Subota 28. 9. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Petak 22.04.2016.
12:00
B. R. - Vesti - Foto: M. Pavlović A

Slatki dar za gorke dane

U lepoj kutiji, slatki dar od 36 švajcarskih čokolada koje su nedavno stigle u Beograd sa željom da se prebace u jednu od škola na Kosmetu, sve do malih srpskih đaka, stigao je na odredište prema želji darodavaca, članova Udruženja Tenenum Art i članova srpskog šahovskog kluba Sorab iz Bazela. Time su "Vesti" ispunile obećanje dato uručiocu ovih poklona, književniku i humanisti Željku Kneževiću iz Švajcarske, koji je nedavno posetio naše Dopisništvo u Beogradu.

M. Pavlović
Dobri i marljivi đaci: Veselje u školi

A nije bilo lako ispuniti obećanje jer slanje paketa na Kosovo autobuskim linijama nije dolazilo u obzir, uvek se postavlja pitanje da li će paket i stići na konačni cilj.

I ovoga puta, zarad osmeha desetak učenika od prvog do četvrtog razreda isturenog odeljenja Osnovne škole u Suvom Dolu, nadomak Kosovske Mitrovice, angažovano je nekoliko ljudi, dobrovoljaca, koji su ne samo uručili slatkiše, već nam i poslali fotografiju da vidimo koliko su obradovana deca, svikla na gorke dane, ovom malom pažnjom koja je njima i njihovoj učiteljici pričinila ogromnu radost. Tog dana niko nije bio na dijeti, čokolade se nisu brojale, a svi su na kraju imali zamrljana lica i ručice.

Ali, zahvalnost pre svega dugujemo logopedu Ivani Milivojević, mladoj ženi koja je napustila Beograd i svoju porodicu da bi radila sa decom na Kosovu, a vikendom dolazila da obiđe svoje najmilije. Za ovakav potez pojedinaca, poput Ivane, nije dovoljan razlog u nedostatku posla u srpskoj prestonici, u svemu tome ima i velike doze patriotizma.

Rađaju se novi klinci

Sve do prošle godine beležili su se brojni incidenti u srpskom delu multietničkog sela Suvi Do u severnom delu Kosovske Mitrovice. Iako ovde živi samo oko 50 srpskih porodica, na meti ekstremista bili su ne samo žitelji već i jedina ambulanta, a prijave kosovskoj policiji nisu davale rezultate. Uprkos tome što su izgredi bili gotovo svakodnevni, u selu se rađalo sve više dece! Ovo selo je i dalje "kamen spoticanja", kao srpska enklava, ali u poslednje vreme, tvrde meštani, nema vidno izražene netrpeljivosti.

Čokolade koje je Ivana preuzela u Beogradu došle su potom u ruke našeg učitelja Milovana Pavlovića, vrednog nastavnika iz Osnovne škole "Sveti Sava" u Kosovskoj Mitrovici, koji sa ovih prostora često sarađuje u humanitarnim akcijama sa "Vestima".

Slatki paket odneo je učitelj Milovan Pavlović do mlade koleginice, učiteljice Tatjane Vrzić u Suvom Dolu, udaljenom oko tri kilometra od Kosovske Mitrovice, kroz albansko područje, ali sve je prošlo bez ikakvih problema. Poklon-paket za srpsku decu nije niko zaustavio. Zato je učitelj Milovan Pavlović posle svega i poručio darodavcima: "Ne možete ni naslutiti koliko su se ovi mališani obradovali. To je zaista trebalo i videti i čuti, fotografija je samo uhvaćeni delić njihove sreće... Hvala svima na ovim lepim trenucima..." I Humanitarni most se zahvaljuje svim ljudima dobre volje koji su učestvovali u ovoj lepoj humanoj misiji.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Čovek samo srcem vidi
HUMANITARNI MOST Kumstvo na Đurđevdan
HUMANITARNI MOST U mislima dobrih ljudi
HUMANITARNI MOST Zalog za bolju budućnost
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online