Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Ponedeljak 04.01.2016.
12:00
B. R. - Vesti - Foto: Vesti A

Nova godina koju niko nije ukrao

Ovu Novu godinu niko nije ukrao prognaničkoj porodici 38-godišnje Nataše Virijević, majci šestoro dece. Dočekali su je prvi put zajednički u svom domu, u stanu od 54 kvadrata, koji im je Vlada Srbije dodelila još pre sedam godina, ali koju su im svojevremeno uzurpirali nemoralni ljudi. U Novu godinu ušli su s veseljem, siti, obučeni, bez dugova za struju, vodu i - srećni!

Radost: Mali Virijevići sa paketićima

Bio je dovoljan samo jedan mali apel koji je uputila sa stranica Humanitarnog mosta očajna majka Nataša rekavši da su konačno svoji na svome, ali da su i gladni i bosi, da zajedno sa suprugom 39-godišnjim Bojanom Ničićem, proteranim iz rodne kuće u selu Zlatari kod Prištine još 1999, nemaju čime da nahrane decu.

Nije trebalo dva puta moliti, a velika finansijska pomoć stigla je u njihov dom, pa će Božić i pravoslavna Nova godina da se dočekaju po svim srpskim tradicionalnim običajima. A deca Dragana, Lazar, Nemanja, Jovana, Jelena i Jordan stajaće ispod jelke u novim trenerkama, toplom čizmama, čarapama, na stolu će biti pečeno prase i brdo kolača, u ostavi dovoljno brašna, a u podrumu drva za ogrev.

Kome zahvaliti za novu stranicu života ove familije iz Novih Badovaca kod Gračanice? Nju su olovkom iz srca ispisali naši čitaoci. Poput anonimnog mladog Novosađanina, koji samo reče da se zove Nenad! Ušetao je u beogradsko dopisništvo "Vesti", stavio na sto 1.000 evra i kratko objasnio:

"Neke stvari mogu mnogo bolje da se osete nego da se objasne... I sam sam nekad bio u sličnoj situaciji... Danas mogu pomoći i drugima... Molim vas da što pre isporučite ovaj novac porodici Virijević", rekao je ovaj nepoznati dobrotvor. I otišao! Eto, neki ljudi ulaze u naše živote i brzo odu.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Drugi ostanu određeno vreme, i mi nismo više oni isti. Hvala Nenadu, čoveku koji nije plemenitost pretvarao u reči, ostavio je u svom srcu.

Baš kao i već poznata anonimna familija iz Sidneja, koja je podigla iz bede nekoliko srpskih porodica. Njihovo ime i prezime je - humanost. Poslali su preko "Vesti" iz Sidneja za Beograd 1.500 australijskih dolara uz kratku poruku:

"Želimo da se prilog uruči porodici Virijević iz Gračanice s Kosmeta. Mnogo vam hvala jer bez vas to ne bi bilo moguće..."

Humanitarni most se zahvaljuje svim donatorima, svim ljudima koji znaju da na kraju svog života niko neće zbrajati naše diplome, naš novac, ili dela, nama će se meriti na ovom ili na onom svetu i prema ovome: "Bio sam gladan i nahranili ste me... Bio sam bos i obukli ste me... Bio sam beskućnik i primili ste me..."

Na delu dobri ljudi

Porodica Pušica iz Ahena, Milun i Gordana, uputili su 100 evra pomoći porodici Virijević čije je najstarije dete 18-godišnja Dragana slepa i nepokretna zbog tumora na mozgu. Anonimna familija iz Berna poslala je na njihovu kućnu adresu 250 evra, a javili su se i brojni drugi čitaoci iz Nemačke, Austrije i Švajcarske i najavili pomoć. Svima se zahvaljujemo i ponavljamo broj telefona Nataše Virijević: +386 4918 4450.

Novac uskraćen

Naša čitateljka i donatorka Marija Golubović iz Švajcarske poslala je Vestern unionom na kućnu adresu porodice Virijević 300 franaka i porodice Đorđević iz Prizrena 150 franaka. Nažalost, nijednoj od ove dve familije nije uručen novac jer na nalogu humane zemljakinje u adresi nije stajala i reč Kosovo?! Molimo sve dobrotvore, da kada šalju svoje priloge na Kosmet, u kolevku zemlje Srbije, obavezno neka naznače i reč "Kosovo" jer će u suprotnom biti prisiljeni da preimenuju svoje naloge.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Bravo, zemljaci iz Minhena!
HUMANITARNI MOST Živi bili sto godina!
HUMANITARNI MOST Daruju kad je najteže
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online