Nedelja 29. 9. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Niče kuća iz pepela

Sve što je porodica Mithata Trtovca iz sela Šaronje na Pešteru godinama mukotrpno i u sirotinji stvarala nestalo je ovoga leta za samo nekoliko minuta. U velikom požaru koje je zahvatio Mithatovo domaćinstvo izgoreli su: kuća, štala, pomoćne zgrade, obuća, odeća i 500 evra ušteđevine...

D. N. Petrović
Veliko hvala svim donatorima: Porodica Trtovac u komšijskoj baraci

Sa suprugom Igbalom, ćerkom Sairom (13) i sinovima Sanelom (11) i Samirom (9), Mithat je privremeno smešten u komšijskoj baraci. Uz pomoć dobrih ljudi, među kojima je i nekoliko čitalaca "Vesti" iz Nemačke, Luksemburga i Australije, porodica Trtovac započela je, na zgarištu stare, izgradnju nove kuće.

Za nepunih mesec dana, sakupljeno je oko 6.000 evra. Radovi dobro napreduju i trenutno su stigli do ploče. Za ukrovljenje, međutim, potrebno je bar još 5.000 evra, a za useljenje, makar i u jednu sobu, još toliko. Mithat se nada da će dobri ljudi, Bog i sreća i dalje biti uz njegovu porodicu i da će se, iako je do zime, koja na Pešter stiže rano, ostalo još malo, useliti pre prvog snega. Skorom ukrovljenju doprineće i donacija od 250 australijskih dolara koje mu je poslala Vanessa Jelic iz Sidneja u Australiji, a koji su mu uručeni ovih dana.

Prioritet preduhitriti zimu

Svi koji žele da pomognu Trtovcima trebalo bi da to učine što pre, jer na Pešteru sneg i mraz često stižu i pre polovine oktobra i tada obično staju svi građevinski radovi.
- Baraka u kojoj trenutno boravimo nije zaštita od pešterskih mrazeva. Ako se ne uselimo u novu kuću, morali bi da je dodatno utopljavamo ili da do proleća tražimo neki topliji smeštaj. Nadamo se da ćemo kuću brzo ukroviti, što će nam omogućiti da u unutrašnjosti radimo i po lošijem vremenu, i da ćemo se, ove godine useliti - uveren je Mithat Trtovac.

U međuvremenu je pristigla i PVC-stolarija, vredna oko 1.000 evra, koju je iz Luksemburga porodici Trtovac poslao Izet Zahirović, deo stolarije Mithat je već (dok se ploča suši) ugradio u svoj novi dom. Znatnu pomoć pružila mu je i novopazarska firma Iko-kompani koja je finansirala kompletnu pripremu i betoniranje ploče.

- Hvala Vanesi, obradovala nas je njena donacija, ohrabrila i dala nam je novu snagu da istrajemo u borbi za novi krov nad glavom. Divno je kad se neko tamo daleko, čak u Australiji, seti nas iz najzabitijeg dela Peštera i odluči da nam pomogne u nevolji. Neka Bog čuva Vanesu i neka je sreća prati - naglašava Mithatova supruga Igbala.

Uporedo sa izgradnjom kuće, Trtovci pokušavaju da nabave šporet, (trenutno koriste pozajmljeni), sto, stolice, ležajeve, najosnovnije pokućstvo...

- Spavamo na podu i ne žalimo se, ali je teško, bez vode, održavati higijenu i decu urednu i situ poslati u školu. Ipak, uz podršku komšija i rodbine, nekako se snalazimo. Humanitarac iz Novog Pazara, Hido Muratović, dva puta nam je donosio namirnice, a pomogao nam je i da Sairu, Sanela i Semira spremimo za školu. Čim zahladni doći će Hido ponovo i doneće deci topliju garderobu i obuću, a verovatno i nešto od posteljine, jer sve nam je, bukvalno sve do poslednje kašike, izgorelo u vatrenoj stihiji - iskreno će Mithat, koji se nada da bi ozbiljnija pomoć mogla da pristigne i od opštine Tutin.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online