Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Subota 05.03.2016.
12:00
B. R. - Vesti - Foto: Vesti A

Gde Milan stade, tu Majda produži

Kada bi bilo više ljudi na svetu poput Majde Figler iz Berlina, kada bi svako od nas uputio bar jednom detetu iz svog okruženja skroman poklon-paket, bilo bi više mališana čija bi ozarena lica krasio osmeh. A nama ispunio dušu. Poput devetogodišnje Marije Đorđević, deteta koje i ne zna u kakvom strašnom siromaštvu odrasta, jer njen jedini dom je polusrušena čatrlja, stara više od 100 godina, sa jednom sobom od pet kvadrata u Donjem Majuru kod Jagodine.

Najsrećnija na svetu: Osmeh Marije Đorđević

To je kuća njenog oca Miroslava Đorđevića, njene majke Violete Tomić, i njenog polubrata 18-godišnjeg Srećka Ilića. Njih četvoro žive u uslovima nedostojnim svakog čoveka, bez vode, kupaju se u koritu, spavaju na tri spojena kreveta, tu i jedu, a na jednom od njih pod čkiljom sijalicom devojčica piše domaći zadatak kada se vrati iz škole - do koje pešači tamo i nazad pet kilometara.

Poslednjeg gosta u svom domu Marija je videla za srpsku Novu godinu kada ih je posetio Jagodinac Dejan Mihajlović, fotomaestro iz Saveza folklora Švajcarske, koji je u Bernu već 13 godina, predavši im 450 švajcarskih franaka koje je sakupio sa prijateljima. Tada je Marija izustila svoju jedinu želju: "Volela bih da dobijem paketić. Ništa mi drugo ne treba", stidljivo je rekla novinarki "Vesti", još nesvesna siromaštva u kome odrasta.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Dugo čekani paketić, prvi i jedini, stigao je u njen život satkan od sanja, i to zahvaljujući novinarki Radio Morave Maji Petrović iz Jagodine, koja je dar iz Berlina uručila devojčici i njenim roditeljima. Najviše se mala Marija obradovala skafanderu, jer ga nikada u životu nije ni imala, a potom se u čudu pitala: "Zar su sve ove čokolade samo za mene?!"

Poklon je stigao na neobičan način: redakciji "Vesti" javila se naša čitateljka Majda Figler iz Berlina i izrazila želju da umesto pomena za svog preminulog supruga Milana Živadinovića, svojevremeno poznatog humanitarnog radnika, taj dan obeleži sećanjem na njega zajedno sa svojom decom tako što će maloj Mariji poslati poklon paket i ispuniti njenu želju: Milan je imao plemenitu i nesebičnu dušu. Uvek je govorio: 'Gde ja stadoh, ti produži...' Živi treba da se pomažu, ali ni mrtve ne smemo da zaboravimo. Tako će naš Milan nastaviti i dalje da živi kroz dobra dela", poručila je Majda Figler.

I fotos za uspomenu

Draga Marija, nadamo se da ćeš se obradovati i želimo ti da ti se u budućnosti sve želje ispune i da sa svojom familijom živiš u zdravlju, sreći i zadovoljstvu. Želimo da za desetak- petnaest godina ti budeš ta koja će nekom drugom detetu ispuniti želju jednim paketićem. Šaljemo tebi, Marija, i tvojoj familiji iskrene i srdačne pozdrave...", pisalo je u pismu koje je uputila uz fotografiju u poklon-paketu Majda Figler sa svojom decom Danijelom, Katarinom i Martinom. Hvala im!

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online