni sam. Od kada sam ostao bez socijalne pomoći, jednostavno nemam novca za nabavku drva. Zato sam beskrajno zahvalan na ovoj pomoći, jer nama je stvarno svaka pomoć zlata vredna. Vremena su izuzetno loša i teška. Bolesti i sirotinje na sve strane, a i posla je sve manje. Da nam nije baštice koju obrađujemo, ne smem ni da zamislim šta bi bilo sa nama do sada - iskreno će Janoš.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.


 

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Melemi za ranjenu dušu
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online