Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Ponedeljak 05.12.2016.
18:00
D. N. Petrović - Vesti - Foto: D. N. Petrović A

Učinili ste jedno dobro delo!

Uprkos brojnim apelima EPS-u i drugim institucijama države Srbije da pomognu porodici Jelić iz zaseoka Janturine na Pešteru, koja još nema struju, starina Tomislav Jelić (84), njegov sin Darko (45), snaha Svetlana (38) i unučad: Mićo (12), Miloš (10), Marko (7), Marjan (3) i šestomesečne bliznakinje Marija i Marijana i ovu zimu dočekuju u mraku.

D. N. Petrović
Stub porodice: Svetlana Jelić sa decom

Devetočlana porodica živi na samoj granici Srbije i Crne Gore, njihov zaselak od Sjenice je udaljen 40 kilometara, a najbliža škola u Crvskom, do koje svakodnevno po deset kilometara pešače mališani Mićo, Miloš i Marko. Zato će u mraku možda i najteže biti ovoj trojici školarca, koji će domaće zadatke morati da pišu pod svetlom petrolejke. Ali i njihovoj majci Svetlani, hrabroj i odvažnoj ženi i stubu ove porodice, koja će svoje bliznakinje Mariju i Marijanu, rođene ovog leta, noću morati da hrani i presvlači u mraku ili pod svećom.

Da Jelićima ove zime bar malo bude bolje, pobrinuli su se naši čitaoci i dobrotvori iz Sidneja u Australiji. Oni su želeli da ostanu anonimni, a poslali su za ovu porodicu 1.000 australijskih dolara. Nije bilo lako uručiti im donaciju, jer su Jelići "na kraju sveta", a sneg se već zabeleo na Pešterskoj visoravni. Ipak, uz pomoć potpredsednika opštine Sjenica, Miće Kaličanina, koji nam je obezbedio terensko vozilo, nekako smo se probili do Janturina.

D. N. Petrović
Nadalise svetlu u kući: Tomislav Jelić sa sinom Darkom i unukom Marjanom

- Prevariše nas ponovo! Obećaše nam letos struju i ništa ne uradiše. Sramota je ovo velika za državu Srbiju, koja dozvoljava da joj, zbog tridesetak drvenih bandera i nešto žice, šestoro mališana raste u mraku.

Nemamo više čemu da se nadamo. Da nije novinara, koji povremeno podsete na naše nevolje i dobrih ljudi koji nam šalju pomoć, mi bismo za vlast u Beogradu bili "nepostojeći ljudi", "izbrisani iz brojnog stanja" države i ko zna kako bi preživeli u ovoj nedođiji - ističe starina Tomislav koji se sa prvim snegom i mrazom ozbiljno razboleo i uglavnom ne izlazi iz kuće.

Donaciju smo, uz blagoslov dede Tomislava, uručili njegovoj snaji Svetlani Jelić, koja se silno obradovala poklonu iz dalekog Sidneja.

Žalosno

U poseti Jelićima bio je i Mića Kaličanin, potpredsednik opštine Sjenica, obilazio ih je više puta letos i ranijih godina, žao mu je što opština ne može da im uvede struju jer to samo može i mora da uradi Elektroprivreda Srbije.
- Mi smo spremni da iskopamo sve rupe za električne stubove i pomognemo našom mehanizacijom. Međutim, u EPS-u se pravdaju da je problem to što je domaćinstvo Jelića pola u Srbiji, pola na teritoriji Crne Gore. Nije to nikakva smetnja. Oni su državljani Srbije, glasaju u Srbiji i plaćaju porez Srbiji, neka im EPS dovede struju "do štale u Srbiji", a mi ćemo je lako "preko granice" prevesti dvadesetak metara "do kuće u Crnoj Gori". Žao mi ih je i žalosno je šta im se sve događa - istakao je Kaličanin tokom posete Jelićima.

- Obući ću decu. Miću, Milošu i Marku, koji svakodnevno po snegu, kiši i mrazu pešače do škole, kupiću nepromočive i tople čizme i jakne. I Marjanu ću kupiti toplu odeću i obuću, a ponovićemo i bliznakinje Mariju i Marijanu. Kupićemo i nešto od posteljine, a ako šta pretekne, meni, Darku i dedi Tomislavu, takođe ću kupiti toplu obuću. Biće, nadam se, i dedi za lekove - priča Svetlana i dodaje:

- Nismo baš neka velika sirotinja, imamo stoke i ne gladujemo, ali za kvalitetnu obuću i odeću nemamo. Donacija nam je stigla u pravom trenutku, baš kad je zastudelo i kada decu valja dobro utopliti. Nema reči kojima bih se zahvalila dobrotvorima iz daleke Australije. Želim samo da poručim tim velikim ljudima, sa ogromnim srcem i dušom, da su učinili jedno dobro delo i da njihovu dobrotu nikada nećemo zaboraviti. Neka im Bog podari dobro zdravlje, dug život i mnogo sreće u daljem životu - ističe Svetlana Jelić koja je u najtežim mogućim uslovima rodila i gaji šestoro dece i dodaje:

- Moramo ići dalje i gledati napred, moramo se nadati da ćemo jednoga dana i mi dobiti svetlo, čini mi se, ponovo bih se rodila, kada bih mogla da upalim veš-mašinu ili mojim sinovima uključim televizor - poručuje Svetlana.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Ne može bez dobrih dela
HUMANITARNI MOST Bolest ne da mira
HUMANITARNI MOST Radost za Milana na putu
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online