Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Stigao spas od zime na tri adrese

Lepo vreme u decembru išlo je na ruku porodici Bajrama Baždara (36) iz zabitog sela Ursule kod Sjenice kojoj je početkom meseca izgorela kuća i sve što su u njoj imali. Osim Bajrama, bez krova nad glavom ostali su: njegova supruga Amina (26), koja je u osmom mesecu trudnoće, i njihova deca: Adela (6), Azelma (3) i Ajlana (2). Zahvaljujući dobrim ljudima iz ovog kraja i prilozima nekoliko čitalaca "Vesti" iz Nemačke i Švajcarske (ukupno 500 evra), koji su svoje donacije poslali na njihov račun, a žele da ostanu anonimni, za samo 20 dana Bajram je uspeo da kompletno sanira prvi sprat izgorele kuće. I ne samo to, već i uvede vodu i struju, sredi kupatilo, nabavi potrebni nameštaj, sve aparate za domaćinstvo i da se ovih dana - useli.

D. N. Petrović
Kad život izrežira: Porodica Baždar pod novim krovom

- Skočili su dobri ljudi sa svih strana, neki su nam slali građevinski materijal, neki novac, neki aparate za domaćinstvo, neki su nam pomagali u radu. Na zgarištu izgorele kuće niče nova i još bolja. Sada imamo lep stan u koji smo se uselili, moja trudna supruga Amina više ne brine gde će sa bebom kad se porodi, deca imaju gde da spavaju i pišu domaće zadatke. Za samo 20 dana doživeli smo veliku tugu i još veću radost, ovo samo život može da režira! Naša sreća je neopisiva. Ne postoje prave reči kojima bi se zahvalio svima, ali želim od srca da im se dobro, još boljim vrati - kazao je Bajram.

D. N. Petrović
Svaki dan seče drva: Mihrija Murić

Njegova supruga Amela, podsetila je na ozbiljnost situacije u kojoj su bili.

- Ne znam šta bi radili da nije bilo te izuzetne humanosti i dobrote. Verovatno bi se i dalje prebijali u sobičku komšije Hivza, nas šestoro na sedam kvadrata ili u hladnoj brvnari jednog drugog komšije - ističe Amela Baždar.

Izuzetno značajna pomoć stigla je i Bajri Suljović iz Novog Pazara, koja duže od dve decenije sama i bez ikakvih primanja brine o teško bolesnoj i od rođenja nepokretnoj ćerki Arijeti.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

- Dugo nam ništa nije stizalo, ali nekako smo se snalazile. Od pre desetak dana počela sam ozbiljno da brinem, jer su zalihe drva bile pri kraju, a zima je još na pragu. U pravom trenutku na vrata nam je zakucao humanitarac i naš dobrotvor Hido Muratović, koji nam je doneo 200 evra, pošiljku od Ada Dukađinca, dobrog čoveka poreklom iz Novog Pazara, koji nam iz Nemačke stalno šalje pomoć. Hvala mu do neba. Ne znam šta bi mi da nije ovako dobrih ljudi.

Kupićemo tri mestra drva i platićemo struju, nadamo se da će nam nešto ostati i za Arijetinu hranu i lekove - priča Bajra, hrabra žena koju je suprug ostavio.

D. N. Petrović
Ništa bez dobrih ljudi: Bajra Suljović sa Hidom Muratovićem

Učinio je to čim su mu lekari rekli da će roditi dete sa anomalijom. Otišao je negde u Nemačku, zasnovao novu porodicu i nikada se više nije javio.

- Moja duša zna kako mi je. Dovoljno je samo gledati nemoćno dete koje ne može ni da ustane, ni da progovori, a kamoli obezbediti mu sve što treba, stalno moram da budem uz nju i ne mogu da radim - priča kroz suze Bajra.

Hvala svima i srećni praznici!

Porodica Mihrije Murić (33) iz Stupa, sela na granici tutinske i rožajske opštine, nedavno je stiglo 700 evra i mnogo odeće, obuće, brašna i drugih namirnica. Da Mihrija, koja izdržava teško bolesnog supruga Abdulaha (86) i njihove sinove Ernesa (14) i Enesa (12), lakše prezimi zimu u zabitom selu pobrinuli su se i naši čitaoci Sanela Pupović iz Amerike, koja je poslala 100 dolara i anonimni donator iz Austrije sa 100 evra.

- Zasad smo zbrinuti: imamo hleba, ulja i šećera, što je najvažnije. Deca imaju obezbeđen prevoz, sama sam obezbedila drva, jedino me brine Abdulahovo zdravstveno stanje. Star je, šlogiran i iznemogao, pa smo deca i ja stalno uz njega. Ostalo je u božjim rukama. Hvala svima i srećna vam nova godina, dobri ljudi! Ovo nikada nećemo zaboraviti - poručuje Muhrija.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Vlada je ceo naš svet
HUMANITARNI MOST Šest godina mirnog sna
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online