Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Utorak 24.11.2015.
12:00
B. R. - Vesti - Foto: V. Mačar A

Dragi Hercegovci, ponovilo vam se!

Dok se više od 500 Hercegovaca i njihovih prijatelja nedavno družilo u Okvilu, uz pesmu i igru, na 13. tradicionalnoj Hercegovačkoj večeri pod pokroviteljstvom Kanadsko-srpskog dobročinstva "Jovan Dučić" iz Toronta, čuvajući tradiciju i pomažući zavičaj, njihovim stopama krenuli su već drugi put i najmlađi učesnici jednog od najvećih skupova Srba.

Kolo, kolo, naokolo: Hercegovci slave kao jedna porodica

A sve zbog jedne kravice... I nisu gubili vreme prilazeći gostima, a njihov trud je opet bio višestruko nagrađen. Ponudili su im lanč pakete iz kojih se širio miris jela sa rodne grude.

I tako su prikupili 1.100 kanadskih dolara, više nego u aprilu ove godine kada su uputili u Srbiju 1.000 dolara i omogućili kupovinu krave hraniteljke za vršnjake iz jedne siromašne srpske porodice sa juga Srbije. "Srećni smo što možemo nekom da pomognemo i da nekog obradujemo iz otadžbine... Drago nam je što smo mi prvi došli na ovu ideju, jer su sada i mnogi drugi iz Kanade odlučili da slede naš primer, pa će biti sve više kravica i mleka", poručila su nam ova zlatna deca, na ponos svojih roditelja.

Hvala svim učesnicima


Organizator akcije, anonimni Mostarac, istakao je samo neka od imena najmlađih, rekavši da su i brojni omladinci i njihovi roditelji pomagali, ali da su najsrčaniji bili: Stefan, Aleksa i Ognjen Tubić, Jelena Rogan, Jelena Vukmanović, Miloš Grahovac, Ana i Maja Dabić. Posebna pohvale pripadaju Tanji Pejović i Ljilji Rogan koje su uložile izuzetan trud da distribuiraju svu hranu. Poznata turistička agencije 747 Travel, na čijem čelu je gospodin Mihajlo Majk Milićević ponovo je ovaj humanitarni prilog bez provizije prosledila do Beograda. "Vesti" se zahvaljuju svim učesnicima ove lepe akcije.

Iza ovog plemenitog gesta krije se anonimni dobrotvor, 46-godišnji Z. D. rodom iz Mostara, koji već više od dve decenije živi i radi u Torontu sa svojom porodicom. I koji je uvek prisutan na velikim skupovima, ali ne samo kao gost već kao čovek koji svojim kulinarskim umećem razgaljuje dušu svojih zemljaka. I on je jedan od onih ljudi čija nostalgija za zavičajem tinja ceo život. Teško je naći nekog više vezanog za rodnu grudu od Hercegovaca. Mogu oni iz te kamenite zemlje izbivati decenijama, ali čežnja za Hercegovinom ima u njihovim srcima posebno mesto, iako su rasuti po svetu.

To se ne propušta

Dolazak na Hercegovačko veče za mnoge je nešto što ne sme da se propusti. To je mesto gde se gosti dočekuju starim hercegovačkim običajem i bratskom dobrodošlicom. Pored toplih reči, učesnike je na jednom od stolova sačekalo i znamenje starog kraja kojeg su poneli u srcu: gusle, čutura, pršuta, pura sa kajmakom, sir, jagnjetina... Prijatelje su dočekali, u skladu sa tradicijom, širom otvorenih vrata i uz bogatu trpezu, jer Hercegovci su dobri domaćini.

- Čovek se ne poznaje po imenu, on ostaje u sećanju samo po dobrim delima. Bilo mi je zadovoljstvo gledati decu kako se uče plemenitosti i humanosti, verujem da će svojim primerom pokazati i drugima da ne smemo u dobrom zaboraviti na one koji su u nevolji. U svoje i ime ove dece mogu obećati da će Humanitarni most najmanje dva puta godišnje dobijati novčane priloge za svoje štićenike. Bog sve vidi... - kratko nam je poručio ovaj skromni donator koji je proslavio svoj rođendan 22. novembra - darujući druge.

Ovom dragom Mostarcu Humanitarni most "Vesti" čestita od srca rođendan uz želju da njega i njegove male prijatelje pogodi sve što je lepo, a promaši sve što je loše, da im život podari sve što nemaju, a zadrže ono što imaju i vole.
 

Tri hraniteljke

Humanitarni most "Vesti", zahvaljujući svojim najmlađim čitaocima iz Toronta, kupuje i drugu kravu. Prva, nazvana Ružava, otišla je na Đurđevdan u porodicu domaćina, 47-godišnjeg Dragana Ljubisavljevića iz sela Stropsko kod Vranja, na radost njegove supruge Dragane i jedanaestoro dece. Ovoj drugoj kravici, deca su predložila dva imena - Zekulja ili Milava, a koju ćemo siromašnu porodicu obradovati hraniteljkom znaće se za koji dan. Treću kravu po imenu Valentina obezbedili su svojim prilozima čitaoci iz Australije i Nemačke a kupljena je za petoro mališana mladog bračnog para Miroslava i Aleksandre Kalanj iz Jošana u Hrvatskoj.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Zahvalnica u pravim rukama
HUMANITARNI MOST Ljubav za četvoro siročadi
HUMANITARNI MOST Čolićima na radost
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online