Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Jedna sobica za tri duše

Bez obzira na to da li će uspeti da kompletno završe unutrašnjost skromne kuće koju su na placu pored magistralnog puta Raška - Novi Pazar sagradili uz pomoć čitalaca "Vesti" i dobrih ljudi iz ovog kraja, siromašni nadničar 37-godišnji Milosav - Mićo Obradović iz zabitog sela Trnavci, njegova bolesna majka 66-godišnja Milosija i mentalno retardirana sestra 33-godišnja Slađana, prvi sneg će dočekati u svom novom domu... Plac su im poklonili.

Prezimiće u toploj sobi: Milosav Obradović ispred skromne kuće

- Lepo vreme u novembru ide nam naruku, uspeli smo da okrečimo jednu sobu i u nju uvedemo struju i vodu, ali nismo imali novca za postavljanje patosa ili laminata, niti za kupatilo. Zato smo odlučili da na betonski pod, izolovan "kondorom", postavimo neki itison i topli pod i uselimo se što pre. Pošto nam u Trnavcima više nema života, svo troje zimu ćemo prezimiti u jednoj sobi, biće bar toplo i nećemo se smrzavati kao u kućerku u Trnavcima - priča Mićo Obradović i dodaje:

- Pre nekoliko dana iz Švajcarske smo od Milenka Šipke i njegove porodice dobili 50 franaka, uz poruku da nam žele srećno useljenje, dobro zdravlje i da se u danima koji dolaze držimo složno kao i dosad, a zemljaci Bahrija Pejić iz Nemačke i Enko Brničanin iz Švajcarske poslali su nam posredstvom humanitarca Hida Muratovića po 100 evra. Dobri ljudi, donacije smo iskoristili za krečenje, izolaciju betonskog poda i uvođenje vode i struje. Hvala im do neba, čuo sam da su svi dugogodišnji donatori, da pomažu i drugim ljudima i da imaju veliko srce, neka ih Bog čuva - ističe Milosav Obradović.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Uporedo sa uređenjem jedne sobe, Obradovići prikupljaju nameštaj i sve drugo što im je potrebno za život u novom domu. Naš čitalac iz Švajcarske, koji želi da ostane anoniman, poslao im je frižider, od jednog Novopazarca dobili su tepih, a od Hida Muratovića šporet smederevac.

Osta pusto selo

Kada krajem novembra trošni kućerak u Trnavcima napuste Mićo, Milosija i Slađana, ovo zabito selo ostaće pusto, bez ijednog stanovnika. Pre dve-tri decenije u Trnavcima je bilo 20 domaćinstava i 60 žitelja. "Preseljenju se posebno radujem zbog bolesne majke Milosije koja će biti bliža lekaru, i sestre Slađane koja će, kad kuću potpuno završimo, imati svoju sobu", naglašava Mićo, kome su plac pored magistralnog puta poklonili bivši žitelji Trnavaca.

Zvalo nas je još nekoliko čitalaca "Vesti" iz Austrije, Nemačke, Australije, Belgije i Švedske koji su nam obećali pomoć za useljenje. Imamo i obećanja nekih ovdašnjih firmi da će nam obezbediti nešto nameštaja. Kako god da bude, od decembra smo u novoj kući makar spavali i na podu, a uz božju pomoć u maju iduće godine nastavljamo radove na još dve sobe i kupatilu. I molim vas poručite svima da nikada nećemo zaboraviti dobrotu onih koji su nam pomogli - dodaje Mićo Obradović, kojeg možete dobiti na telefon: +381 64 203 93 12. "Vesti" se zahvaljuju svim darodavcima.

Sanjali 20 godina

Potrebni su im: sudopera, sto, stolice, posuđe i tri kauča, to je ono što je naš novinar video, ali Obradovići kažu da su zadovoljni sa ovim što imaju, jer nisu ni mogli sanjati da će jednog dana dobiti svoj krov nad glavom. Duže od dve decenije Obradovići maštaju o kući, a ne o štali u kojoj žive, o kući koju Milosavljevim nadničenjem nikako nisu mogli da započnu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online