Nedelja 29. 9. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Petak 09.09.2016.
12:00
K. Nedeljković - Vesti - Foto: D. Brkić A

Da nesreću zameni sreća

Nedavno objavljen apel iz srca Banije povratničke porodice Badrić, nije ostao bez odgovora. Plemeniti čitalac "Vesti" Dragan Cvetković iz Vetingena u Švajcarskoj, ganut zlehudom sudbinom zemljaka u otadžbini, odlučio je da teške muke 62-godišnje majke Mire i njenog sina Dejana (29) iz sela Dragotina malo olakša i ulepša svakodnevicu.

D. Brkić
Nisu više sami u svojoj muci: Mira i Dejan Badrić
D. Brkić

Ono što je naumio, to je i učinio, uputivši od srca na njihov kućni prag novčani dar od 200 franaka. O ovom humanom gestu, kao i razlogu za podršku Badrićima, pojasnio je našim novinarima u kratkom pismu, jer je i sam osetio muku i siromaštvo poput Badrića, kada je 1995. morao da napusti Krajinu.

Rodom je, takođe sa Banije, iz sela Ljubina, opština Dvor na Uni. Tom prilikom, najavio je i da će kada ga nanese put u rodnu Baniju svratiti do Dejana i njegove majke Mire Badrić kako bih ih obišao i lično upoznao. Ujedno je i apelovao na sve zemljake širom sveta da i sami pokažu dobru volju, srce i plemenitost kako bi pomogli one kojima je pomoć neophodna.

Građani poslednjeg reda

U okolnim selima Banije, pogotovo u onima sa većinskim srpskim stanovništvom, situacija sama po sebi je dosta teška, a stopa nezaposlenosti velika. Kako kažu Badrići, oni su građani poslednjeg reda u Hrvatskoj. Iako ih niko ne dira, nema ni života. Sve što žele je da naprave kupatilo, da se okupaju kao ljudi, da ne spavaju na pomoćnim ležajevima, da imaju sto i stolice, kuhinju, šporet... To je jedino o čemu maštaju, a da li će im se ispuniti ta želja, zavisi najviše od ljudi dobre volje, jer sami ne mogu da je ostvare.

Privatna arhiva
Darovao od srca: Dragan Cvetković

Ono što je humanog Dragana Cvetkovića taklo u srce, kada je reč o Badrićima, nije samo geografsko poreklo i sličan zli usud, nego i potpuna nemoć da bilo šta sami učine kako bi dočekali lepše i bezbrižnije dane.

Podsećanja radi, Mira i njen pokojni muž Bogdan su započeli zajednički život 80-ih godina, imali su stalno zaposlenje i posao, a ubrzo im se rodio sin. Nažalost, početkom ratnih zbivanja 1991. taj idilični život je nestao skoro u trenu. Porodica je pobegla sa rodnog praga, spasavajući živu glavu, a utočište su našli u Prizrenu, na Kosovu, u izbegličkom centru.

Da sve bude teže i drugi put ih je život stavio na strašno iskušenje 1999. kada je rat počeo i na Kosovu, zbog čega su morali da ponovo odu u progonstvo: ovoga puta puta u Vojvodinu, u okolinu Bačke Topole. Srce im je titralo za zavičajem, zbog čega su Mira i suprug Bogdan odlučili da se vrate, i to su učinili 2000. I umesto da njihovim mukama konačno dođe kraj, sve je dobilo novi i teži epilog.

Kontakt adresa

Svi koji mogu i žele da pomognu porodici Badrić, jer im je svaka vrsta pomoći dobrodošla, mogu ih kontaktirati na broj telefona: +385 955 494 571. Kućna adresa ove porodice je Dragotina 90, Glina 44400 Hrvatska i dogovoriti se o načinu slanja i dostave pomoći. Devizni račun otvoren je na ime Dejana Badrića kod Privredne banke Zagreb: IBAN: HR 9423400093230791893 - SWIFT CODE PBZGHR2X.

Mira nikako nije mogla da nađe zaposlenje, zbog čega su živeli samo od Bogdanove skromne penzije. Sin Dejan je našao posao u obližnjoj pilani, samo u prvih nekoliko meseci je dobijao platu, a posle toga ništa. Glava porodice, Bogdan, nije dočekao mirnu starost. Umro je prošle godine od raka, pa su se njegova supruga Mira i sin Dejan našli u bezizlaznoj situaciji, bez podrške i na rubu totalnog siromaštva i bede. U 21. veku žive bez kupatila, u staroj, drvenoj kućici koja ima dve prostorije, bez osnovnih higijenskih uslova. Mira se zbog toga nalazi često u lošijem psihičkom raspoloženju.

Dejan želi da položi ispit za profesionalnog vozača, ne bi li tako zarađivao za život, ali i za to je potreban novac koji oni nemaju. Jedini izlaz Dejan vidi u odlasku na rad u inostranstvo, samo da svoju skromnu kućicu popravi. Jedno je sigurno, Mira i Dejan, uprkos svojoj nemaštini, muci i nevoljama da ostvare ljudska prava, odlučni su da ostanu tu gde jesu, do poslednjeg daha.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online