Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Sistina pokazala humanost na delu

Roditelji četvorogodišnjeg dečaka Mateja, koji boluje od autizma i ima teško oštećenje mozga, Kirčo i Žikica Stoilov iz Delčeva, gradića na istoku Makedonije, beskrajno su zahvalni poznatoj privatnoj bolnici Adžibadem Sistina u Skoplju što je besplatno uradila PET-skener, najsavremeniju metodu snimanja njegovog sina, što je samo jedna od pretraga u nizu koja bi trebalo da pomogne u preciznom utvrđivanju dijagnoze kod maloga Mateje.

Čekaju nalaze: Kirčo Stoilov sa sinom i suprugom ispred bolnice Sistina

- Lekari dugo nisu mogli da kažu od čega boluje naš Matej, pa su zato tražili da uradimo PET-sken snimanje. Ni ja, ni moja supruga ne radimo, pa nismo bili u mogućnosti da platimo tu veoma skupu metodu. Srećom, Klinička bolnica Adžibadem Sistina iz Skoplja je pokazala humanost na delu i besplatno je snimila našeg Mateja. Beskrajno smo im na tome zahvalni. Pomoću ovog snimka će se tačno videti da li naše čedo ima izliv u mozgu ili nešto drugo... Rezultate sa nestrpljenjem očekujemo. Zahvalni smo i Bogu što je naš sin još živ - kaže Kirčo Stoilov, otac malog Mateja koji je i dalje čvrst u nameri da proda svoj bubreg kako bi pomogao svom sinu. Nakon pisanja našeg lista o njegovoj očajničkoj odluci, Stoilovi su dobili skromnu novčanu pomoć, ali nedovoljnu za spas dečaka.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Kirču Stoilovu za lečenje malog Mateja, čitalac "Vesti" i redovni donator Srećko Teofilović iz Salcburga je među prvima i bez apela za pomoć poslao 150 evra u nadi da će se još plemenitih čitalaca javiti i priključiti našoj humanoj akciji. "Od tada do danas niko mi se nije javio, niti poslao bilo kakvu pomoć. Ja razumem ljude, ni njima pare ne rastu na grani, ali, ipak, i dalje verujem u humanost i ljudskost, veli Kirčo Stoilov kome je najteže to što ni on, ni njegova supruga Žikica ne rade. Srećom, od države su dobili socijalni stan za koji plaćaju kiriju oko 30 evra, pa sada bar imaju krov nad glavom, ali nemaju dovoljno novca za život, a kamoli za lečenje njihovog jedinca i kupovinu skupih lekova.

- Situacija kod Mateja je i dalje nepromenjena. Lekari su nam rekli da će za Mateja biti potrebni drugi, možda još skuplji preparati. Sada nam je za lekove potrebno između 160 i 200 evra mesečno, a mi te pare nemamo. Nije me sramota da kažem da smo siromasi, da smo očajni i da ne znamo šta ćemo da radimo. Nijedan od lekova koje koristi Mateja nije na pozitivnoj listi, već sve moramo da kupujemo privatno, a kako - više ni sam nisam pametan - hvata se za glavu Kirčo i unapred se zahvaljuje svim humanim ljudima koji su spremni da odvoje neki dinar i pomognu njegovom sinu.

Dar iz Bad Homburga

Zemljak iz Nemačke, rodom iz Sremske Mitrovice, već godinama pomaže ljudima u nevolji. Anonimni darodavac S. P. iz Bad Homburga uputio je "Vestima" 200 evra, kao prvu pomoć, kako bi porodica Makedonca Stoilova imala sredstva da kupi lekove za četvorogodišnjeg Mateju. Ovim prilogom stavio je svoj humani potpis već peti put od početka godine, jer je toliko puta novčano pomogao pojedine familije u Srbiji i Srpskoj. Oni čitaoci koji se sećaju ovih čestih inicijala S. P. sa stranica "Vesti" verovatno znaju da je ovaj čovek sa svojom porodicom tokom prošle godine izdvojio 5.000 evra za Humanitarni most i usrećio 22 porodice, ustanove, škole... Hvala mu!

Roditelji bolesnog dečaka nekoliko puta su bili i u Ministarstvu zdravlja u Skoplju tražeći pomoć, ali od njih nisu dobili nikakav odgovor, pa se otac bolesnog dečaka početkom prošlog meseca odlučio na poslednji, očajnički korak - da proda svoj bubreg da bi spasao život sinu. "Niko mi se do sada nije javio za bubreg. Ipak, ja sam i dalje spreman da dam bubreg. Za sina ću, ako treba i život dati, kaže očajni otac malog Mateja.

Čestitka za doktore!

- Iskreno se nadamo da smo ovim gestom doprineli da se kompletira dijagnoza četvorogodišnjeg Mateja Stoilova i da ćemo time pomoći u njegovom daljem lečenju, ali i rešiti roditelje teških dilema - skromno ističe medicinski tim i menadžment bolnice Adžibadem Sistina, koji nisu čak ni žeželi da se slikaju. Njihov gest je utoliko veći ako se zna da roditelji bolesnog dečaka preživljavaju od mizerne socijalne pomoći. To im teško pada jer su oboje radno sposobni i ne biraju posao. Dobri ljudi Kirčetu su obećali posao, pa ako se u međuvremenu ne predomisle, on bi već ovog meseca trebalo da počne da radi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online