Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Uneli prazničnu svetlost u domove tužnih

Ime Rajke Tarlać, naše verne čitateljke sa dalekog kontinenta, neumorne u dobročinstvima biće i ostaće zlatnim slovima upisano u srca mnogih nevoljnika u otadžbini, jer njena duša ne zaboravlja nikoga kome je bar jednom pomogla.

 

Privatna arhiva
Ostali bez bake: Porodica Janoša Papa

U mislima su joj stalno, iako je hiljadama kilometara daleko. Najbolji dokaz za to je što se uz pomoć svojih isto toliko humanih prijatelja, pred svaki veliki hrišćanski praznik trudi da ih obraduje. Izuzetka nema ni ovog Vaskrsa, jer je zajedno sa njima prikupila ukupno 3.000 dolara, kako bi unela prazničnu svetlost na čak 20 adresa nevoljnika širom Srbije i Republike Srpske o čijim sudbinama je saznala posredstvom "Vesti".

Zamolili su da štićenicima uputimo u njihovo ime najlepše želje povodom predstojećeg praznika i da znaju da na njih, u dalekom svetu, ipak neko misli, šalje podršku i ljubav. Vaskršnju čestitku uputili su i Redakcijama "Vesti" u Sidneju i Beogradu uz zahvalnost na pomoći za uručenje donacija.

Dar i za dečji Dom

Deo donacije od 500 dolara, pomoć koju je Rajka prikupila zajedno sa anonimnim sveštenikom SPC, Mitropolije australijsko-novozelandske, Nada Ostojić, Cvijo Zorić, Savka Stojnić namenjen je za štićenike dečjeg doma "Rada Vranješević" iz Banjaluke u kome boravi 98 dece i mladih svih uzrasta - od beba do studenata. Naravno, sa željom da se štićenicima kupi ono što im je najpotrebnije u ovom trenutku. Ujedno im čestitaju predstojeći Uskrs i žele im puno sreće i zdravlja i da znaju da neko na ovom svetu, misli i na njih!

Podrška na 20 adresa

S. Princip
Rajka Tarlać

Na listi plemenite družine iz Sidneja su bolesni, siromašni, usamljeni, svi oni kojima svaki vid podrške i više nego dobrodošao. Odlučeno je da po 200 dolara dobiju: Vukomir Tomović (66) iz Novog Pazara i njegovi nepokretni sinovi Predrag (41) i Ivan (31) i paralizovana devetogodišnja unuka Katarina, siromašna familija Janoša Papa iz Mužlje kod Zrenjanina koji ima dvoje dece sa posebnim potrebama, zatim četvoročlana bolesna familija Zarić iz sela Trnjaci kod Bijeljine, braća Stanković iz banjalučkog naselja Karanovci, Zlatka i Zorana, obolele od neizlečive mišićne distrofije, Monika Terzić (30) iz Beograda, mlada samohrana majka koja je prilikom porođaja ostala u stanju budne kome, kao i Miloš Mandić (39) iz Prijedora, operisan od tumora na mozgu, koji sa suprugom i dvoje dece živi bez ikakvih stalnih primanja.

Obradovani

Prvi deo priloga od 200 dolara, koji je Rajka Tarlać zajedno sa anonimnim sveštenikom namenila porodici Janoša Papa (57), bivšeg pekarskog radnika iz prigradskog naselja Mužlja kraj Zrenjanina, već je stigao na njihovu adresu, silno ih obradovavši.
- Ovaj novčani dar stvarno stiže i u više nego dobar čas. Vaskrs ćemo, svakako provesti skromno, budući da je nedavno moja majka Eržebet preminula i da smo imali dosta troškova oko sahrane. Toliko da sam morao i da se zadužim, zato nam ova pomoć i te kako znači. Molim vas da se od srca zahvalite divnoj Rajki i svešteniku. Neka im dragi Bog podari dobro zdravlje, sreću i blagoslov, posebno jer pomažu toliku sirotinju - rekao je Janoš Pap, koji sa svojom porodicom, u kojoj je troje teško mentalno bolesne dece, jedva sastavlja kraj s krajem.

Lista se nastavlja, pa je tako po 100 dolara upućeno za: usamljenu baku Borku Dražević iz Drenove kod Gornjeg Milanovca, slepog dečaka Aleksandra Smukova iz Dobrinaca kod Rume, sina Majke hrabrost, trogodišnjeg Nikolu Dunovića iz Prijedora, slepu Doris Bošnjaković (24) iz Užica, koja od rođenja boluje od cerebralne paralize i epilepsije, zatim baka Luciju Petrović iz Petrovca na Mlavi, starinu Ranka Majstorovića iz Omarske, polupokretnu Svetlanu Kljajić iz Kozarske Dubice i njenu ćerkicu Jovanu, starinu Lovru Lošića iz Dragočaja kod Banjaluke, Oliveru Spasić iz Đunisa kod Kruševca koja muke muči sa oboljenjem kolena, Mihajla Kukića iz Prijedora koji je pobedio leukemiju, Bajru Suljović iz Novog Pazara koja u iznajmljenom stanu i bez ikakvih prihoda pune 23 godine sama brine o nepokretnoj i gluvonemoj ćerki Arijeti, bratu i sestri, osmogodišnjem Marku i sedmogodišnjoj Mariji Okuki iz Berkovića, koji su pre nekoliko godina ostali bez oba roditelja u saobraćajnoj nesreći i slepog Nikolu Jovića iz Kosovske Mitrovice.

Donacije već na putu

Prispećem ove vredne donacije Rajke Tarlać i njenih humanih prijatelja, poreklom iz Republike Srpske, pred Vaskrs, reporteri "Vesti" imaju za zadatak i obavezu da sve priloge što pre proslede na navedene adrese, kako bi pomoć dobrih ljudi sa dalekog kontinenta, koji su mislili na sve te nevoljnike, stigla na vreme da svima ulepša najradosniji hrišćanski praznik. U tome smo donekle i uspeli, jer su svi darovi za Republiku Srpsku, koja će im zauvek biti u srcu, već prosleđeni, tako da će mnogi od njih biti posebno obradovani. Pored toga, prosleđeni su i prilozi na kućne adrese pojedinih štićenika širom Srbije i Kosmeta, o čemu ćemo naknadno pisati, kako bi njihovi dobročinitelji saznali koliko su im radosti pričinili.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST S novim cipelicama u školu
HUMANITARNI MOST Melem na sirotinjsku ranu
HUMANITARNI MOST Glas iz duše jedne žene
HUMANITARNI MOST Lepa reč najlepši dar
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online