Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Proganja ga prošlost već četiri i po decenije

"Halo, ovde Ismet Ćatović, zovem iz Sidneja, pratim vaš rad i sve što se događa u mom rodnom kraju. Oduševljen sam kako i koliko pomažete nemoćnima i siromašnima i imam jednu molbu za vas - poslaću vam po mom prijatelju Enveru Hotu 300 australijskih dolara, uručite ih nekoj siromašnoj srpskoj pravoslavnoj porodici ili nekoj ubogoj starici. Pomoći ćete mi mnogo i skinućete mi veliku brigu i teret koji nosim 45 godina..."

D. N. Petrović
Čeka sijalicu do sudnjeg dana: Stanika Bakračević

Ovako je pre mesec dana tekao razgovor između našeg saradnika i humanitarca iz Novog Pazara Hida Muratovića i 60-godišnjeg Ismeta Ćatovića, poreklom iz sela Jerebice na Pešteru, koji nekoliko decenija sa porodicom živi i radi u Australiji. Usledilo je i objašnjenje o "teretu koji nosi" i koji uručivanjem donacije nekoj pravoslavnoj sirotinji želi da skine sa svojih pleća.

- Bio sam dečak, srednjoškolac u Novom Pazaru. Da bih se školovao povremeno sam sa kamiondžijama išao na Ibar da u okolini Raške, Baljevca i Biljanovca tovarim pesak i šljunak. E tada, znate, nije bilo bagera, sve se radilo lopatom... U jednom trenutku, dok smo na ivici Ibra tovarili kamion, jedan čovek, mislim da je imao oko 30-35 godina, koji je tuda prolazio, valjda je bio ribolovac, skinuo je stvari sa sebe i počeo da gazi reku kako bi na drugoj obali, na jednom izvoru, uzeo vodu za piće. Iznenada, počeo je da se davi i zavikao u pomoć... Upao u neki vir... Skočio sam bez razmišljanja i zajedno sa mojim kolegom i šoferom izvukao ga iz vode, spasli smo ga sigurne smrti i jedva smo ga povratili. Znam da nam je rekao neko pravoslavno ime koga se danas ne sećam i da živi u Raški. Kad se malo oporavio, zahvalio nam se, ustao i brzo nestao u vrbacima pored reke - priča za "Vesti" ovaj naš "Australijanac".

- Kad smo natovarili kamion i spremali se da krenemo za Novi Pazar, na obali smo spazili košulju čoveka koga smo spasli. Nije u njoj bilo nikakvih dokumenata, a u džepu se nalazilo tadašnjih 25 "crvenih" novčanica. Bilo je to tada nekoliko naših dnevnica... Tražili smo ga danima da mu damo pare, raspitivali se o kome se radi, ali sve do jeseni te 1971. godine ništa o njemu nismo saznali. Novac je bio još kod nas i nismo znali šta sa njim da radimo. Na kraju smo vozač, drugi spasilac i ja sve podelili na ravne časti uz dogovor da mu, ako se nepoznati javi, novac vratimo... Nije se javljao, a moja porodica se odselila u Skoplje, potom u Australiju... Prolazile su godine, a mene je grizla savest, i danas me proganjaju te tuđe pare, možda nismo trebali da ih uzmemo, možda smo ih još tada trebali dati nekoj sirotinji... Često sam sanjao taj događaj i uvek osećao neku neobjašnjivu krivicu - objašnjavao nam je Ćatović.

Sve bi dao da nađe nepoznatog

Ismet Ćatović veruje da je nepoznati čovek koga je izvukao iz Ibra i danas živ. Dao bi, kaže, velike pare samo da sazna njegovo ime i da se čuje sa njim. Pre nego što je otišao za Skoplje, a potom u Australiju, pričao je mnogima u Raški i Novom Pazaru o događaju na Ibru. Nada se da će neko sve ovo pročitati i možda mu pomoći da nađe "nepoznatog", za kojim traga četiri i po decenije. Molimo sve naše čitaoce, kako u otadžbini, tako i u dijaspori, ukoliko nešto znaju da se jave "Vestima" na telefon: +381 11 31 93 771. Hvala, unapred!

Nedavno, pred Bajram, u Novi Pazar je iz Australije došao Enver Hot i iz Sidneja doneo Ćatovićev amanet... U poruci je stajalo da je novac sigurno pripadao pravoslavcu iz okoline Raške i da bi bilo dobro da 300 dolara uruči nekoj "pravoslavnoj duši" sa tog područja.

- Odlučio sam se za 80-godišnju Staniku Bakračević iz Tušimlje podno Golije, zabitog sela na granici opština Raška i Novi Pazar, koja živi sama i još nema struju. Želimo da Stanika ne umre u mraku, prikupljamo novac za osvetljenje njene kuće. Pomoć su nam obećali i u novopazarskom Elektrorasu. Nadamo se da će u njenom trošnom kućerku sijalica zasijati pre zime. Još jedan čitalac "Vesti" iz Švajcarske, poreklom iz Novog Pazara, najavio je Staniki pomoć od 150 evra. Čim i ta donacija stigne biće uručena zajedno sa Ismetovom. Hvala ovom dobrom čoveku iz Sidneja, njegov novac otići će u prave ruke, a on više neće imati razloga da nosi nikakav teret, niti grižu savesti, jer je učinio veliki sevap, jedno humano delo - ističe Hido Muratović.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Čekaju svetlo još od Tita
HUMANITARNI MOST Kao u snovima
HUMANITARNI MOST Ne predaje se Milka lako
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online