Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Sreda 18.11.2015.
12:00
B. R. - Vesti - Foto: V. Sekulić A

Prijatelj koji dođe sam, dva puta je dobrodošao

Štićenica "Vesti", 51-godišnja bolesna Živka Stanojević, samohrana majka dve ćerke 11-godišnje Sanje i devetogodišnje Dušice, iz sela Progar u beogradskoj opštini Surčin, koju je zbog bolesti suprug i otac devojčica izbacio iz kuće posle 13 godina braka, postala je poznata našim čitaocima pre godinu dana kada smo objavili da ona i njena deca dočekuju zimu u letnjim klompama, tuđoj podstanarskoj sobi, bez hrane i lekova.

Štićenica i dobrotvor: Živka Stanojević i Ilija Milošević

Kao i uvek, brojni dobri ljudi pritekli su u pomoć, ali najčešće ime koje su izgovarali naši štićenici bilo je - Ilija. I dugo nismo znali koji se dobrotvor krije iza ovog imena, jer nije želeo da se spominje u novinama, dok jednog dana, na naše insistiranje, nismo imali prilike da ga i upoznamo. U beogradsko dopisništvo "Vesti" došli su zajedno i štićenica Živka Stanojević i Ilija Milošević iz Pariza, rodom iz Loznice, čovek koji ih je posećivao svakih mesec dana, uvek donosio deci knjige, odeću i obuću, kupovao namirnice i što je još važnije - postao član njihove porodice.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

- On je naš prijatelj, on je moj drugi brat - ponosno nam je rekla Živka, predstavljajući 74-godišnjeg Iliju kome je Francuska druga domovina jer je u njoj proslavio svojevrsan jubilej - 50 godina života i rada u Parizu. Tek kada smo ga videli, setili smo se da mi Iliju u stvari već poznajemo odavno, ali iz neke druge humane misije. Setili smo se njegovog lika i imena iz devedesetih godina kada je kao vozač pariske humanitarne organizacije Dunav-Danube, na čijem čelu je Zade Đurović, stizao u otadžbinu predvodeći konvoje sa lekovima i medicinskom opremom. Setili smo se čoveka u čijoj ličnoj karti još i danas piše - Jugosloven!

Pozdrav Parižanima

Čim se desila strašna tragedija u Francuskoj, Humanitarni most "Vesti" odmah se raspitao kako su naši zemljaci iz Pariza koji već godinama šalju svoju pomoć u otadžbinu. Javio nam se i naš dobrotvor Ilija Milošević, koji se u momentu masakra nalazio u Srbiji: "To je velika tragedija, ali nas niko ne može uplašiti. Ja ću i dalje biti između Pariza i Beograda i dalje ću se baviti humanitarnim radom... Invalidska kolica biće moj sledeći dar... " Dosadašnje informacije ukazuju na to da se niko od naših donatora nije našao na udaru terorista, sve ih pozdravljamo, srećni smo što su živi, ali i tužni zbog svih nevinih žrtava.

- Svet je baš mali - nasmejao se naš stari humanitarac Ilija koji je napustio Beograd 1964. i otišao u Francusku gde je zaslužio penziju, a sate i sate je proveo za volanom šlepera, obilazeći Evropu uzduž i popreko. U međuvremenu postao je otac dva sina i ćerke, a jednog nikad prežaljenog sina izgubio je tokom poslednjeg rata u Bosni. Danas on ima šestoro unučadi i dva praunučeta, još voli da sedne za volan kamiona, da peca na Dunavu, i da obiđe što češće porodicu .Živke Stanojević. "Ona je meni kao rođena sestra, njena deca su meni kao moja rođena unučad, zato se uvek kada dolazim, a posećujem često Beograd, nađe poneki poklon za sve njih", kaže skromno Ilija, za koga važi ona poslovica - "Prijatelj koji dođe sam, dva puta je dobrodošao".

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Spas za nevoljnike
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online