Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Ponedeljak 13.06.2016.
12:00
A. Krasojević - Vesti - Foto: A. Kresojević A

Hvala Bogu, hvala lekarima

Mala Milica Tutunović iz sela Rajac kod Čačka, a kojoj su naši humani čitaoci poklonili najlepši mogući poklon za njen drugi rođendan, progledala je na desno oko, operisano 18. maja na Očnoj klinici "Fjodorov" u Kalugi.

A. Kresojević
Nova šansa: Milicu Tutunović pregledao dr Sergej Romanjenko

Zahvaljujući brojnim donacijama naših čitalaca iz Austrije, Nemačke, Australije, Kanade i Francuske, koji su od srca poklonili oko 6.000 evra, roditelji ove do juče slepe devojčice, otac Zoran i majka Ana, sada imaju sem radosti i deo ušteđenog novca za novi poduhvat koji će se odigrati 14. avgusta, kada su ruski lekari zakazali drugi zahvat na levom oku. I ne sumnjamo da će i ovoga puta uspeti da skinu urođenu kataraktu i sa drugog Miličinog oka, iako bi ovakva operacija da je mnogo ranije urađena bila manje i rizična. Nažalost, roditelji nisu imali sredstava.

Suze radosnice

"Kada sam pročitala u "Vestima" da je mala Milica progledala tako sam bila radosna i ponosna na sebe što sam i ja u tome učestvovala. Makar jednu kap od moje donacije. Ima li išta lepše nego kada se svi udružimo da pomognemo ljudima", napisala je u svom pismu naša stalna čitateljka i donatorka B. G. iz Adelejda, penzionerka iz Australije, rodom iz Republike Srpske, a koja je među prvima poslala i novi prilog za ovu do juče slepu devojčicu - od 200 dolara.

Novinari "Vesti" nedavno su prisustvovali i prvoj Miličinoj kontroli obavljenoj u novosadskoj Specijalnoj oftalmološkoj bolnici Eliksir, gde je pregled obavio 10. juna čuveni ruski lekar prof. dr Sergej Romanjenko, koji je i izvršio zahvat u Kalugi. Sa mnogo nežnosti, ovaj doktor ponovo se susreo sa Milicom, koju su u naručju doneli majka i otac, i sa neskrivenim nestrpljenjem i zebnjom iščekivali reč lekara.

Ohrabreni nalazima: Porodica Tutunović

Razloga za zabrinutost bar za sada nema, Milica prati okom pokrete ruku, prihvata igračke, ali tačan procenat oštrine vida ovog časa niko ne zna. Isuviše je mala da bi to sama kazala, a takođe treba vremena da se oko do kojeg nije nikada dopro zračak svetlosti, prilagodi novoj situaciji.

- Zakazali smo i drugu operaciju. Daćemo sve od sebe. Naime, posle otklanjanja urođene katarakte, kao što je to bio slučaj kod Milice, kada se ukloni mutno sočivo i stavi veštačko prozirno, vid treba da se pojavi, ali u kom procentu to se trenutno ne može tačno konstatovati, jer kod ove devojčice postoji i neurološka patologija - istakao je čuveni oftalmolog Sergej Romanjenko, koji je izveo 8.000 operacija nad decom iz Srbije.

Uspešna saradnja

Saradnja Specijalne oftalmološke bolnice Eliksir iz Novog Sada sa Očnom klinikom "Fjodorov" iz Kaluge u Rusiji uspešno traje već 25 godina. Po rečima direktorke Ruže Subotić, Eliksir prati najnovija dostignuća u lečenju očnih oboljenja, a složene operacije se obavljaju i u Srbiji, gde povremeno dolaze oftalmohirurzi iz Rusije, pa ne čudi što broj pacijenata u ovoj ustanovi svakodnevno raste.

Saznavši da je određen i drugi termin odlaska u Kalugu, što znači da lekari veruju u uspešnost novog zahvata, sreću nije skrivao otac Zoran Tutunović, koji je poručio: "Kao roditelji, vidimo ogromnu promenu kod Milice. Čim joj pružimo igračku, ona je uhvati prstićima, a takođe i prohodala je uz našu podršku, što dosad nije bio slučaj. Hvala Bogu, hvala plemenitim ljudima, hvala lekarima..."

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Nisu sve prepreke savladane
HUMANITARNI MOST Srećan put, Milice!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online